Despre putere, opozitie si zapada

Despre putere, opozitie si zapada

4.107
7
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Romania, ca de altfel tot sudul Europei, a fost pur si simplu astupata de zapada in ultimele 2 saptamani. Ceea ce s-a intamplat chiar si in urbea noastra putem vedea cu ochiul liber pe fereastra casei. Tone de zapada s-au abatut peste orasele si satele din Romania si zeci de mii de persoane au acum statut de „sinistrati”. Razboiul dintre putere si opozitie s-a mutat pe alt front, fiecare incearca acum sa profite in urma acestei situatii pentru a castiga sau a nu pierde voturi. Distanta intre parerile extreme despre cum trebuia gestionata situatia a luat proportii. Insa, ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc.

Bineinteles ca imi pare rau de persoanele afectate de caderile abundente de zapada, bineinteles ca sunt persoane care nu si-au facut treaba printre autoritati, bineinteles ca sunt afectat de decesele din cauza frigului. Insa sunt cateva lucruri pe care nu le putem trece cu vederea. Si pentru ca-mi place sa dau exemple mereu cand incerc sa demonstrez fapte, o sa fac acest lucru si de data aceasta. Ca majoritatea romanilor am rude la tara, in cazul meu bunicii. Cand s-au anuntat caderi masive de zapada i-am sunat sa-i intreb daca au nevoie de ceva. Si am facut asta zilnic sa verific daca sunt sanatosi si daca nu au lipsuri. Satul este in continuare izolat deci nu prea aveam cum sa ajung la ei chiar daca aveau nevoie de ceva. Insa cuvintele lor m-au linistit. Pusesera de-o parte 2 saci de faina si unul de malai, adusesera in casa un maldar de lemne si facusera provizii de apa in vreo doua butoaie, cam 200 litri, in caz ca ingheata apa sau nu mai au acces la fantana. Cu cuvintele lor mi-au spus ca pot supravietui cel putin o luna fara sa iasa din casa. Asta pe langa beciul plin de borcane cu cele de-ale gurii pregatite asta-toamna. La polul opus vad la televizor persoane care se plang ca nu au lemne sa faca focul, ca nu au ce manca pentru ca nu au acces la magazin sa cumpere sau ca nu au apa sa bea. Totusi, indiferent ca ninge sau nu, iarna este frig deci o rezerva de lemne de foc trebuie sa ai daca vrei sa supravietuiesti. Iar daca esti bun gospodar, zacusca, bulion, gem, compot si muraturi faci in toamna si poti supravietui daca esti izolat doar consumand astfel de alimente. In ceea ce priveste apa, Doamne iarta-ma dar la cata zapada e… o topesti, o fierbi in clocot, o racesti si nu mori de sete. Zapada a fost si acum 50-60 ani si a ramas lumea izolata, zapada a fost si acum 500 ani si acum 1000. Au fost decese, au fost probleme dar au fost si supravietuitori.

Din vorbele mele s-ar zice ca iau partea puterii, acestea fiind argumentele lor. Dimpotriva! Suntem in anul 2012, nu suntem in Evul mediu sau in neolitic. Nu mai circulam cu sanii trase de boi, circulam cu autoturisme. In Craiova, oras cu peste 300.000 locuitori si unul din cele mai mari orase din Romania, zapada s-a curatat cu tractoare care trageau un fel de plug dupa ele. Pai cam asa se facea si acum 50 ani. Materialul derapant s-a imprastiat din remorci trase tot de tractoare in care erau muncitori cu o lopeti si aruncau amestecul pe carosabil. Pai iarasi, acum 50 cred ca era la fel. Oare nu am progresat deloc?
Timp de 2 saptamani eu si cu inca un vecin din totalul de peste 50 care locuiesc in blocul meu, am fost singurii care am iesit in spatele blocului sa dam zapada de pe alee si din parcare. Intamplator sau nu vecinul meu este militar si a participat la cateva operatiuni de deszapezire acum sau inundatii in anii trecuti. Si tot dand la lopata mi-a mai povestit una alta. Iarasi poate par ca tin parta puterii facand aceleasi afirmatii dar povestile cu persoane care stau la birt si consuma alcool in timp ce militarii dau la lopata sa le deszapezeasca in curte sunt reale. Unii mai dau si indicatii in timp ce mai sorb o tuiculita. Sau persoane care se vaita ca mor de foame si refuza conservele pentru ca au E-uri si nu consuma asa ceva. In 2 ore, ieri, cu 30 cm de zapada, am curatat pana la asfalt cel putin 50 metri patrati in parcare. Trei persoane cu trei lopeti. Daca ieseau toti vecinii mei plus cei din cele 6 blocuri cu acces la parcare, in 30 minute nu aveam ce sa facem. Si nu era nevoie nici de pluguri trase de tractoare, nici sa ne plangem ca n-au fost curatate strazile. Sunt cazuri in care mai bine si mai repede faci tu treaba decat autoritatile. Sunt cazuri in care autoritatile ar trebui sa-si faca mai bine treaba. Adevarul este undeva la mijloc.

Ar trebui inainte de a cere ceva clasei politice, sa incercam sa fim noi mai vrenici, mai buni. Sa ne ajutam semenii, sa ne ajutam pe noi. Romania risca sa devina o tara de lenesi si de persoane ce doresc sa fie asistati social.



7 COMENTARII

  1. #1
    Member
    Data de inscriere
     05-03-2006
    Locatie
     living in cyberspace
    Mesaje
    248

    frumos, o parere cu adevarat realista, scoasa din dezbaterile politice!

  2. #2
    OVY
    Senior Member
    Data de inscriere
     04-12-2005
    Locatie
     Daca nu sunt la coada la paine, cautati'ma la oo!
    Mesaje
    789

    Dar am fost intotdeauna o tara de lenesi si o sa fim in continuare, pentru ca ne multumim cu putin!

  3. #3
    Racer
    Data de inscriere
     22-12-2007
    Locatie
     Niciodata Stabil
    Mesaje
    718
    Citat Mesaj initiat de OVY
    Dar am fost intotdeauna o tara de lenesi si o sa fim in continuare, pentru ca ne multumim cu putin!

    ai dreptate nu suntem in stare nici sa ne evaluam bunurile sau sa invatam cateva legi sa stim cine ne insala si cine nu bine asta nu are legatura cu subiectul dar asa despre romani in general

  4. #4
    Newcomer
    Data de inscriere
     17-06-2009
    Mesaje
    31
  5. #5
    Eros
    Data de inscriere
     05-10-2005
    Locatie
     Craiova, Romania
    Mesaje
    12930
    Citat Mesaj initiat de OVY
    Dar am fost intotdeauna o tara de lenesi si o sa fim in continuare, pentru ca ne multumim cu putin!

    Asta e ca nu ne multumim cu putin, vrem din ce in ce mai mult dar vrem sa ne fie dat, nu sa castigam prin propria munca.

    "Only two things are infinite, the Universe and human stupidity, and I'm not sure about the Universe." - Albert Einstein ...
  6. #6
    Spammer
    Data de inscriere
     06-02-2009
    Locatie
     Unde nu te astepti!
    Mesaje
    4839

    Si autoritatile nu si-au facut treaba dar cetatenii asteapta sprijin divin si venirea primaverii in loc sa degajeze zapada de pe trotuar/din parcare!

  7. #7

    Mesaje

    […] Citeste continuarea pe Stiri CraiovaForum Share on social media:FacebookTwitterStumbleUponMoreEmailPrintRedditDigg 0 Comments Read More […]

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.