Săptămâna Teatrului, la Craiova (Program ”Colibri”)

Săptămâna Teatrului, la Craiova (Program ”Colibri”)

975
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 2,00)

Vineri, 20 martie

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A TEATRULUI PENTRU COPII ŞI TINERET – ASSITEJ

17:30 – vernisaj Expoziţie Tinerii talentaţi ai Craiovei şi poveştile lor

Holuri parter şi etaj

18:00 – spectacol Eu sunt Shakespeare

expo cartea, papusa, povestea

Sâmbătă, 21 martie

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MARIONETIŞTILOR – UNIMA

18:00 – spectacol Fata babei şi fata moşneagului

 

Duminică, 22 martie

11:00 – spectacol Răţuşca cea urâtă

 

Luni, 23 martie

10:30 – Autobuzul cu păpuşi  – spectacol La bulivar, birjar! La bulivar!

 cu plecare de la sediul Teatrului “Colibri”

11:00 – Atelier de creaţie susţinut de actorii Sorin Dorobanţu şi Nuţi Dorobanţu – Arad                                                                                                     Liceul de Arte “Marin Sorescu”

16:00 – Atelier de creaţie susţinut de actorii Geo Dinescu şi Marin Fagu – Bucureşti

                                                                                                Liceul de Arte “Marin Sorescu”

 

Marţi, 24 martie

10:30 – Autobuzul cu păpuşi  – spectacol La bulivar, birjar! La bulivar!

                        cu plecare de la sediul Teatrului “Colibri”

10:00, 11:30

– Spectacol Cine va păzi clopoţeii? al Teatrului de păpuşi “Prichindel”  Alba Iulia ( două reprezentaţii)

11:00 – Ateliere de creaţie susţinute de Sorin Dorobanţu şi Nuţi Dorobanţu – Arad şi

Geo Dinescu şi Marin Fagu – Bucureşti

Liceul de Arte “Marin Sorescu”

                                                                                   

11:00 – Vernisaj Expoziţie de scenografie Cartea, păpuşa, povestea

 

Miercuri, 25 martie

10:00 – 16:00  –  Porţi Deschise la ElectroCOLIBRI

10:30 – Autobuzul cu păpuşi  – spectacol La bulivar, birjar! La bulivar!

            cu plecare de la sediul Teatrului “Colibri”

11:00 – Repetiţie Competiţia Tinereţii

eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj

screenshot.298 

Joi, 26 martie

10:30 – Autobuzul cu păpuşi  – spectacol La bulivar, birjar! La bulivar!

 cu plecare de la sediul Teatrului “Colibri”

19:00  – Spectacol American Buffalo – o producţie a Teatrului ACT Bucureşti

Sala mare

 Vineri, 27 martie

ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI – ITI

16:00  – Vernisaj Expoziţie Fotografia de teatru – Bogdan Dănescu, fotojurnalist

17:00  – Competiţia Tinereţii eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj

 

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri”celebrează, în perioada 20 – 27 martie 2015, cele trei mari sărbători: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie; Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.  Primele două se derulează sub egida organizaţiilor ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret) şi UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) al căror membru este şi Teatrul “Colibri”. În aceste zile, în Fabrica de poveşti electroCOLIBRI se va da citire mesajelor personalităţilor din lumea artistică mondială desemnate să reamintească la nivel planetar rolul special pe care teatrul îl are în educaţie, în cultură, în evoluţia spirituală a popoarelor lumii. În Săptămâna Teatrului, “Colibri” se adresează publicului prin Porţi Deschise spre cunoaşterea oamenilor ce construiesc spectacolele, prin expoziţii de artă, prin reprezentaţii din propriul repertoriu sau invitate, prin ateliere de creaţie susţinute de îndrăgiţi păpuşari români, călătorii cu vestitul Autobuz cu păpuşi, prin parteneriate cu scop educativ, ce pun în valoare talentul, creativitatea, abilităţile practice ale liceenilor craioveni.

 

De altfel, cea care va deschide Săptămâna Teatrului este Expoziţia Tinerii talentaţi ai Craiovei şi poveştile lor, care a transformat zidurile clădirii Teatrului “Colibri” în simeze asemenea celor din galeriile de artă. Este creaţia elevilor Liceului de Arte “Marin Sorescu”: Bianca Stancu, Alina Leoveanu, Raul Mîşulescu, Andra Manafu, Gabriela Opriţa, Alexandra Gurgui şi studentului Andrei Toniţa, de la Specializarea Artă Sacră, din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova. Tinerii artişti au rescris prin forme, culoare, imaginaţie şi creativitate fragmente din poveştile copilăriei, pe holurile Fabricii electroCOLIBRI.

 

Spectacolul Eu sunt Shakespeare, de Alina Nelega, în regia lui Gavril Cadariu, scenografia semnată Oana Micu (costume, păpuşi) şi Tiberiu Toitan (decoruri), o premieră absolută a anului 2014, a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, ediţia a IX-a. Atmosfera plină de magie a reprezentaţiei este dăruită publicului de actorii: Alla Cebotari, Cosmin Dolea, Oana Stancu, Mugur Prisăcaru, Daniel Mirea, Emanuel Popescu, Ionica Dobrescu, Rodica Prisăcaru, Adriana Ioncu şi Alis Ianoş. Preţ bilet: 5 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de categoria locului.

 

Reprezentaţia Fata babei şi fata moşneagului, este o dramatizare de Valentin Dobrescu după Ion Creangă, în regia lui Todor Valov din Bulgaria. Scenografia este creată de Stefka Kyuvlieva, iar muzica de Alin Macovei-Moraru. Viaţă poveştii dau actorii: Oana Stancu, Alis Ianoş, Rodica Prisăcaru, Ionica Dobrescu, Mugur Prisăcaru, Adriana Ioncu, Daniel Mirea.

Preţ bilet: 5 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de categoria locului.

 

Răţuşca cea urâtă, de Hans Christian Andersen, poartă semnătura regizorală a lui Todor Valov din Bulgaria. Scenografia este realizată de Stefka Kyuvlieva, iar muzica îi aparţine Elenei Metodieva. Îi distribuţie îi regăsim pe actorii: Oana Stancu, Emanuel Popescu, Alla Cebotari, Ionica Dobrescu, Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru, Daniel Mirea.

Preţ bilet: 5 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de categoria locului.

 

Autobuzul cu păpuşi porneşte la drum în 2015, în Săptămâna Teatrului,  cu celebrele personaje din schiţele lui I. L. Caragiale, Bubico şi D-l Goe, reunite în spectacolul La bulivar, birjar! La bulivar!, adaptare de Daniel Mirea, şi însufleţite de actorii Alla Cebotari, Emanuel Popescu, Alis Ianoş, Adriana Ioncu, Oana Stancu, Ionica Dobrescu, Iulia Cârstea, Daniel Mirea.

Preţ bilet: 5 lei.

 

Spectacolul Teatrului de păpuşi “Prichindel” Alba Iulia Cine va păzi clopoţeii?, adaptare după Viorica Huber Rogoz, este regizat de Teodora Popa, pe care o regăsim şi în distribuţie alături de actorii: Radu Hăprian Dan, Amalia Pop, Anca Hăprian Dan, Ramona Mincu Benchea, Elena Scorţeanu. Scenografia este o creaţie Marian Sandu, iar coloana sonoră este realizată de Levente Szöcs.

Spectacolul este unul plin de muzică, culoare, dinamism şi viaţă. Este o poveste cu multe simboluri, construită pe clasica luptă dintre bine şi rău, unde valori umane universale precum prietenia, speranţa, dragostea pentru natură, solidaritatea, dar nu numai, sunt cu măiestrie conturate. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spectacolul, construit din mai multe tablouri arhetipale sunt legate ingenios prin prezenta unui „ fulg de păpădie ” care îi poartă pe spectatori în diverse lumi, în diverse culturi, care mai de care mai variate, dar care în cele din urmă, în ciuda diferenţelor culturale, sunt unite de acelaşi idealuri şi valori umane.(Silvan STÂNCEL, Secretar Literar – Teatrul de păpuşi “Prichindel” Alba Iulia)

Preţ bilet: 5 lei.

 

Spectacolul American Buffalo, de David Mamet, traducerea Bogdan Budeş, cu actorii: Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu şi Marius Florea Vizante, îl are regizor pe Cristi Juncu şi scenograf pe Dan Titza. Reprezentaţia, o  producţie a Teatrului ACT din Bucureşti, este parte a proiectului “COLIBRI într-un ACT”, demarat în 2015 cu spectacolul “Dumnezeul de a doua zi” şi continuat cu “Fidelitate” în luna februarie. Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani!

 

American Buffalo, montarea lui Cristi Juncu de la Teatrul Act, este genul de spectacol pe care ţi-ai dori să-l vezi de mai multe ori. La final îţi dai seama că eşti un tâlhar, ca şi cei de pe scenă, pentru că le-ai furat, ca spectator, cele mai frumoase momente din carieră şi ai fugit repede acasă, ca să le pui într-un seif.” (Dan Boicea – Adevărul, 22.07.2009)

Preţ bilet: 20 lei

 

Celebrii actori păpuşari Sorin Dorobanţu şi Nuţi Dorobanţu (Arad), Geo Dinescu şi Marin Fagu (Bucureşti), cunoscuţi publicului craiovean prin reprezentaţii şi animaţii stradale susţinute în cadrul Festivalului “Puppets occupy street” – Craiova 2014, dar şi la gala inaugurării noului sediu al Teatrului “Colibri”, vor susţine ateliere de creaţie cu marionete, respectiv de introducere în arta teatrului şi a animaţiei, la Liceul de Arte “Marin Sorescu”.

 

Expoziţia de scenografie Cartea, păpuşa, povestea, deschisă anul trecut la Festivalul EuroMarionete Arad, la Galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt din Slatina şi la Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” de la Târgu Jiu, reface şi la Craiova drumul poveştii de la carte la spectacol, aducând în faţa vizitatorilor Teatrului “Colibri” elemente de recuzită, decor şi păpuşi din spectacolele ce i-au îmbogăţit repertoriul mai bine de 60 de ani.

 

O călătorie vizuală prin lumea scenei este propusă în această săptămână de cunoscutul fotojurnalist Bogdan Dănescu printr-o expoziţie de fotografie de teatru cu momente, ipostaze surprinse la prima ediţie a Festivalului “Puppets occupy street”, la Festivalul Internaţional Shakespeare 2014, în spectacolele Teatrului pentru copii şi tineret “Colibri”, Teatrului ACT din Bucureşti, jucate aici în proiectul “COLIBRI într-un ACT”, Teatrului Naţional “Marin Sorescu”.

 

Săptămâna Teatrului 2015 se va încheia cu proba de teatru a concursului “Competiţia Tinereţii”, ediţia a VII-a, eveniment organizat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Consiliul Judeţean al Elevilor. Pe scenă vor urca liceeni ai mai multor instituţii de învăţământ din Craiova, care vor prezenta fragmente din piesa “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.