Țiganii din Craiova celebrează 162 de la Dezrobire

Țiganii din Craiova celebrează 162 de la Dezrobire

6.386
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Robia ţiganilor a durat mai mult de 5 secole în Moldova şi Valahia şi a contribuit seminificativ la situaţia romilor de astăzi. La 162 de ani de la ceea ce Mihail Kogălniceanu considera a fi un act pentru înlăturarea „păcatele(lor) lor şi ale părinţilor lor de a fi fost ani lungi stăpâni pe suflete de ţigani“, Partida Romilor PRO EUROPA Sucursala Dolj organizează joi, 22 februarie 2018, o serie de manifestări pentru celebrarea a 162 de ani de la Dezrobirea Țiganilor.

Principalul eveniment va consta într-o sesiune de evocări la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din municipiul Craiova, începând cu ora 10:00. Vor participa reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, reputate cadre didactice universitare, istorici, oameni de presă, reprezentanți ai minorităților etnice.

Țiganii – robi

În Moldova și Țara Românească, țiganii au fost pentru aproape patru secole în situația de robi: ai domnului (statului), ai mănăstirilor sau ai particularilor (boierilor). După opinii – le de mare autoritate ale lui Nicolae Iorga sau C.C. Giurescu, instituția robiei și robii țigani au ajuns în spațiul românesc de la tătari, odată cu invazii – le lor puternice din secolele al XIII-lea și al XIV-lea [1]. (Sursa text și foto historia.ro; citește mai mult AICI)

 



2 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     01-02-2016
    Mesaje
    19

    Hai sa sarbatorim prin inrobire sau expulzare

  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     03-03-2011
    Mesaje
    278
    Citat Mesaj initiat de aeka
    Hai sa sarbatorim prin inrobire sau expulzare

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.