Un craiovean a făcut în opt luni ce nu au reuşit să...

Un craiovean a făcut în opt luni ce nu au reuşit să facă guvernanţii în şase ani

740
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(5 voturi, media: 5,00)

Un craiovean de 28 de ani a reuşit să „conecteze” românii cu „linia verde” a centrului de informare al Uniunii Europene. Nu a fost uşor, însă i-a „dovedit” pe guvernanţii noştri, care vreme de şase ani, de când România este stat membru UE, nu au făcut nimic pentru ca cetăţenii stabiliţi în străinătate şi nu numai să ştie cum îşi pot elibera noi acte de identitate sau cum pot intra pe piaţa europeană a muncii, prin apelarea numărul internaţional Europe Direct (00 800 6 7 8 9 10 11), după cum notează Ziarul Financiar.

Tânărul se numeşte Claudiu Cornoiu şi datorită lui românii din afara graniţelor au acum acces gratuit la informaţii de interes din Uniune şi dacă sunt abonaţi la serviciile Orange, Cosmote şi RCS&RDS. Anterior, ei puteau solicita aceste informaţii numai prin operatorul de telefonie fixă Romtelecom. Claudiu Cornoiu a făcut peste 70 de petiţii către autorităţile locale şi cele europene, iar după opt luni de aşteptare, linia verde a UE este acum disponibilă şi în reţelele mobile locale.

„Deşi folosesc Europe Direct încă din 2007, abia în luna iulie a anului trecut am realizat, privind rapoartele de activitate ale acestuia, că extrem de puţini cetăţeni români apelaseră la el, iar principalul motiv era inaccesibilitatea numărului vedere alocat serviciului. Deşi era promovat chiar şi în aeroporturi şi se adresa călătorilor care vor să ştie ce drepturi au atunci când merg într-o altăţară, numărul nu putea fi apelat decât din re­ţeaua Romtelecom“, spune Claudiu Cornoiu, citat de Ziarul Financiar.

Conform publicaţiei, raportul de anul trecut al Europe Direct arată că România se află pe locul 13 în Europa în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, cu 1.715 persoane care au apelat la acest serviciu. Dintre aceştia, doar 215 români au sunat la „linia verde“, iar aproape 1.500 au trimis solicitări prin e-mail. În acelaşi timp, dinspre Germania, ţara aflată pe primul loc după numărul de utilizatori ai Europe Direct, au plecat peste 12.000 de solicitări, cele mai multe – aproape 7.000 – fiind realizate prin intermediul numărului verde.

“Pentru a „învinge“ sistemul şi pentru a creşte accesul românilor la serviciul de informare al UE, Claudiu Cornoiu a avut nevoie de 70 de petiţii trimise atât Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Comisiei Europene, dar şi operatorilor de telefonie fixă şi mobilă. Deşi răspunsul la solicitare din partea ANCOM a venit după 90 de zile, iar operatorii au încercat să transfere sarcina în „ograda“ instituţiei publice, cele mai mari probleme nu au venit de pe piaţa locală, ci din partea transportatorului internaţional al Europe Direct, operatorul Belgacom”, mai scrie ZF.

În prezent, cetăţenii din UE au la dispoziţie opt secţiuni prin Europe Direct: „Călătorii“, „Muncă“, „Vehicule“, „Reşedinţă“, „Educaţie şi tineret“, „Familie“, „Sănătate“ şi „La cumpărături“). Printre informaţiile furnizate de echipa de „consilieri“ se numără cele legate de drepturi ale pasagerilor, documente necesare pentru a călători, căutarea unui loc de muncă în străinătate, drepturi ale persoanelor care lucrează în străinătate, obţinerea unui permis auto în ţări ale UE, burse şi condiţii de înscriere într-o şcoală din străinătate, asigurări de sănătate la stabilirea în altă ţară sau servicii financiare.

Sursă foto şi text: Ziarul Financiar



2 COMENTARII

  1. #1
    linux freedom
    Data de inscriere
     30-09-2005
    Locatie
     Bucuresti
    Mesaje
    2488

    bravo… nu gasesti utilitatea unor informatii de genul asta pana nu ai probleme intr-o alta tara

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     04-02-2007
    Mesaje
    4

    Bravo Claudiu,ma bucur sa du de poza ta aici si mai ales sa aflu despre ispravile tale recente.UN ADEVARAT CETATEAN AL ACESTEI TARI SI AL URBEI IN CARE TRAIM.

    NICU M.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.