Nokia va renunta la 10.000 deangajati si va inchide fabrici. Masurile fac parte dintr-un plan de restructurare prin care finlandezii vor sa stopeze declinul problemelor.

Fabricile care se vor inchide sunt amplasate in Finlanda, Germania si Canada. Directorul genral al Nokia, Stephen Elop, reorganizeaza grupul dupa ce a pierdut cota de piata in ultimii ani in fata Apple si Samsung.

Noile reduceri de posturi, prin care Nokia vrea diminuarea costurilor cu 1,6 miliarde de euro pana in 2013, se adauga desfiintarii a aproape 14.000 de locuri de munca anul trecut.

Nokia a anuntat, joi, ca se asteapta ca pierderile din trimestrul al doilea sa fie mai mari de 3% din venituri in primul trimestru. Anterior, grupul anticipa ca marja se va situa la un nivel similar sau mai redus fata de primul trimestru.

Actiunile Nokia au scazut cu 6% dupa anunt. Intr-un anunt separat, Nokia a informat ca a vandut divizia de telefoane de lux Vertu fondului de investitii EQT pentru o suma nedezvaluita si ca va analiza renuntarea la alte active neesentiale.

Parte a programului de restructurare, Nokia a anuntat in septembrie anul trecut inchiderea fabricii din Romania si concedierea a 2.200 de angajati. Grupul finlandez incepuse productia la Jucu, Cluj, in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.