Este „Ai făcut o treabă grozavă, dar ai făcut-o târziu” un compliment sau o critică? Ce se întâmplă dacă ți se spune constant că orice victorie pe care o obții este doar „noroc”, iar când ai probleme exclami „Ți-am spus eu!”?
Acestea sunt frazele pe care le auzi de la persoanele toxice. Le place să critice și să provoace vinovăție, refuză să-și recunoască propriile greșeli, au tendința de a dramatiza și de a provoca conflicte. Este dificil să fii în preajma unor astfel de persoane, comunicarea cu ele poate provoca stres.
Dar dacă ați reușit să lucru care vi se potrivește din toate punctele de vedere, dar există „toxici” în echipă? Poate că interacțiunea cu aceștia vă va ajuta să vă dezvoltați abilități utile și va deveni o lecție valoroasă pentru dezvoltarea personală? Iată câteva abilități utile pe care le puteți cultiva în dumneavoastră.
Inteligența emoțională
Inteligența emoțională se referă la capacitatea de a:
- de a recunoaște și de a-și gestiona propriile emoții;
- capacitatea de a răspunde în mod adecvat la emoțiile celorlalți.
Cuvintele și acțiunile persoanelor toxice provoacă foarte des emoții negative. Dar tocmai aceste momente pot fi văzute ca oportunități de dezvoltare.
Atunci când aveți de-a face cu „toxice”, antrenați-vă să recunoașteți declanșatorii emoționali și învățați să vă controlați reacțiile. Această abilitate vă va ajuta să vă păstrați calmul în situații dificile.
Comunicarea conștientă
Atunci când comunicați cu colegi toxici, trebuie să fiți precaut. Este important să vă puteți exprima gândurile în mod clar și precis, astfel încât să nu existe nimic de care să vă luați. Această abilitate ajută la evitarea conflictelor sau la ieșirea din ele cu pierderi minime.
Dezvoltarea personală este predarea abilităților de comunicare asertivă. Aceasta presupune capacitatea de a-și apăra punctul de vedere fără agresivitate, arătând respect pentru sine și pentru interlocutor.
Stăpâniți abilitățile de soluționare a conflictelor
Neînțelegerile cu colegii toxici sunt o oportunitate de a vă perfecționa abilitățile de rezolvare a conflictelor. Orice situație neplăcută poate fi abordată constructiv. Această experiență vă va ajuta să învățați să căutați compromisuri și să mențineți respectul reciproc.
Învățați să vă stabiliți propriile limite
Persoanele toxice încalcă adesea limitele personale ale celorlalți. De exemplu, un moment inconfortabil ar putea fi: „Nu este responsabilitatea ta, dar fă un raport. Fiți flexibil.
Aceste situații sunt o bună ocazie de a învăța cum să vă mențineți propriile limite. Vă puteți dezvolta abilitatea de a spune „nu” și puteți învăța să vă protejați spațiul personal fără a vă simți vinovat.
Conștientizarea de sine și autoreflecția
Atunci când interacționați cu persoane toxice, este posibil să aveți anumite reacții care nu vă vor plăcea. Nu are rost să vă spuneți după o conversație cu o persoană toxică: „De ce nu am reacționat așa?” sau „Ar fi trebuit să procedez altfel”. Este mai bine să analizezi de ce ai reacționat așa cum ai făcut-o. Este o șansă de a înțelege mai bine
- ce situații vă provoacă stres;
- cum răspundeți la provocări;
- ce vă face să vă simțiți vulnerabil.
Autoanaliza vă permite să vă cunoașteți slăbiciunile și punctele forte, astfel încât să puteți lucra la autodepășire.