Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe” – ediţia 2013 – ajunge...

Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe” – ediţia 2013 – ajunge la Craiova

1.551
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe” – ediţia 2013 – va ajunge la Craiova în data de 7 septembrie 2013, cu etapa a IV-a. Până în prezent, echipa de 14 voluntari ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au fost la Constanţa, Iaşi, Braşov, unde au interacţionat cu medici implicaţi în activitatea de declararea şi menţinere a donatorului în moarte cerebrală, medici care monitorizează pacienţii în stare pre şi post transplant, oficialităţi din sistemul sanitar şi din administraţia locală, reprezentanţi ai Bisericii şi bineînţeles cu publicul – localnici şi turişti – din locaţiile amintite.

Voluntarii au împărţit cetaţenilor şi turiştilor din localităţile vizitate materiale informative despre donare şi au discutat cu aceştia împărtăşindu-le din experienţele proprii şi răspunzîndu-le la întrebări. Impactul este deosebit când omul de pe stradă stă faţă în faţă cu un beneficiar de transplant.

În toate oraşele în care a poposit Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe” voluntarii ATR au făcut echipă cu voluntari ai Crucii Roşii.

Ediţia 2013 a Campaniei Spune DA! Susţine donarea de organe se derulează sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, iar „această colaborare este dovada importanţei pe care Ministerul Sănătăţii o acordă activităţii de transplant din Romania ca tratament unic în salvarea vieţii pacienţilor cu insuficienţă funcţională de organ vital, fază terminal”, declară Gheorghe Tache, preşedinte ATR.

Ca şi în celelalte 3 etape anterioare, activitatea de la Craiova se va desfăşura pe parcursul unei zile şi va avea următoarea structură:

  1. 1.                  Sâmbătă 07 septembrie 2013, la ora 1030, la  Primăria Municipiului Craiova – str. A.I. Cuza, nr. 7 –  sala „Nicolae Romanescu” are loc conferinţa de presă cu tema „Actul donării, transplantul şi starea post transplant”.

Au fost invitaţi să participe la conferinţa de presă:

  • d-na Lia Olguţa Vasilescu, – Primar al Municipiului Craiova;
  • dl. Ion Prioteasa – Preţedinte al Consiliului Judeţean Dolj;
  • d-na conf. dr. Daniela Cernea – coordonator de transplant;
  • d-na dr. Maria Stoica – medic ATI;
  • dl. prof. dr. Eugen Moţa – medic nefrolog, şef. Secţie Nefrologie – Spitalul Judeţean de Urgenţă – Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie;
  • d-na dr. Cristina Văduva – medic nefrolog;
  • d-na dr. Daniela Cană – medic nefrolog;
  • d-na av. Alina Tănase – Preşedinte – director general Casa de Aasigurări de Ssănătate Dolj
  • dl. dr. George Beţiu – Director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj;
  • IPS Irineu – Mitropolit al Olteniei;
  • d-na l. Maria Vintilă – Director, Societatea Naţională Română de Cruce Roşie Filiala Dolj.
  • Între orele 1730 – 2030, voluntari ATR şi voluntari ai Filialei Dolj a SNCRR vor distribui materiale informative şi vor sta de vorbă cu publicul în Piaţa Mihai Viteazul, unde la lăsarea serii vor fi lansate baloane cu led în memoria Donatorilor-Îngeri.

Să se considere invitaţi şi îi aşteptăm să participe la conferinţa de presă şi în Piaţa Mihai Viteazul pe pacienţii în program de dializă, înscrişi sau nu pe listele de aşteptare pentru transplant, pacienţii înscrişi pe listele de aşteptare pentru orice alt tip de transplant şi pacienţii care au beneficiat de un transplant, precum şi pe orice altă persoană interesată de subiect.

Am fi deosebit de onoraţi dacă ar participa şi donatori sau membri de familie care au semnat pentru donare de la persoane dragi.

Mulţumim tuturor celor care ne-au asigurat condiţiile necesare de realizare a campaniei în Municipiul Craiova.

Urmăriţi în Piaţa Mihai Viteazul tricourile şi şepcile verzi!

Imagini de la evenimentele anterioare, găsiţi la:

https://www.facebook.com/pages/Astranrom-Asociatia-Transplantatilor-din-Romania/127959314005355

www.e-transplant.ro



8 COMENTARII

  1. #1
    Oldtimer
    Data de inscriere
     02-05-2013
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    1337

    Este un lucru bun sa incurajezi populatia sa faca astfel de donati,o viata sau mai multe pot fi salvate atata timp cat egzista un donator pentru care nu se mai poate face nimic.

  2. #2
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    1356

    e un lucru ok.sunt de acord daca se gaseste ceva bun in mine,apoi

  3. #3
    A%%
    De-al casei
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    384
    Citat Mesaj initiat de Pirvu Cosmin
    Este un lucru bun sa incurajezi populatia sa faca astfel de donati,o viata sau mai multe pot fi salvate atata timp cat egzista un donator pentru care nu se mai poate face nimic.

    Da, foarte bine, dar e periculos sa ajungi sa dai o lege prin care sa fie obligatoriu, din momentul in care un medic oarecare te declara in moarte cerebrala .
    Asta ar trebui lasat intotdeauna la alegerea omului/rudelor mortului. E discutabil…Mai ales daca il cam sare randul pe cel care asteapta, vreun tanar sau copil, si se baga in fata unul ca Arsinel, de 75 de ani si ia un rinichi in 3 zile, iar mai tarziu un copil moare pt ca Arsinel i-a ciordit rinichiul si fraierul de sta la rand mai e si sarac, asa ca dom doftor, cum se iveste ocazia, dirijeaza organul spre un pacient bogat (care , eventual, fiind vedeta – de rahat – se opereaza si gratis, ca-l serveste statul de la buget) .

    Sincer, eu nu mi-as dona organele sub nicio forma unui om batran. sunt destui copii si tineri care asteapta sa primeasca si sa se bucure si ei de viata un pic mai mult.
    Si tot sincer, eu, daca as avea nevoie sa primesc un organ si as fi batran, nici nu m-as gandi sa-l primesc. Tinerii trebuie sa primeasca. Eu asa as face o lege, ca batranii sa primeasca organe NUMAI daca pe lumea asta nu mai exista niciun tanar/copil care sa aiba nevoie de organ.Sunt batran, gata, ma duc. Am trait.
    Deci, sunt multe si grave probleme pe problema asta si nu se ia in serios.

  4. #4
    0-day Member
    Data de inscriere
     09-09-2013
    Mesaje
    0

    Draga utilizator „De-al casei””, imi permit sa fac cateva consideratii pe marginea comentariului tau.

    Pentru incepul, insa, o intrebare (facand abstractie de locul de munca pe care il ai/avut/vei avea si implicit de calificare): De ce mergi la scoala pentru educatie, la politie pentru probleme de securitate personala/a bunurilor etc., la medic cand ai probleme de sanatate, la duhovnic/psiholog cand ai probleme de suflet/constiinta etc., la mecanicul auto sa-ti repari masina, la judecator cand ai nevoie de dreptate etc.?

    Eu cred ca fiecare dintre noi face lucrul asta avand incredere (constientizata sau nu) ca practicantul acelei meserii careia i se adreseaza va face tot ce sta in puterea lui pentru a rezolva problema solicitantului. Daca nu ar exista aceasta incredere …. nu ar exista socitate umana, legaturi sociale si toata acesata structura relationala care s-a creat de-a lungul istoriei omenirii.

    In plus, eu cand ma gandesc la acest subiect, ma gandesc ca nu au incredere cei care nu-si fac treaba cu buna credinta acolo unde trebuie sa si-o faca si atunci, pe cale logica, gandesc ca toti ceilalti fac la fel.

    Si acum sa revin la subiect, pe care mai mult sau mai putin intamplator il cunosc.
    1. Ai perfecta dreptate: orice om trebuie sa aiba libertatea sa decida ce face cu viata si cu corpul lui, dar libertatea asta trebuie sa se intinda pana la limita unde nu deranjaza libertatea altora, ca doar suntem fiinte sociale, nu?
    2. Conform legilor firii si Declaratiei Universa a Drepturilor Omului, orice om are dreptul la viata!
    3. Conform religiei crestine, este un pacat sa-ti iei singur viata!
    4. Dupa cum pui problema de varsta, probabil ca nu cunosti (sau nu i-ai dat niciodata importanta) parabola lui V.A. Urechia „Tara fara batrani” (http://aikidotenshi.blogspot.ro/2013/03/funia-de-nisip-tara-fara-batrani-dupa.html) si poate ca nu ar strica sa o citesti si sa reflectezi la ea. … Si poate ca vei realiza, TU CEL TANAR, ca tare bine mai prind batranii astia la casa/tara omului, nu numai pentru ca au avut grija ca tu sa cresti mare si tare …. si poate inca mai veghiaza la bunastarea ta….
    5. Strict pe subiect, in momentul cand te afli pe o lista de asteptare pentru un transplant – adica iti pui corpul la dispozitie pentru a gazduii organe ale unei persoane care nu mai are ce face cu ele – trebuie sa asiguri toate conditiile ca organul pe care il gaztuiesti sa aiba o viata cat mai lunga. Pare ciudat, nu, dar nu este suficient sa ai o compatibilitate buna – chiar de 100% – si sa fi de multi ani pe lista de asteptare, pentru a te califica drept gazda (receptor pentru grefa). In practica se intampla asa: clinica de transplant (de cord, rinichi, ficat – atat se face in Romania) este anuntata ca exista un donator (un pacient in moarte cerebrala pentru care familia a dat acordul de donare). Pasul urmator: se consulta lista de asteptare a cliniciii si in functie de analizele de compatibilitate care s-au primit in momentul anuntarii donatorului se cauta 2 -3, uneori 4 pacienti compatibili si sunt anuntati telefonic sa se prezinte la clinica – cu cat mai repede cu atat mai bine. (De ex., telefonul suna la ora 18 si pacientul este anuntat ca pana dimineata la 7 – 8 sa fie la Clinica.) O data ajunsi la Clinica, pacientii – cei 2 – 3 – 4 – intra la analize si investigatii de tot felul, in regim de urgenta. Organul nu il va primi obligatoriu cel care are compatibilitatea cea mai buna (poate sa fie ea si de 100%) daca se intampla sa aiba un focar de infectii, o alta afectiune cat de neinsemnata care in momentiul in care sistemul imunitar este aproape anulat se poate dezvolta, daca are anticorpi prea multi sau alte contraindicatii. Daca medicii l-ar baga asa in sala de operatie, rezultatul acesteia ar fi un cadavru si un organ pierdut!!!!!! (Trist, dar adevarat.) Din aceasta cauza sunt chemati mai multi pacienti de pe listele de asteptare, ca sa aiba de unde sa aleaga.
    5. Folosesti formularea: „daca pe lumea asta nu mai exista niciun tanar/copil care sa aiba nevoie de organ”. Ok! … DAR … vorbim de lege – pe care corect este sa o respectam si cand ne convine si cand nu, iar daca nu ne convine sa cautam sa o schimbam, nu sa o incalcam. In aceste conditii, trebuie sa sti ca in Romania fiecare centru de transplant are o lista proprie (nu exista liste comune la nivel de tara) si cand apare un donator, in primul rand se verifica lista de asteptare de la Clinica de Transplant cea mai apropiata geografic de locul unde se afla donatorul – daca exista mai multe clinici care fac transplant pentru un anumit organ – apoi daca nu exista comaptibilitati pe acea lista se trece la alt centru.
    Daca donatorul se anunta la Craiova – ca tot s-a pornit discutia din Banie – se cauta gazde pentru rinichi pe lista de la Bcuresti, nu la Cluj si nici la Iasi, iar daca unul dintre potentialii primitori (ca si compatibilitate) a fost inscris cu o zi inainte pe lista, iar pe aceasta se mai gasesc inscrisi de mai mult timp inca 2 pacienti care se potrivesc, sunt chemati toti 3, dupa care urmeaza adevarata selectie si este foarte posibil ca cel care s-a inscris ultimul sa aiba cele mai mari sane – cel care este inscris de 5 ani (sa zicem) intre timp a primit sange si a dezvoltat anticorpi (care in momentul cuplarii grefei o ucid, recunoscand-o ca pe un corp strain in organism) si atunci chiar daca are 10 ani de viata si 5 de dializa va fi trimis acasa, bineinteles cu indicatia de a rezolva problema anticorpilor.
    Este trimis acasa si daca are rosu in gat/masele cu probleme/trage de nas/ are hematom si multe alte lucruri marunte pentru alte conditii. Viata organului primit prin transplant depinde – de la inceput pana la sfarsit – de „pacalirea” sistemului imunitar al gazdei pentru a nu respinge organul grefat. Aceasta „pacalire” consta in adminstratea medicatiei de imunosupresie, medicatie care slabeste sistemul imunitar pana la limita la care acesta nu mai realizeaza ca in organismul gazdei este un corp strain. De aici incolo pot fi dezvoltate ale discutii despre viata pacientului in stare post transplant.

    Concluzie: Este extrem de usor sa facem acuzatii privind lucrurile numai de la suprafata, fara a avea toate elementele … si nici nu avem cum sa le optimem fara o informare corecta. Iar in ceea ce priveste scrisoarea d-lui Emanuel Ungureanu – un om exceptional, dealtfel – referitoare la transplantul facut d-lui Arsinel … recunosc in ea frustrarea omului care isi doreste sa-i ajute pe toti cei aflati in nevoie, cu care vine in contact, … dar nu reuste. Frustrarea asta o simt de foarte multe ori pe pielea mea si stiu ca uneori, la primul impuls, si mie imi intuneca ratiunea.

    P.S.
    Cred ca astfel de suspiciuni ar fi mult mai putine daca fiecare dintre noi am incepe cu niste lucruri extrem de simple cum ar fi sa ne asezam cu rabdare la coada de la ghiseul X din Primarie fara a cauta „o relatie” ca sa fentam coada („Nu de alta, dar eu nu am timp, sunt foarte ocupat/ocupata, iar ceilalti …. treba lor, sa se descurce…”), sa nu ne calcam in picioare cand mergem la moastele nu stiu carui sfant, sa avem rabdare in trafic si sa nu claxonam disperati sau sa ne bagam in manevre periculoase … ca suntem zmei/avem masina tare/ala este un fraier si altele …

    Ce spui stimabile „De-al casei” … incerci sa incepi cu propria ta persoana prin a nu mai solicita favoruri si a astepta cu rabdare sa-ti vina randul … ?!!!!?

  5. #5
    A%%
    De-al casei
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    387

    Corb la corb nu-si scoate ochii.
    Aruncand inca o privire pe randurile de mai sus, am ajuns la concluzia ca nu merita mai mult decat acest raspuns laconic. Poate nici atat.

  6. #6
    0-day Member
    Data de inscriere
     09-09-2013
    Mesaje
    1

    Inainte de a face o astfel de apreciere si de a vorbi despre corbi sau alte pasari, acorda un pic de tipm si „arunca o privire” pe protocoalele medicale internationale cu privire la subiect – ca poate ale nationale nu-ti prezinta incarede – si spune-ne si noua ce ai afalt.
    (Asta ar denota ca te-ai informat!!!)

  7. #7
    A%%
    De-al casei
    Data de inscriere
     07-03-2013
    Mesaje
    459
    Citat Mesaj initiat de Eu Omul
    Inainte de a face o astfel de apreciere si de a vorbi despre corbi sau alte pasari, acorda un pic de tipm si „arunca o privire” pe protocoalele medicale internationale cu privire la subiect – ca poate ale nationale nu-ti prezinta incarede – si spune-ne si noua ce ai afalt.
    (Asta ar denota ca te-ai informat!!!)

    @ EL, OMUL !

    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    SĂRUMÂNA, DOM DOCTOR! VĂ ROG SĂ MĂ IERTAȚI !

    http://www.youtube.com/watch?v=iR6oYX1D-0w&html5=1

    La revedere, EL OMUL (sarcastic, plin de el si INFORMAT) !
    In Romania nu se respecta nici macar protocoalele alea.
    Si dializatii au dreptul la viata ca ceilalti. Din 20 000…Dar vine NEdializatul $i invoca dreptul sau la viata, iar domdoctor invoca protocolul (il face prastie).
    NU MERITI nici macar raspunsul asta .

    Si o dedicatie pt DOMDOCTOR din partea lui PROTOCOL DIALIZAT ZAT ZAT ZAT…!

    http://www.youtube.com/watch?v=LtmGccvZfUc&html5=1

  8. #8
    Member
    Data de inscriere
     01-02-2013
    Mesaje
    122

    @ Eu Omul, de curiozitate, ce profesie aveti?

    ON: Cum spunea cineva mai sus, ar trebui sa ramana la alegerea familiei. Nu la alegerea celor ce in ziua de astazi te omoara din nimic, sau nu le mai ajung banii ( intelegeti voi despre ce vorbesc )

    Artists use lies to tell the truth. Yes, I created a lie. But because you believed it, you found something true about yourself

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.