Studenție: În cămin sau cu chirie?!

Studenție: În cămin sau cu chirie?!

22.229
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(5 voturi, media: 3,80)

Au trecut vremurile când viaţa dusă în căminele stundeţeşti se traducea prin statul la gramadă, în camere cu uşi care abia se închid, cu pereţi scorojiţi, cu dormitul în paturi vechi. Pe scurt, un mediu care nu te îmbia să optezi pentru această alegere. Astăzi, căminele din Craiova sunt în cea mai mare parte renovate, iar condiţiile sunt dintre cele mai bune. Tocmai de aceea, an de an, din ce în ce mai mulţi studenţi, ce provin din mediul rural sau din alte oraşe, aleg să opteze pentru camine.

Condiţii mai mult sau mai puţin europene

Căminele 6 şi 7 (Campus Mecanică) sunt considerate a fi cele mai moderne cămine studenţeşti. Ele dispun de camere cu două locuri şi sunt dotate cu grup sanitar propriu, televizor şi frigider. Căminul nr.14 din acelaşi campus dispune de camere cu trei locuri şi are aceleaşi dotări. La fel de utilat este şi Căminul 3 (Campus Agronomie) unde  există şi 24 locuri de cazare în apartamente de protocol moderne, precum şi o sală de conferinţă.

camin mecanica craiova

O altă opţiune la care puteţi apela este Căminul nr. 10. Mihai Alexandru este student în anul al IV-lea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi încă din anul I stă în căminul nr. 10. Este bugetar şi plăteşte 175 de lei pe lună. Camera este dotată cu televizor, frigider şi are conexiune la internet. În plus, se bucură de baie proprie. Se declară mulţumit în ceea ce priveşte raportul condiţii-preţ, dar nu doar acest lucru l-a făcut să aleagă căminul nr 10. De la camera unde locuiește până la facultatea unde este înscris e doar o aruncătură de băţ.

Căminul nr. 12 ( Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport) este destinat, pe lângă cazarea studenţilor proprii, studenţilor străini veniţi la studii prin diverse programe europene.

Campusul universitar al Facultăţii de Medicină Şi Farmacie cuprinde două cămine studenţeşti, un cămin destinat medicilor rezidenţi, un teren de tennis şi o cantină -restaurant cu meniuri la preţuri subvenţionate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cantine se găsesc, de asemenea, în complexul Agronomie, unde a fost redeschisă Cantina Studenţească nr. 1, şi în campusul Mecanică, în incinta Căminului nr. 14.

Nu toate căminele oferă, însă, aceleaşi condiţii. Dacă doriţi să optaţi pentru  căminele 11 şi 13 ( Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), veţi convieţui cu alţi 4 colegi de cameră, iar grupul sanitar va fi la comun.

Toate căminele Universităţii din Craiova dispun de săli de lectură pentru studenţi şi săli de tratament, iar unele au chiar şi  spălătorii, unde sunt montate maşini de spălat cu cartele reîncărcabile şi jetoane. Preţul cantinei, dar şi al celorlalte utilităţi este separat.

Situaţii diferite, costuri diferite

Intrarea se face după medie, iar tarifele de cazare sunt în funcţie de cămin (gradul de confort al acestuia) şi de statutul studentului. De exemplu, studenţii care sunt la taxă plătesc între 150 şi 250 lei plus utilităţi, studenţiii bugetari între 100 şi 200 de lei plus utilităţi, în timp ce studenţii bursieri dau între 30 şi 100 de lei la care se adaugă utilităţile din fiecare lună. O categorie aparte o reprezintă şi studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice. Tariful care se impune pentru aceştia este între 50 şi 150 de lei plus utilităţi. Deşi preţul e mai piperat, cele mai căutate cămine sunt cele renovate. Aici, studeţii căminişti se bucură de mai puţini colegi de cameră şi de un grup sanitar propriu. Mobilierul este nou, vechile duşumele au fost înlocuite cu parchet, iar gresia şi faianţa sunt şi ele în ordine. Ferestrele sunt termpoan, iar dotările sunt aliniate standardelor europene.

Chiria – alternativă sau nu? camine studenti craiova

Studenţii care doresc confortul şi intimitatea unei garsoniere trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani. De exemplu, o garsonieră în zona centrală poate ajunge până la 250 de euro, în zona Craioviţa la 100 de Euro, iar în Brazda lui Novac este în jur de 150 de euro. Şi soluţia unei gardoniere sau unui apartamentului este una bună, spun studenţii, dar numai în cazul în care ai un coleg cu care îţi împarţi cheltuielile. Aurelia Şerbănică şi Ionela Ungureanu sunt colege nu doar de facultate, ci şi de apartamenent. Locuiesc împreuna în Valea Roşie, iar pentru chirie plătesc 600 de lei, dar impart totul la jumătate.

Party-uri cu specific căminist

Însă viaţa de cămin nu se rezumă doar la atât. Studenţii consideră că locuitul în cămin este o perioadă frumoasă tocmai datorită posibilităţii de a socializa cu foarte mulţi tineri de vârsta lor, de a dezvolta relaţii de prietenie şi, de ce nu, chiar iubire. De aici până la petrecerile date în cămin mai  e doar un singur  pas. Studenţii de la Agronomie ştiu asta cel mai bine

Vremea când pedagogul făcea instrucţie în camere, portarul nu te lăsa să intri decât  până-ntr-o anumită oră sau când poliţia era chemată pentru deranjarea liniştii publice din cauza zgomotului produs de muzică au devenit acum istorie. Pentru a avea o petrecere reuşită în căminele studenţeşti sunt necesare următoare ingrediente: vecinii de cameră şi colegii apropiaţi sunt invitaţii de seamă ai petrecerii, întocmirea unei chete pentru cumpărarea celor trebuincioase, în topul listei: băuturi mai mult sau mai puţin carbogasoase, dar şi mici gustări precum sărăţele sau dulciuri. Cum petrecere fără lăutari nu există, muzica ocupă un loc primordial pentru a genera şi menţine buna dispoziţie printre studenţii căminişti. Playlist-ul este divers: de la muzică comercială până la muzica clasică a tuturor petrecerilor – mioritica manea. Astăzi ritmurile balcanice, orientale şi glasul răguşit al interpreţilor te duce cu gândul că viaţa de cămin înseamnă în cele din urmă şi multă distracţie.

Adina Bechet şi Nicoleta Vărzaru 



8 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     29-10-2010
    Mesaje
    36

    ” O altă opţiune la care puteţi apela este Căminul nr. 10. Mihai Alexandru este student în anul al IV-lea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi încă din anul I stă în căminul nr. 10. Este bugetar şi plăteşte 175 de lei pe lună. Camera este dotată cu televizor, frigider şi are conexiune la internet. În plus, se bucură de baie proprie. Se declară mulţumit în ceea ce priveşte raportul condiţii-preţ, dar nu doar acest lucru l-a făcut să aleagă căminul nr 10.”

    Nu pot sa nu intervin aici fiindca este o minciuna . Televizor nu exista , trebuie sa-ti aduci de acasa , frigider la fel iti aduci de acasa . Ati uitat sa mentionati ca stam 5 in camera . Ati mai uitat sa mentionati ca lifturile nu functioneaza de 2 luni de zile . Cine nu crede sa vina sa faca un sondaj , nu stiu daca adunate zilele in care a functionat liftul anul acesta depasesc 3 luni de zile,adica peste 6 luni nefunctional. Va rog cand mai faceti articole de genul informati-va mai bine , situatia nu e chiar atat de roz !

  2. #2
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1350

    mda mai bine chirie in garsoniera…………….

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  3. #3
    Newcomer
    Data de inscriere
     27-10-2010
    Mesaje
    27

    ,,Intrarea se face dupa medie”, – total gresit, intrarea in caminele bune se face pe pile

  4. #4
    0-day Member
    Data de inscriere
     07-06-2011
    Mesaje
    0

    Încă mai sunt cămine cu portari care verifică cine intră… în loc să dea la studenții chiriași încă o cheie de la intrarea principală. Studenții sunt de cele mai multe ori majori și este responsabilitatea fiecăruia ce musafiri invită. La bloc te verifică cineva pe cine aduci, la ce ore și pentru cât timp în locuința ta? Dacă se întâmplă ceva rău, tu răspunzi.

  5. #5
    Junior
    Data de inscriere
     01-11-2011
    Mesaje
    92

    un bullshit total – si de celelalte camine de ce nu au scris? Craiova e cel mai de c*c*t centru universitar din Romania…

  6. #6
    A%%
    Oldtimer
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    1424

    Domne…e Epoca de Aur, ce mai…!

  7. #7
    Senior Member
    Data de inscriere
     08-10-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    848

    Vai, nu-mi vine sa cred cata dreptate au cei de mai sus.

    Incearca sa treci apa ca Titanicul,nu ca gasca.
  8. #8
    Senior Member
    Data de inscriere
     12-12-2006
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    903

    ce articol de rahat

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.