Eliza Peța-Ștefănescu, deputat PSD de Dolj: „Statul român face, prin Programul „Pasarela”,...

Eliza Peța-Ștefănescu, deputat PSD de Dolj: „Statul român face, prin Programul „Pasarela”, un pas foarte important în domeniul incluziunii sociale”

5.196
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 1,00)

Programul „Pasarela”, asumat de Partidul Social Democrat în Programul de Guvernare și inițiat de ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a devenit lege, odată cu adoptarea acestuia de către Camera Deputaților.  Astfel, Legea privind integrarea în muncă, în cadrul instituțiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajați a fost adoptată miercuri, 27 iunie, și va merge spre promulgare.

 

Actul legislativ se referă la includerea pe piața muncii a tinerilor defavorizați, pe locurile de muncă vacante din sectorul public de la nivel local. Este vorba despre cei care au vârste între 16 și 26 de ani, cu o vechime în muncă mai mică de un an, aflați în sistemul de protecție a copilului sau provenind din acesta, ori care au unul sau mai mulți copii în întreținere. Aceștia vor putea fi angajați pe 5% dintre posturile existente în instituția respectivă, pe o perioadă determinată de 24 de luni, astfel încât să dobândească experiență în muncă și să poată deveni activi pe piața muncii.

 

Măsurile luate sunt extrem de importante pentru persoanele la care ne referim. Să nu uităm că acestea provin din medii defavorizate și că le este foarte greu să își găsească un loc de muncă, având în vedere situația socială. Cred că avem o responsabilitate față de tinerii defavorizați, aceea de a-i ghida și de a le da acel imbold de care au nevoie pentru a porni la drum. Din punctul meu de vedere, această lege înseamnă mult pentru România, în ceea ce privește pregătirea forței de muncă, dar și pentru fiecare dintre tinerii care vor beneficia de ea”, a explicat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Legea, „un mecanism de tranziție foarte bine pus la punct pentru aceste persoane”

Pentru a veni în ajutorul acestor tineri, legea a fost făcută astfel încât să oblige Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Serviciile Publice de Asistență Socială să îi sprijine pe candidați în completarea și depunerea dosarului de participare. După angajare și după încheierea celor 24 de luni petrecute în instituția angajatoare, contractul de muncă urmează să înceteze de drept, iar postul va deveni din nou vacant pentru un alt tânăr dezavantajat.

Totul a fost gândit ca un mecanism de tranziție pentru aceste persoane, de la punctul în care nu au sau au puțină experiență de muncă, până la cel în care ajung să lucreze acolo unde își doresc. Totul funcționează ca o punte de trecere pe care Ministerul Muncii și Justiției Sociale a gândit-o pentru ei. Însă importanța sprijinirii tinerilor dezavantajați trece dincolo de avantajele financiare și de cele de muncă. Ea merge mai departe spre tratarea acestor persoane cu grijă, demnitate și umanitate, într-o măsură în care ei să se poată integra în societate la fel ca orice alți tineri. Statul român face, astfel, prin Programul „Pasarela”, un pas foarte important în domeniul incluziunii sociale, încercând pe cât posibil să reducă barierele și diferențele dintre toate categoriile de persoane. Sunt de părere că măsurile propuse vor avea un rol deloc de neglijat în statisticile care vor urma, cât și în viața fiecăruia dintre cei care vor beneficia de noua lege”, a mai punctat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.