Dan Păun se află la cea de-a şaptea expoziţie. Acesta s-a făcut remarcat cu precădere în oraşul Sibiu şi, pe lângă fotografie, acesta mai este pasionat şi de arta video. În urmă cu câţiva ani, Dan Păun a realizat şi un film documentar despre oraşul Balş.

Pentru Mădălina Irodia, expoziţia de miercuri a reprezentat debutul său oficial în lumea artei fotografice.

*

Paul Tudor: „Ceasurile acestei expoziţii mă duc cu gândul la Salvador Dali”

*

Expoziţia tinerilor fotografi a adus în sala primăriei mai mulţi oameni de cultură ai Balşului. Printre aceştia s-au aflat Paul Tudor-Balş şi Corneliu Chiriţoiu, care au vorbit pe rând despre momentele surprinse de cei doi fotografi. Paul Tudor s-a arătat foarte încântat de fotografiile expuse, dar şi de faptul că demult nu a mai avut loc ceva asemănător în Balş.

*

„Ceasurile acestei expoziţii mă duc cu gândul la lucrările lui Salvador Dali, un mare suprarealist al secolului trecut. Fotografia este o artă, mă bucur că s-a realizat această expoziţie în Balş şi, de asemenea, mă bucur de prezenţa numărului mare de iubitori de artă. De mult timp nu s-a mai realizat ceva de acest gen în Balş”, a spus Paul Tudor.

*

De la haosul oraşelor până la puritatea lebedelor


*

Lucrările celor doi expozanţi au cuprins o arie mai largă de momente surprinse în ţară, în cazul Mădălinei, dar şi peste hotare în cazul lui Dan.

*

Publicul a putut admira momente pline de acţiune din viaţa care se regăseşte în marile oraşe, fotografii în care timpul a fost prezentat prin ceasuri blocate între pietre, momente ale copilăriei, dar şi ale altor vârste. Fotografiile lui Dan Păun au fost amplasate pe scaunele aşezate într-o spirală a timpului, iar un aranjament din roţi ruginite de bicicletă, lacăte, chei şi două fotografii au completat conceptul de identitate în timp.

*

„Consider că mă voi numi fotograf numai după câştigarea unui premiu important. Dacă în urmă cu mai mulţi ani îmi propusesem să ajung la un festival important de film chiar şi ca măturător, între timp obiectivele mele s-au schimbat şi vreau să păşesc pe uşa din faţă. Fiind prima expoziţie în Balş, am preferat să fac o selecţie de fotografii făcute în decursul a mai bine de 5 ani.

*

Din punctul meu de vedere, în expoziţie îmi lipseşte o fotografie importantă – un portret în care privitorul să vadă un om care să lase impresia că viaţa e trăită din plin, că în permanenţă are o preocupare... cam aşa aş vedea eu esenţa identităţii în timp. Din păcate, nu am o astfel de fotografie, nici nu se merită să o regizez. Aştept ca într-o zi să pot surprinde un instantaneu... în rest, pe axa cer-pământ, se poate remarca inevitabila inocenţă a copilăriei, un haos declanşat de aglomeraţia urbană, un alt haos declanşat de data asta de porţi deschise, de uşi închise, de oameni cu griji, de oameni cu măşti, de oameni care pleacă şi oameni care vin. Urmează inevitabil sfârşitul, dar şi speranţa unui nou început...”, a declarat Dan Păun.

*

Mădălina Irodia nu şi-a putut ascunde emoţiile primei sale expoziţii, însă a reuşit să treacă peste ele şi să spună câteva cuvinte despre expoziţie.

*

„Am prezentat identitatea în timp prin tablouri ce reprezintă puritatea apei şi a albului lebedelor. Consider că oamenii nu folosesc timpul aşa cum ar trebui să o facă, iar această expoziţie de fotografie are, printre altele, şi rolul de a estompa monotonia şi rutina zilnică ”, a spus debutanta.




Sursa: gazetanoua.ro