164 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

164 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

982
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Poet național, scriitor total al literaturii române, geniu neînțeles, sunt doar câteva dintre apelativele care i-au fost adresate celui mai complex poet, Mihai Eminescu.

Mihai Eminovici ( numele i-a fost schimbat de Iosif Vulcan, directorul ziarului unde Eminescu și-a publicat primele poeme), s-a născut la data de 15 ianuarie 1850, în Ipotești. A fost poet, prozator și jurnalist. El este considerat de cititorii români și de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit luceafărul poeziei românești.

Începuturile sale în literatura au avut loc la vârsta de 16 ani, la 19 plecând să studieze la Viena. Activitatea lui se întinde pe mai bine de zece ani, suficient pentru a fi plasat pe cel mai important loc în literatura română. Deși Eminescu este un scriitor tradițional operele sale s-au înscris și în contextul european.

Începuturile în jurnalism.

Eminescu nu a practicat jurnalismul ca o meserie din care să își câștige existența, ci a făcut o adevărată pasiune din asta. Titu Maiorescu spunea la un moment dat despre Eminescu ”El s-a făcut simțit de când a intrat în redacție prin universul de idei al culturii ce acumulase singur, prin logică și verbă”
A dus campanii de presă în care a criticat dur Parlamentul pentru înstrăinarea Basarabiei de România. A fost un ziarist incomod, iar acest lucru i-a adus în cele din urmă și sfârșitul. C.C.Carp, înalt lider conservator și amabasador la Viena îi scrie lui Maiorescu “mai potolește-l pe Eminescu!”

El a avut o strânsă relație de prietenie cu alt mare scriitor român, și anume Ion Creangă, acesta fiind cel mai bun prieten și confidentul lui. Este cunoscut faptul că Eminescu a fost îndrăgostit nebunește de Veronica Micle, și ea o scriitoare cunoscută a vremii.
Poetul a murit pe data de 5 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, grav bolnav. Criticul literar George Călinescu afirmă despre moartea marelui scriitor: “Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc.”

Cauza exactă a morții sale rămâne însă învăluită în mister, existând suspiciunea că ar fi murit ucis.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.