Multe dintre aplicatiile instalate de posesorii de iPhone au si functia de spion, au descoperit specialistii romani in securitate de la Bitdefender, care au analizat 65.000 astfel de soft-uri, aflate in top-urile din App Store.

Una din 5 aplicatii gratuite pentru iOS poate accesa lista de contacte a telefonului fara ca utilizatorul sa isi dea seama, spun specialistii de la Bitdefender. Ei sustin ca o buna parte dintre aceste aplicatii nu ofera utilizatorului nicio justificare si nu explica ce date citesc sau cu ce scop.

"Un posibil motiv pentru care aplicatiile ar putea accesa lista de contacte ar fi sa transfere informatii catre conturile de social media, un argument plauzibil avand in vedere ca 16,3% dintre ele se pot conecta la Facebook", potrivit Bitdefender.

Cosmin Sandu, Product Manager in cadrul companiei de securitate IT, sustine ca "este posibil ca unele dintre ele sa acceseze informatii pentru alte motive decat cele declarate".

Informaticienii romani mai spun ca 41% din aplicatiile gratuite pentru iOS pot urmari pozitia geografica a utilizatorului, un lucru important daca ne gandim ca astfel companiile ar putea sa-ti targeteze mai bine campaniile publicitare.

Potrivit analizei Bitdefender, numai 57,5% din cele 65.000 aplicatii analizate cripteaza datele