Olguța Vasilescu a fost reținută pentru luare de mită și spălare de...

Olguța Vasilescu a fost reținută pentru luare de mită și spălare de bani. Radu Preda, sub control judiciar

5.233
57
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(10 voturi, media: 2,80)

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a fost reținută, azi, de procurorii DNA, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) și spălare de bani. Sub control judiciar a fost pus și Radu Preda, city-managerul Craiovei, dar și reprezentanta unui ONG. ”La data de 31 martie 2016, inculpata Vasilescu Lia Olguța urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 30 martie 2016, față de inculpații: PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la luare de mită, POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

 

Campanie din ”sponsorizări” dubioase

 

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic. „Donațiile” respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condițiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Reabilitarea fațadele clădirilor din centru, o altă acuzație

 

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu. Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova. Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguța în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
f) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

 

Inculpaților Preda Radu Cosmin și Popescu Elena Daniela li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 

”Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în încheierea comunicatului DNA.



57 COMENTARII

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    3970

    Surprize,surprize…

  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     04-06-2008
    Mesaje
    49

    ia sa va vad cum va bucurati

  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-04-2011
    Mesaje
    41

    Asta ii toarna pe toti, e in ADN-ul ei !

  4. #4
    Junior
    Data de inscriere
     01-08-2013
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    58

    Da ce ai facut ma nene ma

  5. #5
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5390

    Vedem maine daca va fi arestata preventiv sau nu. Oricum pana la decizia definitiva si irevocabila a instantei din punct de vedere juridic primeaza prezumtia de nevinovatie.
    Faptele sunt dificil de probat si arestarea si implicit condamarea tine exclusiv de cat de competenti sunt procurorii de la DNA Bucuresti.. sper ca nu sunt ca cei de la DNA Craiova..

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  6. #6
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1964

    Asta se întâmplă când lucrezi într-o organizație criminală, așa cum este PSD, dar și alte partide.
    Trebuie să strângi mălaiul pentru ”partid”, taxa de protecție de la diverși așa-ziși afaceriști…După care și afaceriștii primesc contracte bănoase.
    Afacere de ”famiglie”, după care banii se împart. Nimic nou. Bugetul nostru = banii lor, afacerile lor, firmele LOR.
    Este una din metodele folosite și de organizațiile mafiote din Italia, Cosa Nostra, ‘Ndranghetta și altele. Spălare de bani prin ONG-uri, fraude de orice fel etc.

  7. #7
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1965
    Citat Mesaj initiat de Udovita
    Asta ii toarna pe toti, e in ADN-ul ei !

    Nu toarnă. Ăștia sunt ”educați” să țină banii strânși în pumn până la moarte.
    Ce mă uimește este prostia lor inegalabilă. Au fost avertizați, știau ce se petrece, au văzut în jur, dar ei tot cu mizeriile o țin înainte…Ca boul.
    Probabil că sunt șantajabili și chiar șantajați de șefii lor mafioți, care-i joacă pe degete. Cred că sunt și înfumurați, că ei se cred niște supradotați, iar noi suntem niște proști pentru ei
    Întotdeauna am spus că infractorul este mai prost ca omul onest. Voință numai să fie, să le dai peste bot.

  8. #8
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     03-08-2006
    Locatie
     CV9
    Mesaje
    231

    Daca este arestata preventiv, va face campanie electorala din puscarie ? sper sa nu mai candideze desi…nu cred

  9. #9
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1966
    Citat Mesaj initiat de dany90
    Daca este arestata preventiv, va face campanie electorala din puscarie ? sper sa nu mai candideze desi…nu cred

    Totuși, nu mă bucur. Când mă gândesc că ăștia ne-au mâncat atâția ani și mai mănâncă încă…
    Și cine vine în locul ei, Badea? cum a venit ea în locul lui Solomon? PNL Craiova în loc de PSD? …………..

  10. #10
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    3320

    SUPER TARE

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  11. #11
    Member
    Data de inscriere
     04-06-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    138

    Ce chef o sa dau deseara ) in cinstea Olgăi sa ii mearga bine la ladă !! )

  12. #12
    Afacerist
    Data de inscriere
     30-04-2007
    Locatie
     downtown
    Mesaje
    8759

    Daca e adevarat ca ar fi comis infractiuni, din cate citesc in 2012 si 2014 , oare de ce au asteptat procurorii intre 2-si 4 ani ,pana in pragul alegerilor sa o cheme la audieri ?

    Tel : 0768 32 22 23Y!M : senso13Facebook : Sport TrainersPerpetuum Mobile
  13. #13
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1969
    Citat Mesaj initiat de ana maria
    Daca e adevarat ca ar fi comis infractiuni, din cate citesc in 2012 si 2014 , oare de ce au asteptat procurorii intre 2-si 4 ani ,pana in pragul alegerilor sa o cheme la audieri ?

    Asta da, e un mare semn de întrebare. Probabil că se dorește ca cei care-s dornici de funcții să se lase de șmecherii, dar pentru asta ai nevoie de pedepse mai mari pentru corupție…Ceea ce se poate face numai dacă vine un parlament care să vrea să modifice anumite legi.
    DNA nu poate face totul. e nevoie și de un parlament curat.

  14. #14
    Junior
    Data de inscriere
     29-09-2009
    Mesaje
    58

    Pai normal ca a furat , pai voi nu stiti ce masini de lux detine, vile la munte , la mare si langa lac , haine direct dha la Milanu’ , terenuri cat vezi cu ochii etc.

  15. #15
    Afacerist
    Data de inscriere
     30-04-2007
    Locatie
     downtown
    Mesaje
    8760

    Mascarada asta dna regizata din umbra de basaescu nu mai surprinde pe nimeni . Pentru exact acelasi tip de acuzatii ,dar in numar mult mai mare , emil boc de la cluj , sta bine merci , n-a fost chemat , audiat , arestat .

    Tel : 0768 32 22 23Y!M : senso13Facebook : Sport TrainersPerpetuum Mobile
  16. #16
    Newcomer
    Data de inscriere
     23-08-2011
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    11
    Citat Mesaj initiat de ana maria
    Mascarada asta dna regizata din umbra de basaescu nu mai surprinde pe nimeni . Pentru exact acelasi tip de acuzatii ,dar in numar mult mai mare , emil boc de la cluj , sta bine merci , n-a fost chemat , audiat , arestat .

    Pentru ce ?

  17. #17
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-04-2011
    Mesaje
    42
    Citat Mesaj initiat de ana maria
    Mascarada asta dna regizata din umbra de basaescu nu mai surprinde pe nimeni . Pentru exact acelasi tip de acuzatii ,dar in numar mult mai mare , emil boc de la cluj , sta bine merci , n-a fost chemat , audiat , arestat .

    Te-ai prins, bravo si eu cred ca CHIORUL a pus-o sa fure !!! Baoniii !!!

  18. #18
    Afacerist
    Data de inscriere
     30-04-2007
    Locatie
     downtown
    Mesaje
    8761

    Ce a furat ? Flota cumva ?

    Tel : 0768 32 22 23Y!M : senso13Facebook : Sport TrainersPerpetuum Mobile
  19. #19
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     03-08-2006
    Locatie
     CV9
    Mesaje
    232
    Citat Mesaj initiat de @#I
    Citat Mesaj initiat de dany90
    Daca este arestata preventiv, va face campanie electorala din puscarie ? sper sa nu mai candideze desi…nu cred

    Totuși, nu mă bucur. Când mă gândesc că ăștia ne-au mâncat atâția ani și mai mănâncă încă…
    Și cine vine în locul ei, Badea? cum a venit ea în locul lui Solomon? PNL Craiova în loc de PSD? …………..

    Cherciu cred ca are ceva sanse, cu o campanie buna si mai agresiva…decat un analfabet ca Badea mai bine Cherciu. Poate daca ar fi sustinut si de Buzatu si care mai sunt pe „dreapta”, sunt 100 de candidati ca sa isi imparta voturile in loc sa se uneasca si pentru prima data sa castige altcineva in afara de PSD

  20. #20
    Maniac
    Data de inscriere
     05-10-2005
    Locatie
     in eter
    Mesaje
    3976

    https://www.youtube.com/watch?v=JA6RqlgUktE
    PISU’ LUMII !

    Daca PSD castiga guvernarea, fac pariu ca se finalizeaza niste dosare ale contracandidatilor .

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.