Primarul Craiovei și-a făcut bilanțul după doi ani de mandat

Primarul Craiovei și-a făcut bilanțul după doi ani de mandat

706
25
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(7 voturi, media: 1,57)

”Sunt în grafic cu promisiunile, la jumătate de mandat. Până la final, va fi gata tot ceea ce am promis și mi-am asumat la început, în afară de Stadionul Central, care nu va fi terminat înainte de finele anului 2016”, a fost concluzia primarului Craiovei, care luni a susținut o conferință de presă, pentru marcarea a doi de la preluare mandatului de edil-șef al Băniei. 

Dacă unele dintre proiecte au fost deja realizate, altele sunt în curs de implementare sau urmează să fie făcute până la terminarea mandatului de primar, a subliniat, astăzi Olguța Vasilescu. Primarul a ținut să prezinte realizările și obstacolele care au apărut de-a lungul celor doi ani care s-au scurs de la câștigarea fotoliului de primar, atribuindu-și, în câteva rânduri, și proiecte câștigate de vechea administrație și continuate de cea actualî. Primarul nu și-a adus niciun reproș, poate unele nemulțumiri cauzate, să spunem, de unii factori independenți de propria persoană, din cauza cărora unele lucruri nu au fost rezolvate.

Astfel, Olguța Vasilescu și-a trecut în portofoliu și a amintit fiecare proiect care i-a trecut ”prin mâini” la un moment dat:

Cartier de locuințe

Construcția unui cartier de locuințe, de fapt crearea de 4.000 de locuințe, a fost una dintre principalele promisiuni ale primarului ”Lucrările la cartier încep pe 1 septembrie și vor fi create 1.800 de locuințe, nu 4.000. Am zis să nu riscăm și să vedem care e cererea pieței. dacă vor fi multe solicitări, o să mai facem unul pe Str. Dimitrie Gerota”, a motivat edilul.

Apă și canalizare

”Peste 36 km de rețea de canalizare și 20 km de apă au fost reabilitați”, a precizat primarul, apreciind în acest sens că s-a realizat, într-un singur an, mai mult decât s-a realizat în ultimii 25 de ani. Potrivit acesteia, reabilitarea sistemului de canalizare s-a făcut la peste 36 km de rețea, iar cel de apă pe 20 de km. Investițiile au început în 2012 și continuă inclusiv în 2014, din surse proprii, urmând extinderea rețelei pe 890 m în zona Pelendava și 920 m în Cernele, dar și pe Strada Brestei și zonele adiacente.

Spitale

Spitalele din subordinea municipalității au beneficiat de investiții și vor fi complet reabilitate și modernizate cu aparatură medicală performantă. ”Vor fi la țiplă”, a accentuat Vasilescu. Este vorba de Maternitate și secția de copii a Spitalului ”Filantropia”, Spitalul de psihiatrie și Spitalul de boli infecțioase. Prin BERD, exteriorul Spitalului 3 va fi reabilitat, lucrarea urmând să fie scoasă la licitație. ”De 25 de ani nu se intrase în spitale pentru amenajare. Eu am promis că până la finalul mandatului meu toate vor fi reabilitate, modernizate”, a declarat Olguța Vasilescu.

Zonele verzi

Edilul-șef al Craiovei a vorbit și despre reabilitarea parcurilor și înființarea mai multor spații verzi în oraș, plantarea de arbori și arbuști, despre toate apreciind că se văd și cu ochiul liber. A vorbit și despre curățenia din oraș, afirmând că orașul este mai bine îngrijit. Totodată, Vasilescu a precizat că urmează ca proiectul pentru reabilitarea Parcului ”Romanescu”, în valoare de 11 milioane de euro urmează să fie depus.

Deszăpezire orașului 

Despre acțiunile municipalității în perioada de iarnă, Olguța Vasilescu a reamintit că deszăpezirea și curățarea străzilor în perioada de ninsori s-a făcut mult mai ieftin și eficient. ”S-au strâns tone de zăpadă de pe străzi și s-au încărcat câteva mii de basculante care au dus-o în afara orașului”, a spus primarul.

Centrul istoric

Reabilitarea centrului istoric, un proiect câștigat de fostul primar Antonie Solomon, a fost și el amintit, cu atât mai mult cu cât a fost primul proiect semnat de actualul edil.

Statuile

Vasilescu a vorbit și de amplasarea celor cinci statui din Craiova, care prin sponsorizări vor fi turnate în bronz, și urmează o licitație pentru achiziționarea altora care vor fi amplasate în centrul istoric al orașului.

Balta Craioviței

Deși curățarea și amenajarea unui parc de distracții în zona Bălții Craiovița era una dintre promisiunile primarului, acesta a declarat că municipalitatea nu mai face proiectul din cauza numeroaselor litigii în care se află terenurile respective. Însă, a precizat Olguța Vasilescu, când va fi scos la licitație și Primăria Craiova va cumpăra o bucată, din fonduri europene.

Cornițoiu – canal și ”Dracula Parc”

Nu se mai face parc de distracții în Craiovița, dar se face DraculaPark în Cornițoiu, a mai spus, astăzi, edilul Craiovei. Olguța Vasilescu a declarat că pe primul tronson al canalului Cornițoiu va fi amenajat un parc de distracții pentru copii. ”Nu vrem să facem investiții foarte mari, va fi ca la orășelul copiilor, pe 6,5 hectare de teren care se află lângă Hotelul Senator (intersecția de la Billa n.r.). O să fie o firmă care o să aducă propriile jocuri și va plăti primăriei chiria pentru a le amplasa acolo. Parcul va fi făcut cu fonduri de la bugetul de stat. Există acolo sălcii și un pârâu pe care se poate face un ponton”, a afirmat Olguța Vasilescu. De altfel, două din cele trei tronsoane ale Canalului Cornițoiu au fost licitate, urmând ca până în decembrie 2015 acesta să fie reamenajat.

Parcări

Primarul Craiovei a mai spus, astăzi, că de la preluarea mandatului său au fost realizate 5.000 de noi locuri de parcare. În plus, este în lucru parcarea subterană de la Teatrul Național și în plan o parcare supraetajată, care va fi verde și ”inteligentă”. ”Parcarea aceasta va fi făcută în spatele primăriei și va fi acoperită cu iederă”, a precizat edilul.

Locuri de muncă

Referitor la promisiunea creării a 20.000 de locuri de muncă, Olguța Vasilescu a prezentat câteva date ale ITM conform cărora, până acum, pe mandatul său, au fost înregistrate 7.500 de contracte individuale de muncă, în special în domeniul construcțiilor, în acest sens reamintind că le-a solicitat constructorilor să facă angajări mai ales din rândul craiovenilor. Vasilescu a afirmat că, din estimările oficiale, poate spune că, până la finalul mandatului, promisiunea legată de cele 20.000 de locuri va fi îndeplinită. ”20.000 de locuri de muncă în următorii doi ani este o țintă care poate fi atinsă. Asigurăm consultanță gratuită tuturor investitorilor care vor să vină la Craiova”, a declarat Olguța.

Fabrici noi 

Pe de altă parte, primarul Craiovei și-a trecut în portofoliu apariția fabricii Magna, pe platforma fabricii Ford și fabrica de biscuiți ETY care este în fază de contrucție. Acesta a mai spus că este în negocieri cu Guvernul și pentru realizarea unui parc industrial al Craiovei.

Stadioane

Municipalitatea construiește un stadion mic, cu 5.000 de locuri, iar CNI Sadionul ”Ion Oblemenco”. Ambele se află în procedurile de licitare. ”Stadionul mare va fi gata la sfârșitul anului 2016. Nu va mai avea pistă de atletism, pentru că acestea sunt normele. Va avea, în schimb, alte ramuri pentru alte sporturi și un hotel de 4 stele, pentru că trebuie gândit și ca o variantă care să aducă un profit”, a spus Olguța Vasilescu.

Echipă de fotbal

Nu știu câți dintre voi ați crezut că o să avem echipă de fotbal și în Liga I, când v-am spus, anul trecut, tot în conferință de presă, și că se va numi tot Universitatea Craiova. Știți bine că am încercat și varianta cealaltă (cu Adrian Mititelu n.r.). (…) Și e important de știut că municipalitatea nu a dat niciun ban echipei, investiția este exlusiv a oamenilor de afaceri care au crezut în acest proiect”, a spus Vasilescu.

Regiile

Toate regiile subordonate primăriei erau pe minus când le-am preluat. Acum sunt pe profit”, a precizat Olguța. Aceasta spune că RAT a reușit să economisească în 2013 circa 28 de mililiarde lei vechi numai din motorină. Totodată, primarul a precizat că pe mandatul ei au fost montate 100 de băncuțe în stațiile de autobuz și au fost făcute adăposturi pentru călători. ”Regia de Transport merge acum atât de bine încât și-a permis să scadă și taxa de ridicare a mașinilor de la 300 de lei la 150 de lei”, a adăugat edilul, care a amintit azi și despre reabilitarea celor trei tramvaie în regim propriu. De asemenea, RAADPFL și Compania de Apă ”Oltenia” sunt în prezent ”pe profit”.

Câinii maidanezi și adăpostul canin

Promisiunea era un adăpost de 5.000 de locuri, dar am făcut doar 500. Nici nu-l mai facem mai mare, pentru că legea s-a schimbat și acum câinii pot fi eutanasiați”, a spus Olguța referitor la acest subiect. Aceasta a firmat că se vede că în oraș nu mai sunt foarte mulți câini.

Centrul Multifuncțional Romanești

Olguța Vasilescu a reiterat și astăzi ideea că această investiție, cu cofinanțare de 50%, a fost una foarte proastă, date fiind condițiile impuse de UE în privința administrării ei. ”Cu Centrul Multifuncțional sunt cheltuieli foarte mari, de ordinul zecilor de miliarde, și nu avem ce face. Am scos la licitație câteva spații, dar nu a dat nimeni buzna”, a spus edilul. În acest caz, Primăria Craiova s-a asociat cu RAADPFL, care administerează clădirea. ”Din cauza Centrului, cred că anul acesta RAADPFL nu mai iese pe profit”, a apreciat Vasilescu.

Reparații străzi

Primarul a declarat că municipalitatea are un buget de 400 de miliarde de lei vechi pentru repararea și modernizarea străzilor, dar nu s-a putut lucra efectiv din cauza licitației pentru lucrări”. Nu am putut astupa nici o groapă în oraș pentru că nu avem descurcată licitație cu firma câștigătoare, pentru că au fost contestații, culmea, nu pentru preț, ci pentru că nu ar fi avut experiență firma câștigătoare. Știți că nu am preferat firma Delta, dar să spui că nu are experiență, e o tâmpenie. Probabil că contestatarii fie vor să își bată joc de autoritatea locală fie au interese meschine”, a declarat Olguța. ”O să soatem pe loturi câte 20 de străzi, pe acord cadru, pentru că sunt prevăzute să fie gata până în 2016”, a mai spus aceasta.

Taxe și impozite

Potrivit edilului, în niciun an până la instalarea sa ca primar, nu s-a mai înregistrat un procent de colectare de 100% sau chiar mai mare, înainte acesta fiind de circa 70%.”În 2013 a fost de 98,39%, iar în 2013 de 101,65%. Vă gândiți, probabil, cum e posibil. Pentru că s-au strând banii și din anii anteriori. Pentru că Finanțele ne obligă să acționăm împotriva rău platnicilor”, a explicat Vasilescu.

Altele

Amintite au fost și investițiile la Azilul de bătrâni, consolidarea gardului de la Cimitirul Sineasca si cel de la Colegiul Carol I, extinderea rețelei de canalizare Gârlești, cu buget de la CAO.

Menționate au fost și alte câteva proiecte care sunt în plan: reabilitarea sediilor primăriei, reabilitarea clădirilor colegiilor naționale Carol I si Elena Cuza, realizarea proiectului Business Center Sud, modernizare punctelor termice, încheierea licitației pentru autobuzele noi, reabilitarea termică a blocurilor.

Foto: Tibi Bologh

25 COMENTARII

 1. #1
  Fan Stiinta
  Data de inscriere
   18-09-2008
  Locatie
   Orasul Leilor,Craiova
  Mesaje
  897

  7.500 de locuri de munca? unde?

 2. #2
  Fan Stiinta
  Data de inscriere
   18-09-2008
  Locatie
   Orasul Leilor,Craiova
  Mesaje
  898

  deszapezirea a fost la pamant centrul multi functional si restul erau gata din amndatul lui solomon parcarea era gandita tot de el mai concret in afara de a trage bani ce a mai facut acesta betivanca?

 3. #3
  Eros
  Data de inscriere
   05-10-2005
  Locatie
   Craiova, Romania
  Mesaje
  14693
  Citat Mesaj initiat de Joker_joke08
  7.500 de locuri de munca? unde?

  Iti explic eu cum e cu locurile de munca
  Ea socoteste doar angajarile, adica daca tu acum lucrezi la firma X si pleci la firma Y PAC un nou loc de munca

  si uite asa a creat ea 7500 de locuri de munca. Nu spune nimic insa de persoanele care au ramas fara locuri de munca.

  The message above is my opinion and only mine, no influences and no official statement so if you think it's wrong, you may be right, I'm just human you know..."Only two things are infinite, the Universe and human stupidity, and I'm not sure about the Universe." - Albert Einstein ...
 4. #4
  Senior Member
  Data de inscriere
   08-10-2005
  Locatie
   Craiova
  Mesaje
  871
  Citat Mesaj initiat de Joker_joke08
  7.500 de locuri de munca? unde?

  A promis 20.000 omule, n-a fost in stare nici 1000 sa faca.
  Olgula = Solomon, acelasi rahat sub alta culoare de partid, aia partidul rosu bolsevic PSD.

  Incearca sa treci apa ca Titanicul,nu ca gasca.
 5. #5
  De-al casei
  Data de inscriere
   19-11-2008
  Mesaje
  320

  m-au inebunit dracu cu ai pomi nu mai vezi nici semnele de circulatie

  http://www.frf-ajf.ro/dolj/echipe
 6. #6
  Senior Member
  Data de inscriere
   09-02-2007
  Locatie
   Craiova
  Mesaje
  736

  Cand vine vorba despre Dna. Primar activez functia de misogin profesionist si spun urmatoarele cuvinte despre dansa cu o deosebita placere :

  … au, fir-ar ea a dracului sa fie, cu, cu, cu laptele care la supt astăzi şi mâine ! rrrâaa, rrrâaa….. ca a facut si a dres pe bani nostri……….. si la sfarsit merge ceva de genul: lasa ca este un Dumnezeu acolo sus si vede pe fiecare.

  Padurea creste in 1000 de ani,iar focul o arde intr-o noapte!Ce facem pentru noi moare cu noi, ceea ce facem pentru altii, pentru lume, ramane nemuritor!
 7. #7
  Fan Stiinta
  Data de inscriere
   03-08-2006
  Locatie
   CV9
  Mesaje
  133

  Aia cu locurile de munca e tare, nu a venit niciun investitor mare. Avem cel mai mare somaj din tara. Pana acum nu a facut decat sa continuie proiectele deja incepute de solomon. In campanie zicea ca nu vrea oras turistic, vrea industrie si locuri de munca…suntem de rasul tarii. Votantii isi merita alesii

 8. #8
  Spammer
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  2618

  Dupa 2 ani de mandat… spui -linie- si tragi apa..

  claxonul la maE™inAƒ E™i flashurile se folosesc A®n situaE›ii excepE›ionale.. dacAƒ claxonezi tot timpul E™i dai flashuri cAƒ aE™a E›i se scoalAƒ E›ie E™i ai impresia ca tot drumul e al tAƒu, ori cAƒ tu te crezi vreun expert E™i le atragi atenE›ia altora care poate nu sunt atA¢t de "experE›i" ca tine, felicitAƒri atunci eE™ti un retardat mintal E™i ar trebui cel mult sAƒ conduci o roabAƒ.. nu o maE™inAƒ.
 9. #9
  Newcomer
  Data de inscriere
   09-03-2011
  Mesaje
  26

  „Referitor la promisiunea creării a 20.000 de locuri de muncă, Olguța Vasilescu a prezentat câteva date ale ITM conform cărora, până acum, pe mandatul său, au fost înregistrate 7.500 de contracte individuale de muncă, în special în domeniul construcțiilor, în acest sens reamintind că le-a solicitat constructorilor să facă angajări mai ales din rândul craiovenilor.”

  deci in domeniul constructiilor .. in speta contracte pe cateva luni cat dureaza toate fitele cu centrul istoric, linia de tramvai si alte proiecte de scos bani in buzunarul propriu al PSD-ului … deci locuri de munca care azi sunt maine nu mai sunt … dar mai facem un proiect si angajam aceiasi firma cu alte 7000 de locuri de munca … deci 7000 + 7000 = 14.000 de lucuri de munca .. si ne batem cu caramida in piept ca ce mare realizare am facut noi cand de fapt locurile alea de munca dispar ca magarul in ceata

  „Pe de altă parte, primarul Craiovei și-a trecut în portofoliu apariția fabricii Magna, pe platforma Ford”

  Asta cu Magna la Ford iar e tare … a adus ea Magna cand de fapt e contractul unei firme private FORD su alta firma privata MAGNA … iar aparitia fabricii pe terenul unei firme private s-a facut pentru ca a fost mai comod asa pentru Ford .. decat sa plateasca transportatorii … deci ce vtreaba are primaria in afacerile a doua firme particulare .. in afara de a lua impozitul???

  in privinta dezapezirii …sa nu mai zic ca boii aia de escavatoristii cand au incarcat mormanele de zapada … au spart o gramada de borduri … au indoit o gramada de masini si asa mai departe .. deci unde a fost mai ieftin ca daca e sa inlocuiesti bordurile sparte de boi platesti dezapezirea pe inca 5 ani

  in plus asta cu scaderea taxelor la ridicari auto iar e criminala … pai nici nu ma mir ca parcheaza toti tampitii aiurea la 150 de lei taxa isi permit sa traga oriunde si sa se riste sa ii ridice masina … taxa aia de ridicare are un rost acela de a invata boii ca nu au ce sa caute sa parcheze unde nu trebuie .. daca tu faci taxa aia tot mai platibila ..vei avea boi care sa traga unde vor ei si cum vor ei nu cum e corect pentru simplu fapt ca isi permit ..

 10. #10
  0-day Member
  Data de inscriere
   16-05-2009
  Mesaje
  2

  Ar trebui sa fie mai modesta doamna primar , nerealizarile sunt mai multe decit ar vrea sa recunoasca .

 11. #11
  De-al casei
  Data de inscriere
   11-03-2013
  Mesaje
  402

  zapada a lasat-o sa se topesca, poate pe hartie au fost basculantele alea care au strans-o.

 12. #12
  0-day Member
  Data de inscriere
   31-01-2010
  Mesaje
  9

  Numai niste idioti pot gandi sa lucreze la 2(cele mai importante)strazi dintr-un cartier si sa-l blocheze…ma refer aici la Bariera Valcii unde pe una nu se circula deloc de vreo 2 ani sau cand s-a circulat a fost un adevarat traseu de offroad iar pe cealalta se circula printre excavatoare si muncitori.Probabil ca primaria are contract cu service-urile auto si au angajat 7500 de mecanici sa faca fata reparatiilor auto

 13. #13
  Junior
  Data de inscriere
   27-04-2014
  Mesaje
  91

  zice ca a realizat 36 km canalizare ,,stie ce inseamna 36 km canalizare adica lapusi hanul craiovita sunt 10 km a cu 36 cum zice ia trebuia sa faca canalizare si la periferi dar cei 36 de km sunt doar pe foie,, exemplu cartierul facai si aproape jumatate di cartierul romanesti nu au canalizare ,,,bani furatiiii.

 14. #14
  Fan Stiinta
  Data de inscriere
   15-02-2011
  Locatie
   craiova brazda
  Mesaje
  1455

  da promisiuni

  Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
 15. #15
  Senior Member
  Data de inscriere
   28-01-2008
  Mesaje
  874

  tipic PSD, minciuni multe minciuni si prostii cred

 16. #16
  Member
  Data de inscriere
   19-08-2013
  Mesaje
  157

  Ana-Maria Gebăilă vad ca aveti puteri . Va invit pe Brestei Aleea I Fulger sa veniti si sa faceti un reportaj. Am facut cereri peste cereri si reclamatii si nu s-a solutionat nimic. Laudati primaria cand noi avem strazi din pamant in Craiova.

 17. #17
  Spammer
  Data de inscriere
   15-11-2009
  Locatie
   bals
  Mesaje
  2873

  asta nu e treaza niciodata?pe mine zama de varza ma face iar om.papuse mai am in putina nu vrei?e MOCA

 18. #18
  Junior
  Data de inscriere
   27-04-2014
  Mesaje
  92
  Citat Mesaj initiat de kheny
  Ana-Maria Gebăilă vad ca aveti puteri . Va invit pe Brestei Aleea I Fulger sa veniti si sa faceti un reportaj. Am facut cereri peste cereri si reclamatii si nu s-a solutionat nimic. Laudati primaria cand noi avem strazi din pamant in Craiova.

  nu este numai cart bresti asa iti garantez ca strazi neasfaltate sunt si in centru ,,,,periferia este la pamant canalul este la pamant de la romanest pana in bresti,,am trecut zilele astea prin valea rosi acolo unde sa asfaltat de la independenta pana aproape de spitalul militar stada aceea asfaltata nou zici ca esti cu barca pe valuri asa sa facut lucrarea aia,,,sa ma contrazica cineva ca nu este asa.

 19. #19
  Spammer
  Data de inscriere
   31-07-2007
  Locatie
   BlueSud
  Mesaje
  2624
  Citat Mesaj initiat de kheny
  Ana-Maria Gebăilă vad ca aveti puteri . Va invit pe Brestei Aleea I Fulger sa veniti si sa faceti un reportaj. Am facut cereri peste cereri si reclamatii si nu s-a solutionat nimic. Laudati primaria cand noi avem strazi din pamant in Craiova.

  Mi-am rupt telescopul pe spate la masina pe acolo.. sunt strazi de evul mediu in Craiova !!
  La fel si in Bariera !!..

  claxonul la maE™inAƒ E™i flashurile se folosesc A®n situaE›ii excepE›ionale.. dacAƒ claxonezi tot timpul E™i dai flashuri cAƒ aE™a E›i se scoalAƒ E›ie E™i ai impresia ca tot drumul e al tAƒu, ori cAƒ tu te crezi vreun expert E™i le atragi atenE›ia altora care poate nu sunt atA¢t de "experE›i" ca tine, felicitAƒri atunci eE™ti un retardat mintal E™i ar trebui cel mult sAƒ conduci o roabAƒ.. nu o maE™inAƒ.
 20. #20
  Member
  Data de inscriere
   19-08-2013
  Mesaje
  158

  Deci fratilor sa parasim orasul … ne zbatem degeaba aici.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.