M-am apucat de droguri ca sa-mi pedepsesc părinții

M-am apucat de droguri ca sa-mi pedepsesc părinții

2.201
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 4,00)

Străinătatea, iadul părinţilor, purgatoriul copiilor

O durere surdă și o dramă profundă îî macină pe copiii ai căror părinți sunt plecați de ani de zile în străinătate. Rămași ai nimănui, foarte mulți au crescut fără un model în viață, iar acum au grave probleme de comportament. Singuri şi fragili, mulţi devin victime ale anturajelor dubioase, pedepsindu-şi, de multe ori voluntar, părinţii pe care-i acuză de abandon. Sunt părinți plecați de 10-15 ani, în căutarea unui viitor mai bun, care nu știu prin ce suferințe trec copiii lor rămași acasă. Ana şi Clara – două nume într-o mare de suferinţă – sunt exemple concrete de copii deveniţi adolescenţi ori, adesea, forţaţi de împrejurări să devină, peste noapte, oameni maturi care-şi iau viaţa în propriile mâini. Autoritățile doljene iau act, lunar, de noi cazuri noi de copii lăsaţi în grija rudelor. În septembrie 2013, spre exemplu, au fost raporate 151 de cazuri. Însă cifrele nu reflectă realitatea, întrucât Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, instituţia care se ocupă de situaţia lor, contorizează şi monitorizează copiii cu probleme doar daca ajutorul le este solicitat. “Fiecare copil poate să beneficieze de ajutor specializat, cum ar fi cel medical si de consiliere psihologică”, spune Maria Manolache, directoarea DGASPC Dolj.

Dincolo de cuvinte, există adevărate poveşti de viaţă. Povești ce zac într-o cutie a Pandorei, care, odată deschisă, lasă frâu liber tristeţii, suferinţei, frustrărilor. Aparent adolescenţi absolut normali, mulţi dintre tinerii care cresc fără părinţi ascund drame greu de înţeles, mai ales pentru aceia cărora afecţiunea familiei este îndestulătoare. Dramatică este și situația Anei, o tânără dinCraiova. Are 17 ani şi locuiește cu bunica, fiindcă părinții îi sunt plecați de aproximativ 12 ani, în Italia.

Paradisul pierdut

Rămasă în grija bătrânei, tânăra a decis să-și pedepsească părinții pentru momentele importante din viața ei, în care aceștia nu i-au putut fi alături. În lipsa mamei și a tatălui  și-a făcut noi “prietene”, care o ajută să treacă peste suferința pricinuită de lipsa celor dragi. Fata a ales o lume imaginară, mai „bună”, aceea a drogurilor, însă chiar și în paradisul aburilor de alcool și a substanțelor interzise, Ana râde cu un ochi, iar cu celălalt plânge. „Fac lucrurile astea pentru a le capta atenția, pentru a înțelege și ei tot ceea ce simt eu când sunt departe de mine. Drogurile m-au ajutat să ies din starea asta nasoală în care intrasem. Sunt conștientă că nu e bine să mă droghez, dar îmi place că uit de tot din jurul meu și mă simt bine. Nu mă interesează părerea nimănui, fac doar ce vreau eu. Ai mei ar fi trebuit să se gândeasca înainte să mă lase cu bunica. Eu știu că ea suferă pentru mine, dar asta e viața. Și eu sufăr din cauza lor”, spune Ana, cu o hotărâre cu care parcă vrea să se convingă pe sine că face ce este mai bine.

Banii nu aduc fericirea…

“Ana a fost mereu un copil bun, mă ajuta cu treburile casei, aveam un sprijin în ea, dar în ultima vreme s-a schimbat complet. Am aflat cu stupoare că rămăsese repetentă

şi că voia să o abandoneze”, povestește bunica. Copila a renunțat la școală şi spune că nu o mai interesează de nimic şi de nimeni. Şi, ca o ironie  a sorţii, spune că nici măcar banii pe care părinții îi trimit nu o mai ajută. În încercarea disperată de a-şi salva nepoata, Mărioara Stăncioiu a apelat și la ajutorul asistenților sociali. A mers la Protecția Copilului povestind toate întâmplările pe care le-a trăit în ultima vreme alături de Ana. “Le-am spus că s-a schimbat copilul pe care l-am crescut de la o lună, că toată lumea a observat asta. Nu mai știu ce e cu ea de ceva timp încoace, numai e copilul pe care l-am crescut”, povestește devastată bunica.

Drumul către rău, drumul către bine

Dacă pentru unii nefericirea de a crește singuri este o trambulină pe marginea prăpastiei, pentru alții nefericirea înseamnă ambiție, putere și voință. Legați prin același cordon ombilical al dorului de părinți, adolescenții au de ales între bine și rău: să se lase pradă desfrâului ori să sufere cu demnitate. “Când am intrat la facultate, am fost cea mai fericită. Mi-am sunat părinții și le-am spus că fiica lor este studentă…. Nu pare mare lucru, dar eu am crescut cu bunica de când eram la grădiniță…Sunt întâmplări care, vrei nu vrei, te marchează. Mi-aș fi dorit sa fie fizic alături de mine, să mă vadă. Cu siguranță asta aș fi vrut!”, spune Clara, o altă tânără crescută de mică departe de ambii părinţi. „Încerc să înțeleg că prin plecarea lor au crezut că mă vor putea ajuta cel mai bine. Și așa a fost. Dacă nu erau plecați, lucrurile nu cred că stăteau la fel. În loc să merg la facultate, la cursuri, ar fi trebuit să merg să lucrez, să mă pot întreține. Scopul meu în viață este să îi fac să fie mândri de mine, pe viitor eu să îi pot ajuta. Gândul că îi fac fericiți, că îi știu bine pe amândoi mă face puternică, mai încrezătoare. Mă gândesc la lupta pe care o duc părinții care sunt departe de copiii lor…”, mărturisește cu zâmbetul pe buze, dar cu o vizibilă urmă de tristețe, Clara.

Zece la sută din copii revin lângă părinţi
Potrivit managerului general al DGASPC Dolj, Maria Manolache, la finalul lunii septembrie au fost raportate 151 de cazuri active, adică acele cazuri la care asistenţii sociali lucrează pentru ca tinerii să treacă cu bine peste lipsa părinţilor, reuşind în cele din urmă să-i aducă laolaltă. “Este vorba despre copii și bunici care beneficiază de ajutorul consilierilor psihologici și de cel al personalului medical.  Avem şi 11 cazuri închise, în sensul că părinții au revenit acasă ori au făcut demersurile necesare pentru aducerea copiilor lângă ei”, explică reprezentantul de la Protecţia Copilului Dolj.

 

În Dolj, cei mai mulţi dintre copiii “nimănui” au vârste între 7 și 9 ani, în vreme ce doar unul din zece are între 16 şi 21 de ani.

Notă: Fotografiile sunt pur ilustrative și nu au nicio legătură cu personajele din acest articol

 

 

Autor: Luiza Roşulescu

Editor: Ana-Maria Gebăilă 



4 COMENTARII

  1. #1
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1989

    pacat de ei

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    125

    Deşteaptă de bubuie, tânăra Ana… Şi ca ea sunt mulţi din generaţia ei.
    Bravo ei, am înţeles că şi-a „pedepsit părinţii”. Dar la altă pedeapsă pentru părinţi n-a dus-o capul? Una care să îi afecteze numai pe părinţi. De exemplu, cu bunica de a crescut-o ce-a avut? Pe bunică n-a pedepsit-o? Sau crede că pe bunică nu o afectează că ea ia droguri? Dar oare nu cumva ea însăşi este cea mai pedepsită, că şi-a distrus practic viaţa?
    Îmi pare rău de ea, dar părerea mea este că nici n-o prea duce capul.
    Clara în schimb este o fată inteligentă.

  3. #3
    Racer
    Data de inscriere
     30-12-2010
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    173

    Intr-o societate care creeaza numai lipsuri , multi tineri isi gasesc refugiul in droguri . Chiar daca mai tarziu isi dau seama de gravitatea situatiei , le este foarte greu sa renunte la viciu . Trist …

  4. #4
    Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    126

    Da, dar acum sunt tot felul de campanii de prevenire și în scoli și la TV cu privire la droguri, asa ca cei care se apuca de asa ceva nu prea au scuza ignoranței, sunt cam în cunoștință de cauză. Si dacă nu este ignoranță, atunci cu siguranță este prostie. Ar trebui să conştientizeze gravitatea situaţiei înainte, nu după. Problema este că nu prea îşi folosesc mintea. Cred că ar trebui făcută o aplicaţie de iPhone, intitulată simplu „BĂ, NU LUA DROGURI, CĂ E NAŞPA”. Poate aşa, dacă le spune telefonul, se feresc.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.