Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice, din cadrul IPJ Olt, în judeţul nostru sunt înregistrate 1.034 arme neletale şi 1.628 letale de vânătoare. Din totalul armelor neletale, 383 sunt arme cu gaze şi 651 cu aer comprimat sau bilă de cauciuc. Poliţiştii fac această precizare pentru că armele din prima categorie fac parte din categoria celor neletale supuse notificării, pentru care proprietarului i se eliberează un certificat de deţinător, iar pentru cele cu bilă de cauciuc sau aer comprimat deţinătorului i se eliberează permis de armă. Orice fel de armă, pentru a fi deţinută legal, se poate achiziţiona numai în baza unei autorizaţii emisă de Biroul AEST, după ce documentele viitorului deţinător sunt verificate. În cazul armelor letale de vânătoare, permisul de armă li se eliberează numai membrilor unei asociaţii de vânătoare. Referitor la deţinerea de arme letale de apărare, poliţiştii spun că niciun oltean nu deţine o astfel de armă, deşi şi în judeţul nostru sunt magistraţi, demnitari sau diplomaţi, adică persoane care au drept de port pentru astfel de arme.

Condiţiile acordării permisului de armă

Orice persoană care îşi doreşte o armă neletală supusă autorizării, pistol cu bilă sau aer comprimat, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să nu fi fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, care să-l priveze de libertate mai mult de doi ani pentru infracţiuni comise cu intenţie, să nu fie învinuită sau inculpată în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, să fie aptă din punct de vedere psihologic şi medical şi, nu în ultimul rând, în ultimii cinci ani să nu le fi fost revocat sau anulat dreptul de port şi folosire a armei.
Condiţiile pentru deţinerea unei arme letale de apărare sunt cam aceleaşi ca şi cele pentru arme neletale, numai că solicitantul trebuie să îndeplinească o cerinţă suplimentară, să fie demnitari, magistraţi, diplomaţi, militari sau poliţişti. Toate armele pentru care s-a primit autorizare pot fi folosite doar în scopul pentru care a fost acordată autorizarea, adică autoapărare, tir sportiv sau vânătoare.

Cinci incidente cu uz de armă de la începutul anului

În primele patru luni ale acestui an, opte permise de port armă au fost retrase, două prin decesul titularului, patru pentru că deţinătorii au renunţat la arme şi alte două pentru nerespectarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Una dintre aceste persoane este interlopul Bercea Mondial, care a rămas fără permis şi arme după ce a fost arestat pentru tentativă de omor.


Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Olt, comisar şef Claudia Radu, „în 2011 au fost semnalate cinci incidente cu uz de armă”.



Sursa: gazetanoua.ro