Video: Vremea nu i-a impiedicat pe mineri sa protesteze impotriva conducerii CEO

Video: Vremea nu i-a impiedicat pe mineri sa protesteze impotriva conducerii CEO

1.355
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Peste 4000 de mineri şi energeticieni din cadrul Complexului Energetic Oltenia au participat, joi 5 martie 2015, la un miting de protest desfăşurat în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu la chemarea sindicatelor afiliate Federaţiei Naţionale Mine Energie, şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” în semn de protest la acţiunea administraţiei Complexului de a reduce o parte din drepturile avute prin contractul colectiv de muncă valabil până la 19 februarie 2015. 

Salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia, au ieşit din nou în stradă, pentru a cere demisia managerului Laurenţiu Ciurel, care în cei doi ani de management privat a transformat o companie super-rentabilă într-o societate cu pierderi uriaşe, cu risc de insolvenţă. Din cauza managementului neperformant, fondul de salarii a scăzut, iar conducerea companiei propune două mii de concedieri, o mie de externalizări şi reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri şi prime.

miting ceo tg jiu

Mai multe salariate CEO aflate la protest au afişat mesajul: Doar Ciurel şi SMEO cred că demnitatea unei femei poate fi cumpărată cu o sută de lei. Acestea fac referire la faptul că administraţia a condiţionat prima de Ziua femeii, de 100 de lei, de înscrierea în sindicatele care au semnat acordul care permite concedierile. „Aşa făcea şi Ceauşescu în 1989”, au avertizat liderii sindicali.

Liderul Adrian Marciuc a spus că Ponta nu bagă gorjenii în seamă. „Toţi spuneau că astăzi nu ne strângem o mie cinci sute. Suntem 4.000. Jos Ciurel. Ciurel a adunat nişte lideri, le-a dat un suc şi o apă şi le-a spus: semnaţi, fraierilor. Şi au semnat fraierii. Jos trădătorii”. Marciuc anunţă că FNME şi Univers au contestat acordul şi au cerut şi opinia CCR. Sindicatele au depus o cerere la prefectură prin care solicită oficial intervenţia ministrului Gerea.

Constantin Mitrescu, preşedintele Energia, rosteşte numele liderilor care au trădat. Piaţa reacţionează cu Huoo! Liderul Constantin Creţan cere păstrarea drepturilor din 2014. Piaţa strigă: Luptăm, luptăm şi câştigăm. „Jos, Ponta, jos, că esti mincinos”, strigă patru mii de gorjeni. „Pierdem drepturi de trei ani”, mai spune sindicalistul Mitrescu. Jos Ciurel, strigă piaţa.

Nelu Roşca, lider Sindicatul Roşiuţa: „Să oprim vuvuzelele şi să spunem de ce suntem în piaţă. Ciurel a făcut abuzuri? Da sau nu? Atunci jos Ciurel!”. Minerii cer intervenţia celor de la Bucureşti pentru soluţionarea conflictului. De la microfon se cere demisia prefectului Alin Văcaru, care nu este în stare să fie mediator. „Veţi rămâne o pată şi o umbră în istoria judeţului dacă nu demisionaţi”, îi spune Roşca prefectului. 

Deşi stau în ploaie, minerii spun că este un lux faţă de nămolul din cariere.miting-ceo-5-martie

„Nea Ioane, matale care le aranjezi pe toate, aranjeaz-o şi pe asta cu Ciurel. Fă o scamatorie să dispară”, este cererea lui Nelu Roşca pentru Ion Călinoiu. Roşca cere o confruntare televizată cu directorul Ciurel, care este astăzi invitat la un post local.

În ultimele minute ale protestului, minerii au scandat: Să vină Ponta, Jos Ciurel, Jos Văcaru. Liderul Nelu Roşca propune să se strige până la final Jos Ciurel, ceea ce s-a şi scandat minute bune. Finalul este marcat cu mesajul GREVĂ GENERALĂ!

 

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.