Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, operabil în două...

Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, operabil în două săptămâni

301
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cancerul de col uterin, a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor afectate de diverse tipuri de cancer (după cancerul de sân), ar putea fi depistat precoce şi tratat cu şanse mult mai mari de supravieţuire dacă pacientele s-ar îndrepta la timp către medici. Un program de screening al cancerului de col a fost gândit în acest sens imediat după evaluarea rezultatelor înregistrate în programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei (pentru cine îşi mai aminteşte, este vorba de taloanele gratuite primite prin poştă de fiecare român şi folosite pentru consultaţii şi investigaţii gratuite), doar că de la an la an s-a tot aşteptat finanţarea. În această vară au fost în sfârşit şcoliţi medicii care vor avea roluri-cheie în program, în prezent se lucrează la finalizarea reţelei care să facă operabil programul, iar în două săptămâni, după cum a apreciat dr. Ramona Lesnic, coordonatorul programului în judeţ, pacientele se pot adresa pentru recoltarea de probe.

Gratuitate pentru paciente, chiar dacă nu au calitatea de asigurat

Aproape jumătate dintre medicii de familie din judeţ au fost pregătiţi să ofere consiliere pacientelor pe tema cancerului de col, dar şi să recolteze probe. Din cei 110 cursaţi în vară, destul de puţini vor alege, se aştepată responsabilii judeţeni ai programului, să şi recolteze probe pentru a fi trimise la laborator. Circuitul a fost însă pus la punct, iar în cazul în care medicul de familie se limitează doar la consiliere, pacienta va pleca din cabinet cu un formular S1, pe baza căruia se va adresa medicului ginecolog sau altui medic recoltor. Probele trebuie să ajungă în maxim 48 de ore în laborator, iar rezultatul va fi interpretat de un citolog sau anatomo-patolog. Tot personalul medical implicat în acest program va fi retribuit pentru fiecare caz (15 lei pentru consiliere, 28 lei pentru recoltare, 37 lei pentru procesarea probelor şi interpretarea rezultatului). În schimb, indiferent că sunt sau nu asigurate medical, pacientele pot beneficia de toate serviciile menţionate.

Spitalul Municipal Caracal are prima reţea operabilă

Cel mai repede pentru a realiza reţeaua de implementare s-au mişcat medicii din zona Caracal. Mai mulţi medici de familie au încheiat deja contracte cu Spitalul Municipal Caracal, care la rândul său asigură, prin cabinetele de ginecologie şi anatomo-patologie, recoltarea, analiza şi interpretarea rezultatelor. Cea de-a doua reţea care va funcţiona în judeţ, în care un rol important îl are Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, este pe cale să se formeze, sub coordonarea medicului Ion Eremia. Medicii de familie interesaţi sunt aşteptaţi la serviciul juridic al spitalului pentru a-şi încheia contractele, dar cât mai repede, avertizează dr. Ramona Lesnic, pentru că etapa formării reţelelor trebuie încheiată pentru a se trece la treabă.

100.000 de femei din judeţ, eligibile pentru a participa în program

De la prima infecţie cu un tip de virus care poate degenera în cancer şi până la manifestarea efectivă a bolii pot trece 10 – 15 ani, avertizează specialiştii. Un cancer depistat însă în stadiul I dă o supravieţuire la 5 ani de 100%, pe când descoperirea bolii în stadiul IV înseamnă doar 10% şanse ca peste 5 ani să mai fii în viaţă. Este mesajul pe care medicii vor ca cele aproximativ 100.000 de femei eligibile din judeţ să-l înţeleagă şi să-şi traseze ca prioritate testarea. Pentru că există, mai spune dr. Lesnic, 70 de tipuri de virus, însă câteva – 16, 18, 31, 45, 56 – au risc oncogen crescut, asociat cu cancer invaziv.

 

„La noi la cabinet se prezintă pentru recoltarea de probe, lunar, peste 50 de femei, în afara acestui program. Doar că pentru a beneficia de gratuitate trebuie să fie asigurate şi să prezinte un bilet de trimitere. Programul de screening prezintă tocmai avantajul că se pot adresa şi femei care nu au calitatea de asigurat“, a declarat dr. Doina Diaconescu, medic în cadrul Centrului de planificare familială din Slatina şi formator în programul de screening.

Dacă datele seci n-au fost convingătoare, femeile ar trebui să mai ştie că experienţa medicilor ginecologi şi oncologi din judeţ este tristă, majoritatea cancerelor fiind descoperite tardiv. În 2010 s-au raportat prin reţeaua publică de sănătate 73 de cazuri, tot atâtea şi în 2011, aproape jumătate dintre acestea însă în stadii incurabile.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.