Cum va arata gamingul în următorii 10 ani?

Cum va arata gamingul în următorii 10 ani?

3.995
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Industria de jocuri video poate fi considerată a fi început în anii ‘70, când au apărut primele jocuri comerciale de tip arcade precum Computer Space sau Pong. În următorii ani, jocurile video au început să fie disponibile și în casele oamenilor, prin intermediul unor console, iar veniturile industriei de jocuri video au explodat.

În 2024, jocurile video au generat un venit global de 184,3 miliarde de dolari, iar tendința este în continuare de creștere constantă. Dintre tipurile de jocuri, cele mai populare sunt cele pentru telefoane mobile, contribuind cu 92,5 miliarde, urmate de jocurile de consolă și jocurile pe PC.

Impactul noilor tehnologii

Dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) a avut un impact deosebit în industria de jocuri, aceasta fiind utilizată în toate aspectele care au impact asupra jucătorilor. Inteligența artificială este în prezent utilizată de cele mai bune cazinouri online prin roboți de chat care oferă suport în timp real, prin realizarea de analize care să permită personalizarea experienței jucătorilor, dar joacă un rol important și în detectarea tentativelor de fraudă. În jocurile video, AI este utilizată deja pentru crearea de artefacte sau pentru contribuții punctuale la dezvoltarea personajelor.

Tehnologiile de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR) sunt și ele aplicate de mult timp în sectorul jocurilor online, aducând jucătorilor senzații de interacțiune reală în timpul unui joc online. Prin utilizarea unor echipamente speciale, VR a fost încorporată atât în jocuri clasice de PC, cât și în cele de tip arcade sau cele de cazino. AR presupune suprapunerea unor elemente virtuale peste realitatea subiectivă, oferind o experiență inedită și atrăgând mai mulți utilizatori recurenți decât VR pentru că încorporează realitatea, dar o face mai interesantă.

Cele mai probabile tendințe în următoarea decadă

  1. Platforme de streaming pentru jocuri

Serviciul de streaming se referă la accesarea de pe echipamentul propriu al unui joc aflat pe un server de la distanță, în mod similar cu vizionarea filmelor de pe platforme precum Netflix. Acest tip de serviciu are o popularitate sporită în numeroase domenii, reprezentând îndepărtarea consumatorilor de deținerea unor produse și trecerea către consumul ca serviciu, prin intermediul unui abonament. În gaming, un astfel de mod de interacțiune ar permite jucătorului să fie mai puțin dependent de puterea de procesare a echipamentului propriu și să aibă acces la mai multe jocuri. De asemenea, orice actualizare a jocului va fi făcută direct pe servere, iar utilizatorii vor beneficia mereu de cea mai nouă versiune.

  1. Creșterea utilizării AI

Odată cu creșterea capacității AI, aceasta a început să fie folosită punctual în jocuri, contribuind la scăderea timpului și a costurilor de dezvoltare a jocurilor. Astfel, există dezbateri între cunoscători dacă dezvoltatorii de jocuri vor încerca să utilizeze AI pentru a crea jocuri întregi, înlocuind resursele umane. Pentru moment, complexitatea implicată în dezvoltarea unui joc fac această teorie să fie improbabilă, întrucât este nevoie de îmbinarea foarte multor elemente și nu doar de generarea lor. Este probabil însă ca utilizarea AI să crească în secțiunile artistice, precum și în predicțiile de comportament al personajelor.

  1. Grafică extrem de realistă

În corelație cu celelalte dezvoltări din industria de jocuri, este observată și tendința de creștere a calității graficii, iar printre cele mai așteptate progrese sunt cele ale tehnologiei RTX. În domeniul graficii 3D computerizate, cel mai credibil efect până la acest moment este realizat prin iluminarea redată într-un mod realist, iar RTX sau „ray tracing” simulează raze de lumină virtuale pentru scenele din jocuri. În următorii ani, se așteaptă ca producătorii de plăci video să aducă noi îmbunătățiri acestei tehnologii și implicit să crească nivelul de calitate și realism al graficii în jocurile video.

  1. Dezvoltarea VR și AR

Tendințele pentru VR și AR sunt de creare a unor echipamente conexe mai accesibile și mai ușor de utilizat, precum și transferul către experiențe care încurajează mai mult socializarea și mai puțin consumul individual. Cu precădere în VR, experiențele oferite sunt de cele mai multe ori individuale, iar lipsa de interes a consumatorilor să revină la utilizarea acestei tehnologii, după curiozitatea inițială, a fost corelată cu lipsa elementului de socializare.

  1. Metaversul

Acest concept preluat din romanele de science fiction presupune crearea unei realități paralele, aflate într-un mediu virtual, în care oamenii își desfășoară întreaga viață. Dezvoltările din industria jocurilor video au introdus deja elemente de metavers precum concerte virtuale sau crearea de comunități și dezvoltarea vieții unui personaj într-un mod similar cu viața reală, însă în cadrul unui joc. Deși metaversul este încă greu de imaginat în viața reală, acest concept este de așteptat să fie din ce în ce mai utilizat în industria jocurilor și nu numai

În concluzie, în următoarea decadă ne putem aștepta la dezvoltări extrem de interesante în industria de gaming, prin inovațiile aduse de tehnologie, dar și prin întoarcerea dezvoltatorilor și a jucătorilor către interacțiunea umană și sentimentul unei comunități.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.