Ford, Recon și Bacolux semnează cu elevii craioveni contracte pentru stagii de...

Ford, Recon și Bacolux semnează cu elevii craioveni contracte pentru stagii de practică

8.795
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Trei operatori economici din Craiova au devenit parteneri ai unităților de învățământ în care elevii învață o meserie – învățământul dual, o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic cu caracteristici specifice. Societățile le asigură stagiul de pregătire practică, dar și o bursă și alte cheltuieli pentru o cât mai bună formare profesională.

La iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, elevii pot învăța efectiv meserie în timpul școlii. Societățile partenere asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, pregătire care este organizată în răspunderea principală a operatorilor economici. Pe lângă pregătire, elevii primesc și o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate. Totodată, operatorii economici se pot implica în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Ieri, s-au semnat primele contracte individuale între Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova, părinții/tutorii elevilor din învățământul dual de nivel 3 și operatorul economic BACOLUX. Astăzi, urmează Colegiul ”Ștefan Odobleja” Craiova, unde se vor semna contractele individuale între unitatea de învățământ și elevii si FORD România, dar și la Liceul ” Matei Basarab” Craiova, între unitatea de învățământ, elevii si părinții/tutorii elevilor din învățământul dual de nivel 3 si operatorul economic RECON S.A.

Stagiul de pregătire practică în învățământul dual se desfășoară, începând cu anul școlar 2017-2018, în baza unui contract aprobat prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial nr. 795/6.10.2017. Contractul se încheie între unitatea de învățământ, operatorul economic partener de practică și elevul sau părintele/tutorele/ susținătorul legal instituit al acestuia.

Contractul de pregătire practică din învățământul dual reglementează, printre altele, statutul practicantului, drepturile și obligațiile acestuia, drepturile și obligațiile operatorului economic partener de practică, drepturile și obligațiile unității de învățământ, respectiv modul de evaluare a stagiului. Contractul poate fi completat și cu alte clauze specifice, cu condiția să nu contravină modelului aprobat.

Învăţământul dual se organizează în unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate sau acreditate, în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulţi operatori economici sau asociaţie/consorţiu de operatori economici/clustere, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ teritorială pe raza căreia se află unitatea şcolară şi prin care se stabilesc condiţiile de colaborare, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi costurile asumate de parteneri.

Foto: arhivă



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.