Staţia de epurare din Slatina, inaugurată de Ponta, Rovana Plumb şi Chiţoiu

Staţia de epurare din Slatina, inaugurată de Ponta, Rovana Plumb şi Chiţoiu

261
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Proiectul „Reabilitarea şi extinderea Staţiei de epurare Slatina” a fost finalizat, ceremonia de inaugurare a lucrărilor de investiţii desfăşurându-se, luni, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a miniştrilor Mediului şi Economiei, Rovana Plumb şi Daniel Chiţoiu. De asemenea, la eveniment au participat şi preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele Marius Oprescu, primarul Slatinei, Darius Vâlcov, viceprimarii Minel Prina şi Mihaela Stana, dar şi prefectul şi subprefectul de Olt.

Contractul are o valoare de 59.372.831 lei, fără TVA, iar lucrările au demarat pe 23 noiembrie 2009, având o durată totală de execuţie de 33 de luni. Proiectul a fost derulat de Compania de Apă Olt, cu finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Contractul face parte din proiectul major de investiţii „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, cofinanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 288.508.230 lei, fără TVA, şi derulat de Compania de Apă Olt în perioada 2009-2013. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 85%, cea a Guvernului României la 13%, iar restul de 2% este asigurat din fonduri nerambursabile de la bugetul local.

Staţie la norme UE

În cadrul contractului, au fost reabilitate treapta mecanică şi treapta biologică de epurare, construindu-se două linii noi: una de tratare terţiară a apei uzate şi una pentru tratarea nămolului. Din fondurile alocate pentru staţia de epurare, s-au construit şi clădiri noi pentru laboratoare de analiză chimică şi biologică a apei uzate.

Astfel, Slatina dispune de o staţie de epurare cu o capacitate maximă de preluare a apei uzate de la 322,2 litri pe secundă până la 644,4 litri pe secundă, care poate deservi 71.700 locuitori şi care corespunde cerinţelor de mediu reglementate de Uniunea Europeană.

 

„Sunt 566 de staţii de epurare în România care acoperă 50 la sută din cetăţenii ţării. Toate sunt de nivelul acesteia pe care am vizitat-o astăzi şi pe care am inaugurat-o. Aceasta este însă cea mai bună, având tehnologie de ultimă oră”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului.

Tehnologie germană pentru protejarea mediului

Minel Prina, viceprimarul Slatinei, crede că reabilitarea Staţiei de epurarea a apei are un impact pozitiv asupra protecţiei mediului şi apelor râului Olt. Edilul a adăugat că un factor important în realizarea proiectului este şi implementarea tehnologiei germane.

 

„Această Staţie de epurare este importantă nu numai pentru municipiul Slatina, ci şi pentru judeţul Olt, pentru că apele Oltului nu trec numai prin Slatina, ci şi în aval şi se duc în Dunăre. Este foarte importantă pentru că tehnologia după care este construită este o tehnologie de ultima oră. Constructorul este german şi, chiar dacă în caietul de sarcini erau stipulate în mare caracteristicile tehnice, constructorul a venit cu tehnologie germană şi, sper eu, ca tehnologia care este implementată aici să fie cea pe care ne-o dorim cu toţii şi apa care va rezulta în urma epurării să fie o apă de calitate, astfel încât râul Olt să nu fie poluat”, spune Prina.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.