Expoziție “In memoriam Vintilă Horia” la Biblioteca Aman

Expoziție “In memoriam Vintilă Horia” la Biblioteca Aman

1.475
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Luni, 18 decembrie 2017, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” a deschis expoziția intitulată “In memoriam Vintilă Horia”. Organizată cu ocazia marcării unui număr de 102 ani de la nașterea singurului scriitor român distins cu Premiul Gouncourt, expoziția este alcătuită din cărți și documente în manuscris, dar și din piese de mobilier provenite din locuința personală a lui Vintilă Horia de la Collado Villalba, de lângă Madrid. Expoziția va putea fi vizitată până la sfârșitul anului, în cadrul Salonului Expozițional.

 

Între materialele expuse, amintim:

  • corespondență Mircea Eliade – Vintilă Horia;
  • corespondență Vintilă Horia – Basarab Nicolescu, Horia Stamatu, Nichifor Crainic, Ion Rațiu și Ștefan Lupașcu;
  • fotografii de familie;
  • fotografii de la evenimente și întruniri oficiale;
  • diplome și certificate;
  • pagini din Jurnalul lui Vintilă Horia;
  • documente în manuscris (nepublicate);
  • periodice (cuprind articole din presa vremii cu privire la prestigiosul premiu Goncourt, acordat scriitorului Vintilă Horia pentru romanul “Dieu este né en exil”, în anul 1960);
  • obiecte personale și piese de mobilier.

În urmă cu exact doi ani, în data de 18 decembrie, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organiza Simpozionul “Vintilă Horia: 100 de ani de la naștere”. Momentul în sine, dincolo de semnificația și implicațiile dezbaterilor angajate, s-a bucurat de participarea unor cercetători și literați preocupați de destinele și opera lui Vintilă Horia în exil, după cum întegul demers a avut parte și de o largă promovare în presa locală și națională.

Demn de menționat, organizarea unei manifestări în sensul marcării a 100 de ani de la nașterea marelui scriitor român a avut, pentru Biblioteca Aman, profunde valențe fondatoare. Înființarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu este consecința imediată a discuțiilor și dezbaterilor purtate în decembrie 2015. Proiectul înființării Muzeului Cărții și Exilului Românesc, pe de altă parte, instituție care va grupa cea mai mare colecție alcătuită din operele reprezentanților români în Exil, poate fi extras din urmările aceluiași simpozion științific și cultural desfășurat în urmă cu doi ani la Craiova.

În cursul anului curent, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” s-a îmbogățit constant cu lucrările și materialele realizate de românii care au creat în afara granițelor țării. Prin bunăvoința și implicarea directă a academicianului Basarab Nicolescu, fonduri precum Cicerone Poghirc, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră sau, așa cum este cazul de față, biblioteca personală, au fost aduse la Craiova, la bibliotecă, cu scopul de a completa fondurile consacrate marilor creatori din Exil.

Între aceste fonduri și colecții, ocupând un loc important – atât ca volum de file cât și ca valoare intrinsecă -, se regăsește și cel dedicat lui Vintilă Horia. Constituit în cursul anului 2017, prin aducerea bibliotecii personale a scriitorului de la Villalba, de lângă Madrid, fondul Vintilă Horia reunește multiple cărți, documente, înscrisuri, dar și obiecte personale de mobilier.

Organizarea unei expoziții dedicate lui Vintilă Horia este nu doar un gest oportun, este o acțiune reparatorie față de unul dintre cei mai valoroși scriitori români ai ultimului secol. Născut la Segarcea, Vintilă Horia a trăit și creat în cea mai mare parte a vieții în Exil, departe de locul de baștină. Dacă în urmă cu doi ani inițiam un nou front, acela al cunoașterii lui Vintilă Horia, în aceste zile, la 102 ani de la nașterea sa, ne propunem să-i conservăm și promovăm memoria și opera”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.