Iubiţi româneşte de Dragobete, la Casa Băniei

Iubiţi româneşte de Dragobete, la Casa Băniei

902
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Muzeul Olteniei Craiova – Secţia de Etnografie, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Colegiul Naţional “Gheorghe Chiţu”, vă invită miercuri, 24 februarie 2016, începând cu ora 17.00, în spaţiul expoziţional de la “Casa Băniei”, să iubiţi româneşte de Dragobete!

 

Programul, inclus în seria de evenimente dedicate “Sărbătorilor primăverii şi a tinereţii”, va debuta cu alocuţiuni şi discursuri despre “Sărbătoarea Dragobetelui” (prof. dr. Cornel Bălosu), “Tradiţiile şi arta populară – bogăţii ale spiritului românesc” (prof. univ. dr. Dana Constantinescu), “Despre dragoste, de Dragobete” (prof. Rodica Vladu), “De ce Dragobetele?” (prof. Livia Rotaru), „Povestea Ancăi care a visat Dragobetele” (prof. Nicoleta Mihai), și va continua cu momente artistice specifice obiceiurilor şi zicătorilor despre dragoste“Şezătoare la casa Floricăi”, scenetelor –“Sburătorul”, şi se va finaliza într-un minunat dialog poetic, muzical şi teatral despre iubire cu piese, precum: “Leliţă Săftiţă”, “Numai una”, “Pe toloaca satului”.

 

De asemenea, va fi organizat un concurs de karaoke cu piese de dragoste din diferite zone etnografice ale României şi mini-expoziţii de artă populară specifice sărbătoririi primăverii („Mărţişoare cu arnici”, „Păpuşi cu suflet românesc”, „Flori nemuritoare”, o parte dintre obiectele expuse fiind realizate de către beneficiarii Centrului de reabilitare a copiilor şi adulţilor cu autism Craiova).

 

Grupul copiilor de la Colegiul Naţional “Gheorghe Chiţu” ne anunţă cu surle şi trâmbiţe că ei sunt cei ce doresc să reînvie datinile şi obiceiurile specifice primăverii, într-un act iniţiatic, asumându-şi, am putea spune, rolul de “vestitori ai primăverii şi dragostei”, căci doar atinşi de toiegele lor aducătoare de noroc, vom fi feriţi de ghinion tot anul.

 

În registrul ales, de dragul primăverii, invitata specială a evenimentului, va fi Alla Cebotari, actriţă la Teatrul pentru copii şi tineret Colibri Craiova, ce va încânta publicul cu interpretările unor momente artistice de neuitat.

 

Evenimentul cultural organizat şi dedicat zilei de 24 februarie, este un prilej favorabil pentru ca specialiştii în etnografie ai Muzeului Olteniei Craiova să contribuie la păstrarea şi promovarea publică a legendei autentice a Dragobetelui, printr-o simplificare a romanţatei legende contemporane/urbane create în jurul acestui personaj.

 

Se prezintă semnificaţia ancenstrală a DRAGOBETELUI, personaj mitologic, ”zeu tânăr şi frumos, patron al dragostei şi bunei dispoziţii româneşti, identificat cu zeităţile antice ale iubirii: CUPIDON, la romani, sau EROS, la greci, Dragobetele este zeul dragostei, lăsat nouă moştenire de strămoşii noştri  daci.

 

Prilej de bucurie şi voie bună, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil, 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, păsările îşi caută perechea şi-şi urnesc construirea cuibului, iar omul participă şi el la bucuria naturii, primenindu-se şi el.

 



3 COMENTARII

  1. #1
  2. #2

    oferim persoanelor fizice şi întreprinderilor
    Eu sunt o persoană de caracter bun, care îi ajută pe oameni în dificultăţi financiare prin serviciile mele de creditare. Deci în cazul în care vă aflaţi în nevoie de orice, poate contactati-ma pentru a afla mai multe condiţii de împrumut meu.
    E-mail: polodavid99@hotmail.fr

  3. #3

    oferim persoanelor fizice şi întreprinderilor
    Eu sunt o persoană de caracter bun, care îi ajută pe oameni în dificultăţi financiare prin serviciile mele de creditare. Deci în cazul în care vă aflaţi în nevoie de orice, poate contactati-ma pentru a afla mai multe condiţii de împrumut meu.
    E-mail: polodavid99@hotmail.fr

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.