Controale ale ITM Dolj în rândul angajatorilor cu zilieri și la cei...

Controale ale ITM Dolj în rândul angajatorilor cu zilieri și la cei care lucrează la înălțime

5.414
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 

Inspectorii de muncă din Dolj au efectuat acțiuni de control la 33 de angajatori pentru a vedea dacă activitățile desfășurate de zilieri, dar și prevederiloe legale privind prevenirea și combaterea exploatării copiilor/tinerilor prin muncă sunt respectate. O acțiune s-a desfășurat și pentru a se verifica modul în care angajatorii previn căderile de la înălțime în șantierele temporare și mobile.

Echipe mixte formate din inspectori de muncă din cadrul serviciilor Control Relații de Muncă și Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat acțiuni de control cu caracter inopinat la beneficiari la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional pe raza județului Dolj.

Cu ocazia verificărilor au fost depistate 14 deficiențe privind durata activităţii ocazionale exercitată de zilieri, termenul de transmitere la ITM a registrului de zilieri, cuantumul remunerației plătite, etc, pentru care inspectorii au dispus măsuri de remediere și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale. Totodată, a fost depistat un minor în vârstă de 14 ani ce desfășura activitate în muncă cu caracter ocazional pentru care beneficiarul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 6000 lei.

În domeniul securității și sănătății în muncă, ITM Dolj a efectuat acțiuni de control la 31 de beneficiari, fiind depistate 5 deficiențe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere și au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj continuă acțiunile de control organizate în cadrul Campaniei Naționale privind verificarea modului în care angajatorii previn căderile de la înălțime în șantierele temporare și mobile.

ITM Dolj a desfășurat și o campanie pentru prevenirea căderilor de la înălțime în șantierele temporare și mobil. Campania a debutat în luna aprilie a.c. cu organizarea a 3 ședinţe de conştientizare ce au vizat informarea principalilor actori din județ cu activitate în domeniul construcțiilor privind modul de derulare a campaniei și tematica abordată. Dintre temele discutate cu cei 24 de angajatori ce au răspuns pozitiv invitației de participare, exemplele de accidente de muncă care au avut loc în activitățile de lucru la înălțime și măsurile de prevenire care nu au fost luate și au făcut posibile aceste evenimente au suscitat interesul audienței.

În luna mai a început cea de a doua etapă a campaniei ce constă în verificarea – prin acțiuni de control la angajatori – a modului de implementare a prevederilor legale care fac obiectul campaniei.

Până în luna octombrie inspectorii de muncă au efectuat verificări la 65 de angajatori ce fac parte din grupul țintă al campaniei. În cadrul acestor verificări au fost identificate 82 de deficiențe, pentru care s-a dispus sistarea activității pentru 7 locuri de muncă, au fost trasate măsuri de remediere și au fost aplicate 81 de sancțiuni (11 amenzi în valoare de 82.000 lei și 70 avertismente).

În acțiunile de control, inspectorii de muncă au urmărit cu precădere verificarea modului în care constructorii respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu accent pe activitatea de montare și utilizare a schelelor, precum și activitatea la înălțime, pe schele sau alte echipamente de muncă.

Campania va continua până în luna noiembrie a.c.. Rezultatele verificărilor sunt disponibile pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj – www.itmdolj.ro.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.