Cod galben de inundaţii în Dolj. DJ 641 Mischii-Caracal, din nou acoperit...

Cod galben de inundaţii în Dolj. DJ 641 Mischii-Caracal, din nou acoperit de apă

960
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor Bucureşti a emis, astăzi, o avertizare hidrologică Cod galben de inundaţii, valabilă începând cu ora 13.00, pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior al Jiului (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Olt şi Vâlcea.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se vor produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE. (…) Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate”, se arată în avertizarea transmisă de INHG.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Jiu, Camelia Bărbuţu, creșteri de niveluri și debite s-au produs și pe pârâul Teslui, ceea ce a dus la inundarea părții carosabile a DJ 641 Mischii – Caracal, în localitatea Pielești, sat Parșani, zona de sub traversare a podului de cale ferată, pe o lungime de 75 m cu o înălțime a lamei de apă de 60 cm. Circulația în zonă a fost restricționată pentru autoturisme de către Poliția rurală și reprezentanți ai CLSU Pielești, fiind deviată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m.

O echipă de intervenție din cadrul Administrației Bazinale de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, alcatuită din 5 muncitori din cadrul formației Robanești, împreună cu 3 reprezentanți CLSU-SVSU Pielești cu un buldoexcavator este pregătită să acționeze pentru deblocarea albiei în zona pod și aval de acesta, de eventualele resturi de material lemnos și vegetal și asigurarea secțiunii optime de scurgere a apei și curățarea tuburilor de scurgere de sub DJ 641.

În Orașul Filiași, pe pârâul Cârnești, în aval de gara angajații A.B.A Jiu sunt pregătiți să acționeze în cazul în care situația o impune. Aici sunt angrenați 8 muncitori ai S.G.A Dolj și următoarele mijloace și materiale de intervenție: o autobasculantă 24 de tone plină cu nisip, folie 6 kg și 265 saci de rafie cu nisip pentru supraînălțarea malurilor pe o lungime de 40 de metri.
S-au luat măsuri pentru deblocarea podurilor și podețelor prin eliminarea blocajelor formate.

Se monitorizează situația nivelurilor și debitelor pe râurile din județul Dolj. Întreaga activitate privind acțiunile de apărare împotriva inundațiilor se desfășoară sub directa coordonare și îndrumare a conducerii A.B.A Jiu, prin S.G.A Dolj, în permanentă colaborare cu CLSU și ISU Dolj, precum și celelalte instituții implicate în managementul situațiilor de urgență. De asemenea, specialiștii A.B.A Jiu monitorizeză și starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare”, a precizat directorul A.B.A Jiu, Marin Talău.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum și de INHGA– CNPH, în următorul interval nivelurile și debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide înregistrate, celor prognozate şi propagării. Creşteri mai importante de niveluri şi debite se pot înregistra pe unele râuri mici din sudul şi sud-vestul ţării, datorită precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prognozate, care vor depăși izolat 15…20 l/mp în Oltenia, cu posibilitatea depășirii COTELOR DE AVERTIZARE.



2 COMENTARII

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     1n 743 Fu7ur3
    Mesaje
    1992

    Speram sa fie bine si sa nu avem inundatii.

  2. #2
    Spammer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    2484

    fereasca dnul.si asa e saracie

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.