Băuturile răcoritoare şi dulciurile ar putea fi accizate la fel ca ţigările...

Băuturile răcoritoare şi dulciurile ar putea fi accizate la fel ca ţigările şi alcoolul

9.976
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Statul ar putea pune acciză pe produsele cu conţinut mare de zahăr, printre care băuturile răcoritoare, ciocolata sau alte dulciuri, iar banii colectați să fie folosiţi în sistemul medical, potrivit unui proiect care în două luni ar putea intra în circuitul parlamentar.

Banii strânşi ar trebui să ajungă la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. „Proiectul este în stadiu de propunere de draft. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei şi producătorii alimentelor afectate. (…) Cred că în următoarele două luni o să avem un proiect supus dezbaterii pentru că avem susţinere şi din partea mediului politic şi din partea medicilor„, a declarat pentru economica.net, Cristian Sas, președintele Asociației Colegiul Pacienților. Potrivit acestuia, iniţiativa a pornit de la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care sugerează statelor să ia măsuri, inclusiv fiscale, pentru a reduce consumul de zahăr în rândul populaţiei şi mai ales în rândul copiilor. „În propunerea pe care am făcut-o, ne-am inspirat din Marea Britanie unde Jamie Oliver s-a luptat foarte mult pentru introducerea unei taxe şi a reuşit„, a mai spus Sas, care a realizat şi o simulare a încasărilor la bugetul CNAS.

Potrivit economica.net, dacă s-ar aplica o acciză de 80 de bani pe litrul de băuturi răcoritoare, la un consum mediu anual de 1,6 miliarde de litri cât este acum în România, CNAS ar putea câştiga în jur de 1,2 miliarde de lei anual. „Suma ar fi de aproape două ori mai mare decât a alocat anul acesta CNAS pentru decontarea analizelor, RMN-urilor, CT-urilor etc. În câteva luni de la aplicarea acestei legi, românii nu ar mai fi nevoiţi să stea la cozi pentru a-şi face analizele„, crede Sas.

Printre cei care au avut inițiativă în crearea acestui proiect se numără Asociația Colegiul Pacienților din România, un ONG care apără drepturilor bolnavilor din România, şi a fost preluată de deputatul PSD Costel Lupaşcu. În prezent, proiectul este în stadiul de propunere de draft.

Anul trecut, un alt parlamentar, deputatul Gheorghe Udriște, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară, propunea ca băuturile carbogazoase, cu excepția apei minerale, să fie interzise minorilor sub 16 ani și să fie aplicată o taxă specială. 

Sursa foto: ziarulunirea.ro

 



3 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2791

    Sunt pline rafturile din România de toate gunoaiele planetei.
    Și oamenii …Proști că le cumpără.

    https://www.facebook.com/votez.info/...4793315127809/IMPORTANȚA VOTULUI
  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6827

    O prostie o porcarie, o imbecilitate de lege. O sa scoata zaharul si o sa bage alte substante si mai cancerigene. Cumparati produse fara zahar dar cu chimicale de 1000 de ori mai periculoase ca zaharul.

    V.M.P.T.I.S.I.2017 !!
  3. #3
    OVY
    Senior Member
    Data de inscriere
     04-12-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    905

    Oricum la noi in tara nu se foloseste zahar pur in multe dintre alimentele si bauturile dulci. De ex. in Coca Cola se pune un indulcitor pe baza de porumb, pentru ca este mai ieftin, pe cand in UK, da, se pune zahar.
    Pana la urma o sa puna milogii astia si taxa pe phutut…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.