Sistemul falimentar de încălzire centralizată din Craiova este ameninţat de noi pericole: plasma termică şi panoul cu infraroşu.
Tehnologiile moderne, mai ieftine, dar şi amortizabile în timp record faţă de orice alt sistem termic folosit la această oră pentru încălzirea locuinţei, pot fi utilizate fără un sertar de autorizaţii, ca în cazul celorlalte echipamente, şi cu grad de siguranţă maxim.
Potrivit specialiştilor Nactec, nu numai costurile
de autorizare şi întreţinere foarte reduse fac diferenţa - la plasmă şi
panou nu se plătesc revizia, consumabilele sau curăţarea aerisirilor, dar şi modalitatea de propagare a energiei termice.
"O centrală pe gaz, de exemplu, reprezintă o bombă cu ceas în locuinţă, ca să începem cu ce e *mai
important: siguranţa familiei. La panouri riscul este ZERO!
În al doilea rând, un panou Sunjoy, de exemplu, funcţionează la un randament real de 95%, probabil cel mai mare întâlnit până acum la un astfel de echipament.
În al treilea rând, rata de dispersie a căldurii - invers proporţională cu diferenţa de temperatură între podea şi tavan - este semnificativ mai mare în cazul acestor panouri. Adică, la un panou Sunjoydiferenţa este de maxim 2 grade Celsius, pe când la centralele pe gaz, pe lemne sau pe curent această diferenţă poate ajunge şi la 10 grade Celsius!", a explicat
reprezentantul Nactec. Acesta a mai enumerat, între beneficiile utilizării
panourilor radiante şi a plasmelor termice, efectele benefice ale
încălzirii: umiditate optimă, antipraf, antitfum, antibacterii.
În concluzie, craiovenii, dar şi ceilalţi locuitori ai municipiilor din Dolj
pot scăpa acum de facturile-coşmar ale furnizorilor de căldură în sistem
centralizat, în care sunt incluse pierderile din reţele şi adaosurile
nesimţite, şi de îngheţul din apartamente în momentul debranşării! Iar ceilalţi, oarecum mai norocoşi, au varianta reducerii până la extrem a costurilor cu încălzirea.
Articol advertorial