Inspectorii de muncă verifică dacă angajatorii asigură condiții optime de lucru salariaților,...

Inspectorii de muncă verifică dacă angajatorii asigură condiții optime de lucru salariaților, pe timpul caniculei

9,399
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Ca urmare a temperaturilor înregistrate în ultimele zile, începând de astăzi inspectorii de muncă verifică, suplimentar tematicii de control, măsurile adoptate de angajatori pentru asigurarea condiţiilor de microclimat și cu scopul de a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperaturi extreme ridicate.

Din cauza temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei ANMH pentru următoarea perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj face o serie de recomandări agenţilor economici si instituţiilor publice. Temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatura-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80.

În astfel de perioade angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

 1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
 2. reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
 3. asigurarea ventilaţiei la locurile de munca;
 4. alternarea efortului dinamic cu cel static;
 5. alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
 6. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
 7. asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
 8. asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 9. asigurarea de duşuri.

Conform precizărilor reeprezentanților ITM Dolj, măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute anterior vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 1. reducerea duratei zilei de lucru;
 2. eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00.
 3. întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Aceste măsuri se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. 

Pentru prevenirea unor mbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi ridicate extreme se vor lua următoarele măsuri:

 1. asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi ridicate extreme;
 2. asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 3. trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi ridicate extreme.

”Nerespectarea prevederilor referitoare la măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se sancționează cu amendă de la 1.500–2.500 lei. Încă de la începutul lunii iunie, atât în acțiunile de control cât și cu prilejul sesiunilor de consultanță și informare organizate de ITM Dolj, inspectorii de muncă au atras atenția angajatorilor asupra obligativității asigurării de condiții optime de muncă pe timp de caniculă”, a precizat Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj.

Foto: arhivă

2 COMENTARII

 1. #1
  @#I
  Spammer
  Data de inscriere
   05-11-2014
  Mesaje
  2818

  Minciuni. Nu verifică nimic.
  Anunțuri ca pe vremea lui Ceaușescu. E plin de ”realizărili” sistemului.

 2. #2
  0-day Member
  Data de inscriere
   21-06-2017
  Mesaje
  0

  Logic ca nu verifica, le da o sticla de apa de doi lei si gata, ce ai vrea sa le faca ? Multi nu o dau nici paia, nu mai vorbesc de reducerea programului. Multi au dozatoare de apa de 300 de lei, si bea de acolo, nici apa aia ordinara de doi lei sticla nu o vad multi.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.