De această dată, măsura a fost mult mai aspră decât cele din luna aprilie sau de la sfârşitul anului trecut. Dacă atunci exista un program restricţionat de furnizare a apei la nivelul cartierelor, acum oprirea a avut loc pe tot parcursul zilei pentru mai multe zile, numai la scările cu datorii mari.
Bălşenii rămaşi fără apă au fost nevoiţi să meargă la fântâni şi cişmele pentru a se alimenta, atât în ceea ce priveşte apa menajeră cât şi apa pentru gătit. Numai cei mai avuţi au mers la magazine pentru a completa seceta robinetului cu apă plată. De suferit au avut atât cei cu datorii, cât şi cei cu plata întreţinerii la zi, dar care au avut nenorocul de a se afla pe aceeaşi scară cu rău-platnicii.

„Să-şi achite regulat facturile”

Pentru a putea continua să furnizeze apa, SC Aquatrans SA trebuie să-şi achite datoriile către furnizorul de electricitate, dar şi alte restanţe. Pentru asta, şi furnizorul de apă al Balşului trebuie să-şi recupereze debitele restante de la locuitorii oraşului.


„Tendinţa este de a-i învăţa pe locatari să-şi plătească factura curentă cel puţin, pentru a putea asigura continuitatea. Asociaţiile 1, 4, 5, 7, 10 şi 13 au propus spre deconectare anumite scări care au restanţe mari de plată”,
a declarat directorul Aquatrans, Dumitru Jircă.

„Să-şi facă instalaţii separate”

De asemenea, acesta le sugerează bălşenilor să accepte instalaţiile separate pentru locuinţe, din mai multe motive.


„Există totuşi alternative. Pe de o parte să fie achitate facturile lunare şi, pe de altă parte, să se realizeze instalaţii rapide de separare pentru locuinţe. Cea de-a doua variantă aduce mai multe beneficii pentru consumatori. Acestora nu li se va mai opri apa atât timp cât îşi achită dările şi calitatea acesteia va creşte, deoarece instalaţiile interioare actuale sunt încărcate. Până acum, 50 de scări au acceptat separarea, iar acum nu mai există probleme în ceea ce-i priveşte. În caz de neplată, serviciul este oprit individual”,
a adăugat Jircă.

*

Angajaţii Aquatrans au primit numai 80% din salariul minim pe economie până în luna ianuarie şi în următoarele luni se va reveni la aceeaşi măsură, din cauza datoriilor mari ale companiei faţă de furnizorii de care aceasta depinde şi a rău-platnicilor.

Săraci şi însetaţi

Locuitorii din Balş nu au luat măsuri nici după celelalte avertismente ale furnizorului de apă, iar principala cauză a acestui fapt este lipsa locurilor de muncă şi, implicit, a banilor. Spre exemplu, cei mai mulţi locuitori din zona Turnuri-Monument erau angajaţi ai fabricii Instirig, însă aceasta a făcut reduceri masive de personal anii trecuţi. Alţii au făcut parte din restructurările de la fabricile Termex şi SMR. Rămaşi faliţi şi fără locuri de muncă, aceştia nu şi-au putut plăti în totalitate datoriile şi s-au axat în mod special pe achitarea facturilor de gaze, electricitate şi cablu.

*

„Debitele au o tendinţă de mărire, în ciuda măsurilor de avertizare pe care le-am luat lunile trecute”, a mai spus Jircă, fapt care confirmă acest lucru.

„Seceta”, în favoarea magazinelor

Bălşenii cu o stare financiară mai bună care au rămas fără apă chiar dacă aveau sau nu datorii la întreţinere au dat năvală în apa plată din magazine.

*

„Ultimele zile a mers mult mai bine decât de obicei vânzarea apei plate la peturi de cinci şi şase litri. De asemenea, şi băuturile răcoritoare au fost mai vândute decât de obicei, chiar dacă vremea a fost ploioasă”, a declarat Daniela Popa, vânzătoarea unui magazin.


Scările care au fost deconectate de la apă vor beneficia de acest serviciu numai la cererea asociaţiilor de locatari către Aquatrans, iar acest fapt se va întâmpla numai după achitarea unei părţi importante din restanţe. Până atunci, mirosul greu de pe scări va continua să existe.



Sursa: gazetanoua.ro