Contractele pentru diferență – ce sunt și cum se tranzacționează?

Contractele pentru diferență – ce sunt și cum se tranzacționează?

1.726
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Contractele pentru diferență – cunoscute ca și CFD-uri – sunt ideale pentru investitorii începători și oarecum nesiguri. De ce? Pentru că acestea le permit să tranzacționeze mai degrabă pe prețul unui activ decât pe activ în sine.

Investițiile clasice presupun cumpărarea efectivă a unui activ/produs, cum ar fi aurul, argintul, petrol și așa mai departe. Contractele pentru diferență nu funcționează în acest fel.

Dar cum funcționează și ce înseamnă tranzacționarea CFD mai exact?

Ce trebuie știut despre contractele pentru diferență?

După cum a fost menționat, CFD-urile sunt diferite de investițiile tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că, prin intermediul unei asemenea tranzacționări, investitorul nu cumpără efectiv un produs de pe piață.

În schimb, aceștia cumpără un contract al produsului respectiv, făcând o investiție bazată strict pe prețul acestuia. Investitorul, atunci când cumpără un CFD, nu va deține ceea ce cumpără – ci doar un activ.

Astfel, investitorul pariază pe creșterea sau scăderea în preț a unui anumit produs de pe piață. Desigur, profitul va fi reprezentat dintre diferența dintre valoarea la cumpărare și cea la vânzare – de aici și numele de contracte pentru diferență.

Care sunt avantajele pe care CFD-urile la aduc portofoliului unui investitor?

Există mai multe motive pentru care investitorii tind să tranzacționeze mai mult cu ajutorul CFD-urilor – decât să-și riște capitalul cumpărând produse pe piață. Principalul motiv ar fi modul/strategia de tranzacționare.

În general, aurul și alte produse similare se cumpără cu gândul unei investiții pe termen lung. CFD-urile permit investiția în același tip de produs, dar pe o perioadă mai scurtă de timp. De ce?

  • CFD-urile oferă investitorului mai multă putere de cumpărare, deoarece acestea nu îl forțează să investească întreaga valoare a tranzacției pentru a deschide o poziție. Pe scurt, o poziție cu o valoare de $1000 poate necesita un depozit de $50 pentru a o accesa.
  • Tot din cauza acestei puteri de cumpărare adiționale, investitorul poate realiza un profit mai mare într-un termen mai scurt. De exemplu, o creștere de $25 a unei tranzacții cu o valoare de $1000 ar însemna un profit de $25 de dolari într-o tranzacție tradițională. Pe de cealaltă parte, un CFD cu o valoare de $50 de dolari va aduce investitorului același profit, fără a fi nevoie să investească toți acei $1000.
  • Mai mult, CFD-urile permit investitorilor să tranzacționeze indiferent de mișcările pieței. Aceștia pot realiza profit chiar dacă valoarea produsului CFD-ului scade, în funcție de predicția lor. Așadar, tranzacționarea cu CFD-uri permite o strategie de tranzacționare mult mai flexibilă.
  • Nu în ultimul rând, CFD-urile sunt disponibile pe o mulțime de piețe – inclusiv piețe în care majoritatea investitorilor nu s-ar fi gândit să tranzacționeze. Ca rezultat, investitorul are ocazia să-și diversifice portofoliul.

Cum arată o tranzacție CFD?

O tranzacție printr-un CFD nu este foarte diferită de o tranzacție tradițională. Desigur, cele mai importante diferențe sunt cele legate de costuri – de ceea ce plătește investitorul pentru a-și asigura o poziție.

Așadar, o investiție tradițională cu un cost de $2000 l-ar costa pe investitor în jur de $1000 (luând în considerare o marjă de 50%). Aceeași investiție, dar într-un contract CFD, l-ar costa pe investitor doar $100, cu o marjă a brokerului de 5%.

În acest fel, investitorul evită blocarea a 1000 de dolari sau mai mult într-o singură tranzacție și, cu o investiție mult mai mică, poate încă realiza același profit.

Cum arată tranzacțiile CFD în 2021?

În momentul de față, probabil cea mai bună veste pentru investitorii care preferă CFD-uri este faptul că vor putea tranzacționa și criptomonede prin intermediul acestui instrument financiar.

Investitorii pot să tranzacționeze CFD-uri în Bitcoin așa cum tranzacționează aur, petrol, sau alte produse – pe scurt, mult mai ușor și flexibil.

Sunt CFD-urile esențiale pentru portofoliul unui investitor?

Răspunsul general ar fi că da, CFD-urile sunt elemente importante din portofoliul unui investitor. Nu din cauza potențialului lor, ci din cauză că ajută investitorii să își diversifice portofoliul și să tranzacționeze în mai multe feluri în același timp.

Așadar, un investitor ar putea cumpăra aur și tradițional, dar și prin intermediul unui CFD – având astfel posibilitatea de a realiza venituri atât pe termen lung cât și pe termen scurt. Desigur, asemenea strategii protejează portofoliul investitorilor în cazul unei tranzacții cu un rezultat nefavorabil.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.