Profesorii şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale nu sunt de acord cu...

Profesorii şi studenţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale nu sunt de acord cu desfiinţarea instituţiei

1.355
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

„Facultatea de Ştiinţe Sociale este o instituţie firească şi necesară” consideră profesorii şi studenţii acestei facultăţii, care şi-au expus şi ei părerea faţă de decizia Senatului Universităţii de a desfiinţa unitatea.

„Consiliul Facultăţii de Științe Sociale, din 3 aprilie 2013, se delimitează de actele care ameninţă integritatea instituţiei noastre. Cadrele didactice consideră că sunt îndreptăţite să funcţioneze în continuare sub numele „Facultatea de Ştiinţe Sociale”. Ceea ce înseamnă departamentele: Sociologie, Ştiinţe politice, Filosofie, Jurnalism (departamentul include şi specializarea Asistenţă socială), respectiv Geografie.
Informaţiile vehiculate în presă sunt trunchiate şi, implicit, neconforme realităţii. Prin afirmaţiile făcute, au fost aduse prejudicii de imagine tuturor cadrelor didactice, studenţilor şi absolvenţilor.
Facultatea de Ştiinţe Sociale este a patra în Universitatea din Craiova ca număr de studenţi. Prin proiectele derulate, Facultatea reprezintă un pol academic şi profesional de inovare și dezvoltare. Încă de la înfiinţare, Facultatea a avut şi are o politică de responsabilitate socială atât față de studenți, cât și față de comunitatea locală și regională. În ultimul an, prin noile structuri manageriale, Facultatea a luat măsuri importante pentru îmbunătăţirea actului de învăţământ. Dacă este necesar, putem pune la dispoziţie documente doveditoare.
Prin specificul domeniului fundamental al ştiinţelor sociale, descris de Legea Educaţiei şi de Ordinele ulterioare ale miniştrilor de resort, specializările sus menţionate sunt interdependente, fără a se confunda. Numim aici interdisciplinaritatea drept cea mai modernă abordare a procesului de cunoaştere și educație, în acord cu normele academice europene.
Considerăm că această propunere de desfiinţare înaintată către Ministerul Educaţiei poate avea consecinţe grave nu doar asupra studenţilor, absolvenţilor, profesorilor. Propunerea creează şi o barieră psihologică şi fragmentează trecerea de la curricula liceeală la cea universitară în ceea ce priveşte ştiinţele sociale, care până acum se găseau într-o continuitate firească.
Cadrelor didactice nu li s-a acordat – deşi au cerut – dreptul de a-şi comunica punctul de vedere, dar şi de a primi o explicaţie pentru dezintegrarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Drept urmare, Domnul Rector și Președintele Senatului au fost invitați la dialog, metodă de comunicare considerată imperioasă pentru statul de drept. Pentru a-şi face auzită vocea, cadrele didactice iau în calcul utilizarea tuturor formelor legale de protest.
Menţionăm şi că au fost încălcate articole din Carta Universităţii (www.ucv.ro), printre care :
1. Articolul 28, Îndatoriri fundamentale şi răspundere, aliniatul (2) care prevede „apărarea intereselor şi prestigiului Universităţii din Craiova”;
2. Articolul 29, Drepturile corpului profesoral, litera i) care prevede „dreptul de a se implica în rezolvarea problemelor departamentelor şi facultăţii din care fac parte” şi litera k) unde este enunţat „dreptul la audienţa eşalonului superior celui din care face parte””, au transmis reprezentanţii Consiliului facultăţii de Ştiinţe Sociale.

Corpul profesoral îşi exprimă încrederea în revenirea asupra deciziei şi în păstrarea integrităţii Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Sperăm în rezolvarea acestui incident și intrarea urgentă în normalitate„, se mai arată într-un comunicat remis presei..



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.