(Editorial) Săptămâna neagră a sportului craiovean

(Editorial) Săptămâna neagră a sportului craiovean

881
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 5,00)

de Alexandru Politic

Săptămâna 3-9 martie 2014 va rămâne în analele sportului craiovean ca fiind una dintre cele mai negre perioade din întreaga istorie a sportului practicat în Cetatea Băniei. Coincidenţă sau nu, perioada se petrece simultan cu, poate, cea mai neagră pagină din întreaga istorie a fotbalului românesc.

Carmen Amariei – eşecul unor ambiţii!

Totul a debutat chiar luni, 3 martie 2014, când aroganţa, incompetenţa, neprofesionalismul şi făţărnicia unei persoane şi-au pus amprenta pe tot ceea ce înseamnă sport în Craiova. Pentru prima oară, sperăm şi ultima, în sportul craiovean s-a pierdut un meci, la masa verde, din cauza neavizării carnetelor de joc a handbalistelor de la S.C.M. Craiova.

Tragica premieră din sportul craiovean a fost sancţionată cu pierderea meciului, cu H.C.M. Baia-Mare, 0-10 şi o nouă depunctare în clasament (a doua în acest sezon).

Isprava îi aparţine, fără concurenţă pentru drepturile de autor, direct antrenorului principal Carmen Amariei cea asociată şi cu rolul de manager al echipei de handbal feminin. „Sabotajul” este aruncat în cârca organizatoarei de competiţii, numita Tanţa (de la Severin, nu de la Constanţa, dar asta-i altă mâncare de peşte şi nu face obiectul acestui material), cea adusă personal de Carmen Amariei în Craiova, la S.C.M., motivul nefiind unul legat de profesie (fosta şefă de sală din Dr. Tr. Severin, o persoană din anturajul portocaliilor, fiind apreciată pentru o legătură „profesională” cu un şef din fosta conducere a Federaţiei Române de Handbal).

Viza medicală a lotului de handbal, efectuată încă din data de 6 ianuarie 2014, nu a putut fi trecută pe legitimaţiile de joc de aceeaşi celebră Tanţa, cea care afirmă că nu mai are nici o legătură cu această funcţie de prin data de 10 februarie a.c.. Chiar şi aşa, timp de o lună, nu a ajuns la Policlinica pentru Sportivi din Craiova pentru a îndeplini această simplă formlitate, Tanţa invocând după meciul cu Baia-Mare că Amariei este cea care păstrează permanent legitimaţiile de joc. După evidenta ruptură dintre cele două Tanţa, i-a dat „perversa” lui Amariei, o antrenoare-manager care şi-a făcut de cap cum a vrut la S.C.M. Craiova, clubul municipalităţii susţinut din bani publici.

Se vorbeşte prin târg că, în ziua meciului cu Baia-Mare, Carmen Amariei a fost prezentă la Polivalentă de la orele prânzului, dar nu şi-a găsit timp să se uite şi prin legitimaţiile de joc. La această indolenţă se adaugă cea cu dreptul de muncă şi de joc al ucrainiencei Yuliya Snopova, ambele gafe venind după „erorile”din startul sezonului cu sorela Anca şi prietena Haşegan.

În faţa acestor dovezi, vinovaţii nr. 1 devin, în opinia noastră, Carmen Amariei şi directorul sportiv, cel din urmă având (bănuim) în fişa postului atribuţiile necesare de a o controla pe Carmen Amariei. Apropo, s-o fi realizat vreo şedinţă de analiză, de către directorul sportiv, după fiecare partidă, pe fiecare secţie. Oare la startul săptămânii, sau lunii, ori sezonului competiţional, directorul sportiv (tot el? dar o avea aşa ceva în fişa postului?) o cere planul de pregătire, programul competiţional etc.?

Toată această nenorocire abătută asupra Craiovei şi implicit asupra Primăriei şi Consiliului Local (sponsorii şi părinţii de drept ai S.C.M.) au fost tranşate rapid, imediat după meciul cu HCM Baia-Mare, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a cerut demisia conducerii S.C.M. Craiova şi a lui Carmen Amariei. Din păcate, până la acest moment, din ceea ce ştim noi, doar Bogdan Bălan, directorul executiv al S.C.M. Craiova, şi-ar fi depus demisia, deşi fie vorba între noi el este „Acarul Păun” în cazul cu HCM Baia-Mare. Carmen Amariei şi Ion Popescu cică-s nevinovaţi şi nu se supun ei „ordinelor” primăriţei.

Aşteptăm cu interes măsurile oficiale care se vor lua, când se vor lua, pentu că tot ceea ce s-a întâmplat lunea trecută, pe 3 martie, reprezintă o ruşine totală pentru sportul craiovean, dar şi pentru oraş şi administraţia care îl conduce.

Am aşteptat şi nişte „meseriaşi” în ale sportului să-şi vadă de politica lor (dacă s-or pricepe şi la asta) şi să lase sportul să fie condus de cei care l-au practicat şi iubit pentru a urca tricolorul pe cea mai înaltă treaptă. Şi avem, încă, destui în Craiova. Poate, ca politicieni, propun şi ei un Titlu de Cetăţean de Onoare al Craiovei pentru un om deosebit – Paul Stuparu.

Demisia, Demisia !

Bomboana pe coliva S.C.M.-ului a pus-o meciul de baschet masculin, din Liga Balcanică, de miercuri 5 martie, când în Polivalentă craiovenii i-au întâlnit pe bulgarii din Botevgrad. Ultimul sfert al meciului, o altă dramă în sportul craiovean, a fost unul de nepovestit. În premieră mondială, echipa de baschet a Craiovei a pierdut neverosimil, în doar 9 minute, un meci pe care-l avea în mână. Adică de la 72-59, în minutul 31, s-a finalizat 91-96.

N-om fi noi cei mai pregătiţi în ale baschetului, dar circa 2.500 de oameni au strigat: Demisia, demisia! Fără a trece la nivelul bârfelor din tribune (lipsă bani de competiţie, etc.) explicaţia poate fi una foarte simplă: şi-au depăşit condiţia şi au plătit. La un an după ce aveai obiectiv evitarea retrogradării, vrei şi Ligă Balcanică şi play-off în liga naţională.

Eh. Tocmai acum intră în discuţie, cu adevărat, modul în care conduce şi cine conduce S.C.M. Craiova. Sau a condus, pe bani publici şi al naibii de mulţi.

Cutremur în fotbal, cutremur la FRF, probleme şi în Craiova fotbalistică?!

La 37 de ani de la cutremurul din 1977, exact pe 4 martie 2014, cei 8 băieţi din dosarul transferurilor au intrat la puşcărie pentru „crimă” fiscală la adresa statutului român. Printre ei şi patru olteni: Gică Popescu, probabil cel mai titrat fotbalist român, Jean Pădureanu, cel mai longeviv preşedinte de club din fotbalul românesc, Gigi Neţoiu, cel mai habarnist de fotbal, dar legătura dintre Popescu şi Borcea, şi Cristi Borcea, oltean doar prin faptul că s-a născut, în Gorj, în Valea Boului (ce ironie a sorţii!).

La doar o zi distanţă, pe 5 martie, s-a ales la F.R.F. o nouă conducere, cu un tânăr de 29 de ani, în locul candidatului favorit Gică Popescu, cel care pune sub semnul întrebării afilierea echipei C.S. Universitatea Craiova, dar care spune că se va lupta pe toate fronturile ca F.C. Universitatea Craiova să nu îşi repare prejudiciile materiale din conturile F.R.F.

Cine redă onoarea sportului craiovean?

După aceste monstruoase fapte, care aduc o pată neagră pe o istorie glorioasă a sportului craiovean, ne dorim ca toţi cei care au minte şi putere (financiară, politică, managerială) să mai ia seamă şi la înţelepciunea poporului român. Şi ar putea să ia aminte, la alegere, din trei proverbe româneşti: „Omul potrivit, la locul potrivit !”, „Ai carte, ai parte !” şi „Omul sfinţeşte locul !”.

Vrem sport, vrem spectacol, vrem performanţă.

Daţi-ne ceea ce dorim şi redaţi-le campionilor care au dus gloria şi numele Craiovei pe toate meridianele mândria de a fi în continuare campionii Craiovei.

P.S.: Cu adevărat neagră a fost săptămâna asta nenorocită. Cel mai bun sprinter român – Daniel Paul Ceici – s-a accidentat grav în drum spre meciul România –Argentina şi tare ne e frică că asta poate însemna sfârşitul unei frumoase cariere în sprintul românesc.

P.S.’: Cum ar fi – Doamne, ce vise! – ca politicienii să-şi ia „labele” de pe sport, cultură, educaţie şi sănătate. Am fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât!

 

 

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    0-day Member
    Data de inscriere
     03-03-2014
    Mesaje
    1

    Eu zic sa nu ne mai vaitam de echipa de baschet care are cele mai bune rezultate din ultimii multi ani. Si-au propus sa joace in cupa balcanica si au reusit, este un mare succes. Acum joaca in doua competitii in acelasi timp, au existat si 3 meciuri intr-o saptamana, nu stiu cati dintre voi pot intelege asta. baschetul e un joc de concentrare, daca esti obosit nu mai faci nimic, nu mai arunci cum trebuie. Nu ar trebui sa existe decat cuvinte de lauda pentru echipa. In ciuda anumitor infrangeri, au tinut capul sus, nu s-au facu de rusine, si cu totate eforturile sunt si in campionat pe o pozitie de calificare in play-off.
    Asteptam la conducere un manager pur nu vre-o fosta glorie sportiva,s-a dovedit in nenumarate randuri ca fostele glorii nu au ce cauta la birou ci pe marginea terenului.
    Pentru jurnalistul craiovaforum am un mesaj, stim cu totii ca romanii sunt buni la politica si sport, dar de pe margine. Incearca te rog sa scrii mai obiectiv. Oltenii sunt primii care te ridica la cer cand ai succes si primii care te ung cu rahat cand nu-ti mai merge la fel de bine. 50% din spectatorii din Polivalenta n-au fost l ameciurile echipei inainte de a se intoarce in Polivalenta, iar 30% sunt copii lor, si tocmai acestia isi permit sa strige demisia. Cel mai fidel public.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.