Ioan Talpeş a lansat „Al doilea breviar laic”, la Slatina

Ioan Talpeş a lansat „Al doilea breviar laic”, la Slatina

490
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

„Al doilea breviar laic”, lansat de Ioan Talpeş la Biblioteca Judeţeană din Slatina, este o carte pe care autorul o cataloghează ca fiind mai puţin firească, deoarece după „Marele Hidalgo” şi „În umbra Merlui Hidalgo”, a simţit nevoie a se adresa sub o altă formă, la care nu ve gândea că va apela vreodată. Astfel, istoricul aşterne pe hârtie propriile cugetări şi reflecţii.

Considerată a fi un act de curaj, cartea este caracterizată de istoricul oltean Aurelia Grosu ca fiind abordarea prezentului printr-o racordare la trecut.

 

„Este o carte foarte concentrată, în care trimiterile şi abordările sunt atât de subtile, încât nu este un demers uşor, dar, cu siguranţă, unul provocator, în a o parcuge. Dacă este să apelăm la o profesiune de credinţă a istoricului Ioan Talpeş, acesta priveşte perspectiva abordând-o prin prisma retrospectivei. Prin această carte, într-o manieră extrem de densă şi elegantă, ne face o definiţie extraordinară a profesiunii de istoric. Este o carte şi despre dezamăgini, despre antiteze, care ne-ar incita să abordăm prezentul şi perspectiva printr-o racordare la trecut, pornind de la antichitate, până la călduţă globalizare. Este o carte adresată fiecăruia dintre noi, fără să ne propunem manifeste, reţete de morală, pentru că, aşa cum subliniază autorul, de 21 de ani, noi, românii, am practicat jocul de-a speranţa, am fost manipulaţi, şi nu trebuie să ne plângem, pentru că aveam ceea ce merităm”, a spus aceasta, în cadrul evenimentului dedicat lansării acestei cărţi.

 

„Prin această carte, am încercat să mă exprim prin ceea ce înseamnă materia de reprezentare a calificării pe care viaţa ne-a dat-o. Mi-a fost dificil să pun pe hârtie asemenea gânduri, pentru că nici nu îndrăzneam să le rostesc, deoarece lumea este destul de atentă, şi mai ales când are de a face cu un personaj care generează întrebări, aşa cum sunt eu. Eu pot să spun multe despre momentele care au fost de o duritate extraordinară asupra României, dar cred că şi acum am putea să ne întrebăm de ce România este singura care nu a primit nici un ajutor din 1989 şi până astăzi, deşi şi-a plătit toate datoriile”, a conchis autorul, după ce a făcut o lungă paralelă între poporul român şi celelalte de-a lungul istoriei sale.

 

La lansarea de carte au participat oameni de cultură din judeţ, simpli cetăţeni, membri şi simpatizaţi ai UPSC, formaţiune politică pe care a condus-o în urmă cu câţiva ani, precum şi Adrian Pandrea, directorul Editurii Militare, la care a apărut cartea.
 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.