Românii, un popor plin de… rromanitate

Românii, un popor plin de… rromanitate

5.867
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Rromii, cunoscuți popular drept țigani, reprezintă unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din țara noastră. De-a lungul timpului, asupra acestei etnii au apărut numeroase controverse. Din bătrâni, circulă proverbe care vin în completare unei imagini, nu tocmai pozitive, a acestora: ,,Nici salcia nu e pom/Nici țiganul nu e om”, ,,A te certa ca țiganul la ușa cortului”, ,,A cere ca un țigan, ,,Țiganu-i tot țigan și-n ziua de Pașteși lista poate continua.

Cutume ce dăinuie de-o viață rromi1

Există o serie de legi nescrise prin intermediul cărora rromii își apără și, totodată, duc mai departe tradițiile și valorile familiei, ridicându-le la statutul de sacralitate.

Căsătoria între minori, care, de cele mai multe ori, nici nu apucă să se cunoască, este decisă de către părinți – viitorii cuscri –, care stabilesc în prealabil detaliile nunții, dar, mai ales, zestra și condițiile în care trebuie să își dea fetele. Una dintre rigorile tradiției impune ca fetele devenite tocmai bune de măritiș, chiar dacă nu au atins nici pragul majoratului, să fie neprihănite. În cazul în care tânăra căsătorită nu trece testul în noaptea nunții pedeapsa este cruntă. De asemenea, în situația în care soția este suspectată de către șoț de o eventuală infiedelitate aceasta trebuie să se supună unui tratament în care violența fizică și ocara sunt dintre cele mai aspre.

Cearta fără cuțite și topoare nu e ceartă

O altă situație o reprezintă conflictul care poate să apară între două familii, clanuri. Rețeta rezolvării divergențelor constă în confruntarea clanurilor ce se unesc și înarmați până-n dinți cu diverse obiecte, de preferat cât mai contondente și care pot provoca grave leziuni, ce necesită o eventuală spitalizare, încearcă să-și facă dreptate.

Așa cum în orice societate civilizată există justiție, care vine în apărarea drepturilor cetățeanului, și în această microsocietate reprezentată de etnia rromă, cazurile sunt dezbătute și soluționate de către stabor. Pentru a li se face dreptate, rromii ocolesc autoritățile statului deoarece drumul birocrației românești e parcă fără de sfârșit, iar mulți dintre ei sunt analfabeți. Prin urmare, rromii aleg judecata țigănească, care soluționează cazul într-un timp mult mai scurt.

Blazonul cătrănit, cu cerșeală se ține rromi2

Numeroase reportaje au fost realizate pentru a prezenta opiniei publice opulența cu care țiganii aleg să își etaleze casele, mașinile sau bijuterile din aur masiv. Drumul parcurs de către etnia țigănească de la căruța cu coviltir și strănsul fiarelor vechi până la deja celebrele palate cu turnuleț pare un drum destul de scurt. Imaginea unei minorițăți sărace, care își exploatează copiii trimițându-i pe stradă la cerșit atât în țară cât și în străinătate a afectat imaginea rromilor, dar mai ales imaginea românilor de peste hotare, aceștia fiind de multe ori asociați cu țiganii.

Țiganii din Craiova au devenit mai celebri decât numele actorilor sau țărilor pe care le poartă cu mândrie – Spania sau ,,Vandam” – si mai faimoși decât brandurile unor firme cu prestanță mondială – Versace, Armani.  Bătăile sângerose de la colțul străzii, dar și portul illegal de arme albe au făcut ca rromii craioveni să ocupe locuri fruntașe la știrile de la ora 17:00.

Sistemul: ”Hăis!”… Rromii: ”Cea!”

Deși sistemul de învățânt le pune la dispoziție anumite facilități, cum ar fi locurile speciale la liceu, aceștia aleg să renunțe la studiu și, astfel, multe din aceste locuri rămân neocupate.

În cazul elevilor rromi, atât în ciclul primar cât şi în cel gimnazial,  aceștia  abandonează şcoala din mai multe motive. Cauza principală ar fi, conform unui studiu realizat în 2012,  situația financiară. Acest factor se aplică atât în cazul famiilor care nu își permit hainele, rechizetele sau transportul copiilor, dar și în cazul în care copilul este nevoit să ia parte la întreținerea familie, fapt ce nu le permite să aloce timp învățăturii.

Părinţii absenţi sau atitudinea negativă a familiei faţă de educaţie, influenţa prietenilor sau a fraţilor mai mari, diferite dizabilităţi sau probleme medicale şi căsătoriile timpurii sunt, de asemenea, cauze ale părăsirii sistemului de învățământ, potrivit studiului Romani Criss. rromi

Un alt impediment este limba vorbită în familie, care constituie o piedică în cale accesului la educaţie sau al reuşitei şcolare.
Rromii au talent

Pe lângă toate acestea, există și rromi care și-au depăși condiția reușind să cosmetizeze imaginea peiorativă prin care aceștia s-au făcut ”remarcați”. Putem spune despre țigani că sunt inteligenți, că au un spirit mercantil înnăscut, sunt buni negociatori, mulți dintre aceștia dezvoltând afaceri în domeniul comerțului.

O altă tagmă a acestora este reprezentată de către lăutari. Talentul nativ și glasul melodios face ca o bună parte dintre ei să-și câștige existența prin cântat.

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii nașterii Maicii Domnului, pe data de 8 septembrie, rromii de pretutindeni se întâlnesc în localitateea Costești pentru a sărbătorii ziua lor națională. Petrecerea se desfășoară în mod tradițional, cu mici, bere și nelipsita manea, care face ca fustele colorate ale pirandelor să se învârtă într-un ritm amețitor.

Nicoleta Vărzaru și Adina Bechet



1 COMENTARIU

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     09-02-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    777

    Ţigani borâti şi ciumeţi.
    Ş ce dacă vere şi ce dacă este borâti!

    Padurea creste in 1000 de ani,iar focul o arde intr-o noapte!Ce facem pentru noi moare cu noi, ceea ce facem pentru altii, pentru lume, ramane nemuritor!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.