Ziariștii, duși cu RAT-u’ la Bruxelles, la lansarea siglei Craiova Capitală Culturală

Ziariștii, duși cu RAT-u’ la Bruxelles, la lansarea siglei Craiova Capitală Culturală

5.021
24
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(8 voturi, media: 4,00)

Oltenii noștri o făcură și pe-asta! Plecară la Bruxelles, cu RAT-ul, unde Craiova își lansează, astăzi, sigla și site-ul de promovare pentru titlul de capitală culturală europeană în 2021. Presa (nu toată, ci doar cea invitată să meargă cu autobuzul RAT) fu pusă degrabă la cursă încă de miercuri dis-de-dimineață, ca să ajungă la timp la evenimentul de vineri. Pe la jumătatea drumului, Slavă-Domnului!, făcu popas la Viena, înr-un hotel, după o zi lungă de drum, pentru ca mai apoi, joi, să-i dea iar bice către Bruxelles. Între timp, consilierii locali (nu toți, doar ăia ofticoși și neinvitați) crăpară de mirare și de ciudă, acasă, la Craiova, unde purtătorul de cuvânt al primăriei îi lăsă la vatră, pe motiv că nu mai fu loc și pentru ei în RATă. Dar, nici la restaurant, unde au loc felicitările, masa și dansul. Cu riscul de a ne repeta, mai scriem odată cu ce scop se făcu tot tam-tam-ul și cheltuiala: lansarea unei sigle (a doua fotografie, frumos colorată, din dreapta) și a unui site – craiovaculturala.ro

Foto: autocar RAT (principală și prima din dreapta) – Adi Liviu/Facebook

deplasare bruxelles 1

Organizarea plecării la Bruxelles nu este un pamflet, ci este modul în care Primăria Craiova, mai exact Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană (ACCCE) 2021 – entitate înființată pe banii craiovenilor – a organizat acest eveniment. Cum scriam și mai sus, un eveniment în care sunt prezentate o poză și un site. Această Asociație este aceeași entitate care a refuzat într-o ședință mai veche să le prezinte transparent și punctual consilierilor locali și cetățenilor pe ce sunt cheltuite 11 miliarde de lei vechi, pe motiv că orașele contracandidate îi pot afla strategia (detalii în articolul ”Ședință cu nerv: ”Profesorul” Olguța Vasilescu, iritat de ”elevii” Pană, Cherciu, Vasile și Cilibiu”).

Interesant este că cel puțin o parte a consilierilor locali (vă imaginați care, ăia din opoziție!) spune că nici nu a știut că, în aceste zile, va avea loc lansarea siglei și a site-ului oficial al Craiovei Capitală Culturală la Bruxelles. Nici toată presa nu e prezentă la eveniment, așa cum s-a vehiculat. Ci doar o parte a presei, cea care reflectă fără cusur activitatea Primăriei Craiova în general, care este agreată, și a fost invitată. Și care mai suportă și un drum de circa 4.000 de km dus-întors cu autobuzul, ca să ajungă la o gală super-simandicoasă.

craiova capitala culturala europeana

Eu nici nu cred că are loc vreun eveniment al Consiliului Local la Bruxelles, pentru că această Asociație Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 este a Consiliului Local și este inadmisibil ca acest lucru să se întâmple fără ca noi, consilierii locali, să știm de acest lucru. Nici măcar nu am fost anunțați că instituția Consiliului Local face acest eveniment la Bruxelles. Așa că, sper că este o glumă”, a declarat consilierul Marian Vasile (ex-ACL devenit PNL). ”Au fost invitați doar parlamentarii. Noi, cei care am înființat și susținem Asociația Craiova Capitală Culturală 2021, nu am fost nici măcar anunțați”, a precizat și Pavel Badea (PNL)

Alții, chiar oameni de la vârful conducerii Primăriei, care au aflat pe ultima sută de metri, ar fi vrut să meargă, dar le-a fost transmis de Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al instituției, că nu mai e loc.

Între timp, la Craiova, oamenii de rând – cărora le-au fost cerute donații pentru Asociația Culturală – n-au habar de dineuri, invitații, lansări de sigle și site-uri, într-un cuvânt, pe ce cheltuie municipalitatea banii.

hotel metropole

În vremea asta, primarul Craiovei merge la un hotel din Bruxelles, ca să susțină o conferință de presă, culmea, tot în fața presei de acasă. Mai apoi, participă cu toții la un dineu, într-un club literar-artistic privat. Și cităm din comunicatul dat, joi, întregii prese (cu rugămintea de a-l mediatiza): ”(…) La Bruxelles, acolo unde este sediul celor mai importante instituţii europene, vor fi lansate, în prezenţa oficialităţilor româneşti şi europene, identitatea vizuală (sigla n.r.) a proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 (…)”.

În cazul ăsta de ce, cu toate instituțiile europene în preajmă, conferința are loc într-un hotel (Hotel Metropole), iar prezentarea imaginii Craiova, la un dineu, într-un Club (Cercle Royal Gaulois Artistique et Littéraire).

comunicat Craiova Culturala landscapeȘi continuăm să redăm din comunicatul de presă: ”Lansarea imaginii şi a conceptului de promovare a proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 are loc la Bruxelles, în prezenţa primarului Municipiului Craiova, doamna Lia Olguţa Vasilescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, domnul Ion Prioteasa, a preşedintelui Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, domnul Antoniu Zamfir, a consilierilor locali, consilierilor judeţeni, a oamenilor de afaceri din Oltenia şi a ziariştilor. Evenimentul de lansare a identităţii vizuale (siglei n.r.) este inclus în strategia Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 (ACCCE 2021) de câştigare a competiţiei”. 

Cercle-royal-gaulois-artistique-et-litt-raire-rue-de-la-Loi-5-Bruxelles

Dacă în partea de început aflăm că la gală participă și oficialități europene, în partea de final concluzionăm că doar oltenii sunt în fruntea trebii. Chiar și consilierii locali, probabil cei agreați, din moment ce alții nu au fost invitați. Nici pomeneală de vreun nume cu rezonanță străină, nici măcar un social-democrat european.

Trăgând linie, încercăm să tragem și niște concluzii: Ce sens are prezentarea unei sigle și a unui site la Bruxelles în afară de satisfacerea grandomaniei gratuite specifică unora dintre olteni? Niciunul.

Ce să înțeleagă europenii de la Bruxelles din ”identitatea vizuală” a Craiovei, dacă mesajul e scris în pura limbă română? Nimic. Dacă nu cumva la dineu participă doar românii din diaspora.

Deci, pentru cine a fost lansată imaginea Craiovei?!

UPDATE, 1 decembrie 2014; Bruxelles – Craiova: Cursa belgiană s-a încheiat. Cu bine!

Citeste mai mult: http://www.craiovaforum.ro/stiri/craiova-oltenia/bruxelles-craiova-aventura-belgiana-s-incheiat-cu-bine.html#.VHwdvlHfiB4.facebook

 

 

 

 



24 COMENTARII

  1. #21

    Data de inscriere
     02-10-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    22333
  2. #22

    Mesaje

    […] Dar grandomană din fire, Olguţa Vasilescu a vrut să pozeze însă în marea vedetă a evenimentului. Aşa se face că, pentru a polei cu tentă oficială deplasarea pe banii publicului local, primăriţă a ţinut o conferinţă de presă la Bruxelles în faţa…presei craiovene aduse cu autocarul primăriei! Iată ce scrie site-ul independent craiovaforum.ro: […]

  3. #23

    Mesaje

    […] Dar grandomană din fire, Olguţa Vasilescu a vrut să pozeze însă în marea vedetă a evenimentului. Aşa se face că, pentru a polei cu tentă oficială deplasarea pe banii publicului local, primăriţă a ţinut o conferinţă de presă la Bruxelles în faţa…presei craiovene aduse cu autocarul primăriei! Iată ce scrie site-ul independent craiovaforum.ro: […]

  4. #24

    Mesaje

    […] timp, Craiova isi lanseaza un site la Bruxelles, ducand ziaristii cu RATa, fara a fi vreo personalitate sau vreun for decizional in aceasta privinta prezent, site ce contine […]

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.