Efectele ambroziei le simt tot mai mulți oameni pe propria piele. Planta provocă astm, eczeme și dermatite, de la începutul lunii august și până la sfârșitul lunii septembrie. „Am început cu tuse foarte urâtă, cu o iritație foarte puternică a gâtului, iar în timpul nopții abia pot respira. Momentan sunt pe o medicamentație ușoară și am un început de astm”, a spus craioveancă ce se luptă cu efectele nocive ale ambroziei de trei ani.
Vremea din ultima perioadă, foarte cald, urmat de ploi a umplut terenurile lăsate în paragină. Practic la orice colț te lovești de ambrozie. Autoritățile locale au început încă din iunie luplta cu ambrozia, peste tot pe domeniul public planta a fost tăiată. Problema sunt terenurile private lăsate în paragină și câmpurile din zonele limitrofe Craiovei.
Pentru a rezolva problema , deputatul Ionuț Stroe a scris o lege privind obligativitatea distrugerii ambroziei. „Această buruiană este răspândită în întreaga țară pe zone din ce în ce mai mari. Dorința mea este de a diminua semnificativ numărul îmbolnăvirilor și de a determina autoritățile și populația să ia măsuri.
Art.1 alin (2) Deținătorii de terenuri, atât privați, cât și cei de stat, vor desfășura periodic, cel puțin o dată pe an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere și erbicidare a plantei Ambrosia Artemi Siifolia”, a precizat deputatul PNL, Ionuț Stroe.
Medicii susțin că planta produce dureri sau usturimi ale ochilor, astm bronșic, dermatite sau eczeme de aceea le recomadă oamenilor ca la primele simptome să meargă la un alergolog.