11 doljeni au decedat din cauza tuberculozei

11 doljeni au decedat din cauza tuberculozei

15.389
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

11 doljeni au decedat anul trecut din cauza tuberculozei șo alte 514 persoane au fost înregistrare cu TBC la Direcția de Sănătate Publică, numărul bolnavilor ajungând la 738. Tuberculoza, este una dintre marile probleme din sănătate ale României, informează Institutului Național de Sănătate Publică.  „În România 1.100 de persoane mor anual de TB și alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populației tinere și active”, precizează reprezentanții insitutului.

 

Deși în ultimii ani România a înregistrat progrese în depistarea și tratarea acestei boli, țara noastră este codașa statelor la incidența bolii. În anul 2016 s-au înregistrat de cinci ori mai multe cazuri decât media UE.„OMS (n.r. Organizația Mondială a Sănătății) estimează că în România ar trebui diagnosticate, în fiecare an, între 800 și 1.000 de cazuri noi de tuberculoză, dar din cauza lipsei echipamentelor necesare, România identifică anual doar 600 de cazuri de tuberculoză rezistentă și extrem de rezistentă la tratament. La ora actuală, la nivel mondial există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore. În România, accesul la aceste metode de diagnostic rapid este disponibil prin proiecte cu finanțare internațională, pentru un număr limitat de pacienți”, precizează INSP.

 

Pentru stoparea fenomentului, Guvernul a aprobat în 2015 Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 care are ca scop principal reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările OMS. 24 martie a fost declarată  Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei pentru a crește nivelului de informare  despre cauzle care produc această boală, precum și modului de răspândire, a metodelor de diagnostic şi tratament.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.