Liberalii propun ridicarea unui bust al lui Ion. I. C. Brătianu într-un...

Liberalii propun ridicarea unui bust al lui Ion. I. C. Brătianu într-un loc public din Craiova

5.183
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Mihai Firică, președintele Comisiei de Cultură, Culte și Minorități din cadrul PNL Dolj, a anunţat în cadrul unei conferințe de presă susținută duminică, 19 noiembrie a.c., un nou proiect al consilierilor locali ai PNL, care vor propune realizarea și amplasarea unui bust al lui Ion I. C. Brătianu în Municipiul Craiova.

Proaspătul liberal, venit din rândul jurnaliștilor, a argumentat că ”este o datorie de onoare” ca Ion. I. C. Brătianu să fie cinstit cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918. ”Este o datorie de onorare, de care comunitatea craioveană trebuie să se achite. În semn de prețuire pentru personalitatea marcantă a lui Ion I. C. Brătianu, un om de stat cu o influență pozitivă asupra evoluției României înainte și după actul Marii Uniri, propunem ridicarea în Craiova a unui bust într-un loc public din Craiova. Este un act cu o încărcătură simbolică marcată de împlinirea la 24 noiembrie 2017 a 90 de ani de la decesul marelui om politic liberal, eveniment sărbătorit la nivel național”, susține Mihai Firică

Acesta a explicat că această inițiativă ”trebuie apreciată din perspectiva vocației de a construi a PNL” și din dorința liberalilor de a înlătura o ”eticheta nemeritată”, aceea de “Craiova Roșie”. ”Propunem ca bustul lui Ion I. C. Brătianu să fie dezvelit înainte de 1 decembrie 2018, un eveniment care se va înscrie în sărbătorirea Centenarului”, a mai declarat Mihai Firică.

Liberalii spun că necesitatea realizării unui monument rezidă din nevoia de coeziune socială și solidaritate a tuturor cetățenilor din fiecare regiune a României în jurul marilor evenimente și a figurilor istorice naționale, manifestare a simțului datoriei față de înaintașii care au făurit România Mare.

”Inițiativa noastră se bazează pe necesitatea promovării valorilor naționale și conservarea moștenirii materiale și spirituale a înaintașilor. În egală măsură, propunerea noastră se sincronizează cu strategia de dezvoltare culturală 2015-2025 adoptată de Consiliul Local. Ar fi prima lucrare de acest fel ridicată în Oltenia a acestui lider național de anvergură, o decizie prin care municipiul nostru s-ar sincroniza cu alte mari orașe ale României, care au cinstit memoria marelui om politic liberal. Amintim că Ion I. C. Brătianu a condus în cinci rânduri Consiliul de Miniștri, a fost premierul României în timpul Primului Război Mondial și a condus delegația României la Conferința de Pace de la Versailles, a fost în mai multe rânduri ministru al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine, al Internelor și Ministerului de Război și membru de onoare al Academiei Române”, arată PNL.

Consilierii PNL propun ca realizarea bustului să fie asumată de către Primăria și Consiliul Local Craiova, cu fonduri provenind din bugetul local. Pentru edificarea bustului se va iniția un concurs de lucrări deschis către artiștii plastici, organizat transparent, prin implicare uniunilor de creație și a specialiștilor în domeniu. Ca amplasament, liberalii propun un loc central din Craiova, sugerând studierea posibilității de a fi identificat un spațiu în parcul de lângă Casa Băniei, Piața Tricolorului, Parcul Romanescu, intersecția străzilor Kogălniceanu și Calea Unirii sau un alt perimetru potrivit unui monument de for public. Pentru lucrările necesare amplasării monumentului solicită să fie alocate sumele necesare în bugetul de anul viitor.

Sursa foto: rador.ro



1 COMENTARIU

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2858

    PSD-PCR-Moscova nu ridică statui celor care au făcut România Mare.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.