Vremea rea nu i-a împiedicat pe olteni să iasă din casă de...

Vremea rea nu i-a împiedicat pe olteni să iasă din casă de Buna Vestire

187
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Gerul năprasnic nu i-a ţinut pe credincioşii olteni în casă. Drept dovadă, bisericile şi mănăstirile din judeţ s-au umplut în 25 martie, de Buna Vestire, oamenii venind în număr mare pentru a celebra ziua în care arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.


„A fost mai rece decât de obicei afară, dar am vrut să vin la biserică şi să ascult slujba pentru că este o sărbătoare mare, este ziua în care Fecioara Maria a aflat că îl va naşte pe fiul lui Dumnezeu”,
explică o bătrână din Slatina.


Dezlegare la peşte

Chiar dacă 25 martie a picat anul acesta în postul Paştelui, credincioşii au dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că cei care consumă peşte în ziua de Buna Vestire sau Blagoveştenie, aşa cum este cunoscută această sărbătoare în popor, vor fi sănătoşi tot anul.

 

„Am ţinut postul Paştelui şi în trecut şi mi-am propus să ţin şi anul acesta tot postul. Le recomand tuturor celor care pot să o facă şi vor vedea că se vor simţi mult mai bine. Se spune că este cel mai greu post din timpul anului, dar sunt şi câteva dezlegări la peşte, ulei şi vin. Pe lângă asta, trebuie să ţinem nu numai post alimentar, ci şi să încercăm să fim mai buni, să ne ajutăm aproapele, să nu păcătuim cu vorba, fapta sau gândul”, spune o altă creştină care a luat parte la slujba de Buna Vestire.

Ziua cucului

Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului. Praznicul marchează momentul în care Fecioara Maria primeşte de la arhanghelul Gavriil vestea că este aleasă de Dumnezeu să devină „scara cerească pe care S-a pogorât Dumnezeu”.

 

Potrivit învăţăturilor creştine, arhanghelul Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria cu o floare de crin în mână şi i-a spus: „Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei“ (Luca I, 28).

 

Văzând teama Fecioarei Maria, el a adăugat: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema“ (Luca I, 30-32).

 

Atunci Fecioara Maria, plină de smerenie, a plecat capul şi a zis: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău”.

 

„Este momentul în care «puterea Celui de sus a umbrit-o atunci, spre zămislire» şi S-a întrupat Mântuitorul Hristos”, explică teologii.

În popor, Buna Vestire sau Blagoveştenia mai este cunoscută şi ca Ziua cucului, întrucât se spune că în această zi cucul cântă pentru prima dată, anunţând instalarea primăverii. Imediat după Buna Vestire, în 26 martie, este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

Sursa: http://www.gazetanoua.ro

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.