Abandonul școlar: o problemă pe care autoritățile din domeniu și fundațiile încearcă...

Abandonul școlar: o problemă pe care autoritățile din domeniu și fundațiile încearcă să o combată

1.110
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

În contextul în care, în anul şcolar 2013-2014 rata abandonului școlar a fost de 2,44%, autoritățile din domeniu și fundațiile care derulează programe educaționale au început să ia măsuri serioase de reducere a acestei situații. La nivelul județului Dolj, circa 1.700 de copii  au renunțat la școală în anul 2014 și au ales munca fizică, munca pământului, unde recoltele sunt cele care le asigură traiul de pe o zi pe alta. Din păcate, deși sunt mulți copii cu potențial la învățătură, soarta lor se pare că este decisă de familie, mulți dintre ei ajungând ”la sapă”, în special în mediul rural.

În acelaşi timp, sunt și familii care luptă pentru educaţia copiilor lor şi pentru şansa lor de a avea o viaţă mai bună, familii ai căror copii fac parte din proiectul de burse derulat de Fundația World Vision România –  “Vreau în clasa a noua!”.Atelier dezvoltare personala (4)

Proiectul “Vreau în clasa a noua!”  se derulează de şase ani, iar 948 de elevi au fost beneficiari la nivel naţional. În prezent, în judeţul Dolj, 38 de elevi fac parte din proiectul ,,Vreau în clasa a noua!”, elevi la cele mai bune licee din Craiova, ei fiind un exemplu pentru colegii lor. Toţi beneficiarii burselor oferite de World Vision provin din familii defavorizate, în care, de cele mai multe ori, singurul venit este ajutorul social.  Criteriile de selecţie ale beneficiarilor proiectului “Vreau în clasa a noua!” au urmărit: să fie elevi cu rezultate şcolare bune, venitul net per membru de familie să nu depăşească 400 de lei, să fie motivaţi şi hotărâţi să continue studiile la liceu sau la şcoala profesională. Odată acceptaţi în proiect, atât copiii cât şi părinţii acestora semnează contracte de angajament pentru finalizarea studiilor liceale.

Încă din anul 2008, proiectul de burse al Fundatiei World Vision Romania –  “Vreau în clasa a noua!” – susține copiii din mediul rural care nu au posibilităţi materiale să îşi continue studiile la liceu, prin oferirea de burse şcolare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, masă, transport, alimente, haine sau cărţi, încercând astfel să contribuie la scăderea ratei abandonului școlar.

Proiectul include activităţi extraşcolare pentru îmbunătăţirea situaţiei şcolare şi pentru reducerea perioadei de acomodare în mediul şcolar urban.

,,Pe lângă ajutorul financiar, scopul proiectul ,,Vreau în clasa a noua” este să îi pregătescă pe tinerii bursieri pentru viață, prin dezvoltarea abilităților și creșterea încrederii în sine. Este minunat să vezi că impactul proiectului este mult mai mare și continuă și după finalizarea studiilor liceale. Foști bursieri sunt acum studenți la facultățile mult dorite și privesc cu încredere spre viitor”, a spus Vasilica Cîrlugea, coordonator proiect ,,Vreau în clasa a noua!”, în județul Dolj.Cristina

Cristina este unul dintre beneficiarii programului de burse și este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ,,Frații Buzești”. Pentru a ajunge la școală, zi de zi face naveta. Se trezește la ora cinci pentru a prinde primul autobuz și uneori ajunge acasă după ora 17. Cu toate acestea reușește să se numere printre cei mai buni elevi din clasă. A terminat clasa a IX-a cu media 9,88 și primul semestrul din clasa a X-a cu 9,83. Din bursa primită prin proiectul ,,Vreau în clasa a noua”, Cristina își plătește transportul și îți cumpără rechizite. Este nelipsită de la activitățile educaționale organizate, despre care spune că au reușit să o transforme într-o persoană mai încrezătoare. „Am reușit prin proiectul ,,Vreau în clasa a noua” să-mi fac foarte mulți prieteni și să devin o persoană mai comunicativă. La activitățile lunare învățăm lucruri de actualitate pe care le putem pune în practică în viața de zi cu zi”, povestește Cristina.

Atunci când se gândește la viitorul ei, Cristina are mai multe opțiuni: își dorește fie să urmeze Academia de Poliție, fie să devină profesoară de română, sau de ce nu, chiar profesor universitar. Ghidându-se după motto-ul “Muncește, pune dăruire și încearcă să faci tot posibilul să ajungi unde vrei”, Cristina speră să-și construiască un viitor cât mai frumos.

Pentru un viitor cât mai bun se luptă și autoritățile din domeniu și fundațiile care derulează programe educaționale  care își propun să reducă semnificativ rata abandonului școlar.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     23-02-2015
    Locatie
     Londra
    Mesaje
    38

    Trist.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.