Craiova: Copiii cu surdocecitate vor învăța o meserie într-un centru vocațional special

Craiova: Copiii cu surdocecitate vor învăța o meserie într-un centru vocațional special

3.999
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Centrul, o mini-tipografie, va funcționa în cadrul Școlii Gimnaziale Speciale “Sfântul Vasile”, din Craiova, ca un atelier vocațional ce îi va pregăti profesional pe tinerii cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale multiple, în scopul încadrării lor viitoare pe piaţa muncii.

 

Mini-tipografia este unul dintre cele opt ateliere dezvoltate de Sense Internaţional România şi partenerii locali (Școala Gimnazială Specială “Sfântul Vasile” Craiova, Inspectoratul Şcolar Județean Dolj și Consiliul Județean Dolj) cu finanțare din partea Fundației Orange și Fundației Medicor. Proiectul ”Sens pentru viață” își propune să dea o șansă copiilor și tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple (DSM) prin dezvoltarea de servicii vocaționale dedicate acestora. Acest centru se adaugă celor înființate deja de SIR în perioada 2013 – 2015 în Arad, București, Buzău, Focșani, Galați, Iași și Timișoara.

 

Surdocecitatea este o deficiență multisenzorială gravă, de cele mai multe ori asociată și cu alte tipuri de deficiențe. Surdocecitatea generează dificultăţi majore în sfera comunicării, a accesului la informaţie, în orientare şi mobilitate.

 

In fiecare an, 173 de tineri cu surdocecitate/DSM învață o meserie în cele 8 centre vocaționale. 

Aceștia lucrează alături de profesori psihopedagogi și maiștri instruiți de Sense Internațional România în domeniul surdocecității. Cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale Speciale “Sfântul Vasile” au beneficiat de această instruire în luna noiembrie, când, timp de 4 zile, au pătruns în tainele acestei deficiențe multisenzoriale, dobândind cunoștințe teoretice dar și abilități practice în activitatea cu acești copii.

 

Ideea acestui proiect a venit de la părinții și profesorii copiilor cu surdocecitate și  deficiențe senzoriale multiple, îngrijorați de soarta copiilor lor după absolvirea școlii. Tot ce ne dorim prin acest proiect este ca tinerii să învețe o meserie și să dobândească acele aptitudini absolut necesare pentru integrarea lor socială și profesională, astfel încât să poată duce un trai independent”, a declarat Cristiana Salomie, director Sense Internațional România 

 

Proiectul mărește semnificativ șansele de integrare socială a tinerilor cu surdocecitate și deficiențe senzoriale multiple. Centrele vocaționale au un rol foarte important pentru acești tineri, oferindu-le oportunitatea învățării unei meserii și astfel, posibilitatea de a avea o viață adultă independentă”, a declarat și Amalia Fodor, director Executiv al Fundației Orange.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.