Un bărbat de 40 de ani, din Craiova, a ajuns în arestul poliției pentru trafic de influenţă. Ioan Kovacs este acuzat că facilita eliberarea în regim de urgenţă a cărţilor de identitate sau documentelor de stare civilă chiar în curtea Direcției pentru Evidența Populației Craiova și pretindea bani în schimb, deși nu era angajat al instituției.
Conform anchetatorilor, în schimbul eliberării în regim de ”urgență” a diverselor acte, bărbatul cerea sume între 50 și 200 de euro. Oamenii legii au organizat un flagrant, iar un polițist sub acoperire a ”beneficiat” de serviciile oferite de Kovacs. În urma unei percheziții, asupra bărbatului au fost găsite câteva chei aparținându-i directorului Direcţiei din cadrul Evidenţei Persoanelor Craiova. ”Cheile erau utilizate de aceasta (directoare n.r.) la biroul personal, la fişetele din birou, cât şi la un spaţiu unde erau depozitate şi arhivate listele electorale. Cheile au fost înmânate de către directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova inculpatului Kovacs Ioan, deşi acesta nu este angajatul insituţiei“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Ajuta cetățenii care nu știau carte
La rândul ei, directoarea Direcției pentru Evidența populației Craiova, Madlen Voicinovski, a declarat că nu știa că bărbatul – pe care îl cunoșteau, cel puțin din vedere, toți angajații – pretindea bani de la oameni. ”Își petrecea frecvent timpul în curtea instituției sau la ghișee, ajutând anumiți cetățeni, care nu știau carte, să-și completeze cererile pentru eliberarea documentelor. Nu am auzit sau avut cunoștință că primește bani pentru ceea ce face. Din contră, spunea tuturor – întrebat sau neîntrebat – că el nu ia bani, că el are pensie și alte venituri și nu are nevoie de venituri suplimentare”, a declarat Madlen Voicinovski.
Voicinovski: ”I-am dat cheile ca să ajute la mutarea unui fișet metalic”
Cât despre cheile care au fost găsite la Kovacs, aceasta spune că ea i le-a dat fiindcă avea nevoie de ajutor pentru a muta câteva obiecte grele. ”Cheile (cele din mâna directoarei, foto dreapta) le avea de la mine, nu le-a furat sau găsit pe undeva. Este vorba de cheile de la biroul meu și de la câteva sertare, ușa de la Secretariat și mai este o cheie de la un birou dezafectat, în care am depozitat niște fișete metalice goale și cutii cu topuri de hârtie noi, pe care le distribui către angajați când au nevoie. În acea zi, l-am rugat să mă ajute (pe Ioan Kovacs n.r.) să car un fișet dublu, de fier, și aproximativ 60-70 de topuri de hârtie. Aici (în instituție n.r.) avem un număr mic de angajați de gen masculin, iar el se oferise de multe ori să ne acorde ajutor fizic. A mers acolo însoțit, a cărat acel fișet, a mers și l-a pus în biroul unde trebuia. Cheile au rămas la el pentru că, având de cărat, eu a trebuit să vin în birou să-mi fac treburile, urmând ca el să lase cheile la Secretariat. Din câte am înțeles, au intervenit alte probleme și cheile mele au fost găsite asupra lui. Cheile mi-au fost returnate de anchetatori pentru că mi-au spus că nu fac obiectul anchetei. Atâta știu despre aceste chei și acest bărbat”, explică Madlen Voicinovski, șefa Direcției pentru Evidența Populației Craiova.