Un parlamentar vrea ca statul să nu mai finanțeze Biserica

Un parlamentar vrea ca statul să nu mai finanțeze Biserica

1.949
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Deputatul Remus Cernea pregătește o inițiativă legislativă prin care urmărește ca Biserica să nu mai primească finanțare de la stat, ci din impozitul pe venit al cetățenilor, într-un cuantum ales de fiecare roman în parte.

„Noi intenţionăm, pentru că am discutat cu mai mulţi parlamentari din diferite partide şi există un curent de opinie pe acest subiect, să avem un sistem de finanţare a cultelor pe acest model. Asta ar degreva bugetul de stat de foarte multe sume alocate pentru culte şi ar ajuta foarte mult şi bisericile să aibă venituri predictibile şi stabile. Sunt convins că o astfel de iniţiativă va avea o susţinere largă pentru că este şi în interesul Bisericii, ar fi prima interesată”, a declarat Remus Cernea, pentru gândul.info.

Colegii din Parlament neagă însă că s-ar fi raliat la o astfel de inițiativă.

„Ar trebui să ajutăm biserica, există parohii care se află în imposibilitatea de a se întreţine singure. Donaţiile de la enoriaşi nu sunt suficiente pentru că mulţi nu au resurse şi de aceea e necesar să finanţăm şi noi cultele. Unde e credinţă şi teamă de Doamne-Doamne, o să fie bine pentru toată lumea”, a spus  vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, pentru gândul.

Reprezentanții Bisericii nu sunt de acord cu această inițiativă. Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a declarat pentru Gândul că Biserica este finanțată de la stat încă din 1863.

Remus Cernea a fost susținut în candidatura la Parlament de USL. El este cunoscut drept un activist împotriva discriminării bazate pe credință sau religie, partizan al separării dintre Biserică și Stat.



3 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     12-12-2005
    Mesaje
    50

    Bine ar fi, dar nu prea cred sa se concretizeze……..

  2. #2
    Der fliegende Holländer
    Data de inscriere
     17-11-2006
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    1648

    Ioan Oltean, unul dintre cei mai odiosi oameni din politica si o sluga desavarsita la mai multi stapani. Normal ca se vrea o biserica banoasa si influenta, ca la tara oamenii voteaza cum le zice popa si popa le zice cum ii se dicteaza de la superiori care decid in functie de cine cotizeaza mai bine dintre partide. Daca pierzi ajutorul bisericii, pierzi automat si voturile plebei.

    a€œReligion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.a€ -Seneca
  3. #3
    De-al casei
    Data de inscriere
     16-11-2012
    Locatie
     Somewhere on Earth
    Mesaje
    262

    Asta ar fi un lucru bun. Nu le ajung banii adunati de la enoriasi, trebuie sa primeasca si din banii adunati din taxe si impozite. Oricum nu fac mare lucru cu banii adunati sau primiti de la stat. Putini sunt preotii ce au adevaratul ,,har” preotesc si ajuta oamenii sarmani sau copii cu probleme. Daca tot primesc finantare de la stat; sa asigure toate slujbele gratuit (inmormantari, botezuri,nunti, s.a.m.d.) si doar in cazul ca doresti sa faci donatie sa poata primi sume de bani si atunci doar cu chitanta in regula.

    "Nu sunt destept,dar cand privesc in jur prind curaj."Ion Creanga"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea."Voltaire"Somnul ratiunii naste monstri."Goya"Un popor de oi naste un guve de lupi." Edward R. Morrow

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.