14 secrete despre cum să tratezi cicactricile lăsate de acnee

14 secrete despre cum să tratezi cicactricile lăsate de acnee

56.533
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

În ciuda faptului că este incredibil de obișnuită – acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii în România, afectând sute de mii de români anual. Vestea bună este că există tratamente pentru acnee care pot reduce apariției cicatricilor și previne apariția cosurilor.

Pentru a stabili care sunt acestea, am discutat cu dermatologii de la Clinica Medlink cu privire la cicatricile acneei. Până la sfârșitul acestui articol, vei putea identifica ce tip de cicatrice ai, cum să le previ să apară și cum să le tratezi după ce au apărut.

Tipuri de cicatrici

Deoarece cicatricile permanente nu sunt niciodată ceva ce ne dorim, îți este de ajutor să știi ce tip de cicatrici se formează pe fața sau corpul tău, astfel încât să ce ai de făcut pentru a te îngriji. În general, există patru tipuri principale de cicatrizare a acneei: ice pick, rulare, vagon și hipertrofică.

Cicatrici Ice Pick: „Așa cum sugerează și numele, cicatricile Ice Pick sunt adânci și arată ca niște linii ascuțite. Cicatricea este creată de un chist profund care a ieșit la suprafață, creând o pierdere a țesutului pielii.”

Cicatrici Rolling: „Cicatricile Rolling apar de obicei la pacienții care au suferit de acnee inflamatorie de mult timp. Aceste cicatrici sunt subțiri, cu un model asemănător undelor și cu margini netede. Acestea sunt cauzate de benzi fibroase de țesut care se dezvoltă între piele și țesutul subcutanat de sub piele. Trag literalmente de piele de jos, creând un aspect neuniform.”

Cicatrici Boxcar: „Cicatricele Boxcar sunt cicatrici puțin adânci, cu margini ascuțite. Acestea sunt mai mari (deși mai puțin adânci) decât cicatricile Ice Pick datorită inflamației sub piele care se formează ca urmare a spargerii și pierderii colagenului.”

Cicatrici Hipertrofice: „Aceste cicatrici sunt rezultatul unei excrescențe a țesutului fibros care are ca rezultat o leziune crescută. Cel mai frecvent tip de cicatrice hipertrofică este cheloidele. Le poți vedea mai mult pe corp decât pe față, dar le poți avea oriunde.”

Cauzele cicatricilor acneice

Când acneea se formează pe pielea ta, procesele naturale de vindecare ale corpului tău se declanșează la fel ca în cazul unei vătămări sau boli. Problema este că nu este întotdeauna un sistem perfect.

Acneea se formează atunci când porii pielii se înfundă cu prea mult ulei și celule moarte ale pielii. Uneori, apare aproape de suprafața pielii – ceea ce înseamnă că probabil se va vindeca după un timp scurt cu cicatrici minime. Când acneea este înrădăcinată mai departe în piele, totuși, durează mai mult timp pentru a se vindeca. Deoarece acest lucru merge mai adânc și distruge mai mult din țesutul pielii, acesta lasă adesea cicatrici.

După o erupție, corpul tău va încerca să se vindece singur înlocuind țesutul cutanat pierdut care a fost distrus. Cicatrizarea apare atunci când corpul produce fie prea mult, fie prea puțin din acest țesut. Atunci când corpul creează prea mult țesut, leziunea acneică devine o cicatrice ridicată – cunoscută sub numele de cicatrice hipertrofică (sau, în cazuri severe, cheloide). Pe de altă parte, lipsa țesutului duce la depresii ale pielii – cunoscute sub numele de cicatrici atrofice.

Acele semne întunecate pe care le primești uneori după un focar rău sunt un alt tip de cicatrice. Din punct de vedere tehnic, nu sunt deloc cicatrici, ci doar modificări ale pigmentării (un termen tehnic pentru culoarea pielii).

Când o leziune apare sau se deschide în alt mod, pielea trebuie să se închidă și să acopere depresia. Corpul tău este de obicei destul de bun în ceea ce privește procesul de vindecare, dar după un traumatism deosebit de profund, corpul nu se acoperă întotdeauna fără probleme. Adesea, pielea care se închide peste rană își schimbă culoarea, textura sau tonul. În alte cazuri, vasele de sânge rupte dintr-o leziune apărută lasă o urmă pe piele. Acestea sunt ceea ce numim de obicei „semne întunecate” sau hiperpigmentare.

 

Chiar dacă nu îți spargi coșurile, este posibil să vedeți pe pielea ta urme de culoare roșu închis sau maro, în special din cazuri profunde sau inflamate. Nu intra în panică, totuși: dacă te abți de la a-ți sparge coșurile, aceste semne vor dispărea de obicei în câteva luni.

14 secrete împărtășite de dermatologi cu experiență

Dermatologii Clinicii Medlink ți-au pregătit o listă cu pași specifici prin care să poți preveni și trata cicatricile lăsate de acnee.

Va trebui să ai în vedere că toate aceste recomandări nu sunt recomandări-minune, că este nevoie să ai răbdare, și să le pui în practică conform sugestiilor doctorilor dermatologi pentru a avea rezultate.

Mergi la https://clinicamedlink.ro/tratament-cicatrici-semne-post-acneice/ și descoperă modalități reale de tratare a cicatricilor.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.