Replici dure în timpul şedinţei de Colegiu Prefectural între directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Stelian Voinea, şi mai mulţi primari din judeţ. Edilii sunt nemulţumiti de faptul că medicii de familie nu îşi respectă programul de lucru.

Stelian Voinea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a fost chemat de prefectul Nicolae Giugea pentru a prezenta un raport de activitate a medicilor de familie, atât în cabinetele din teritoriu dar şi în centrele de permanenţă. „Asistenţa medicală în judeţul Dolj, mai ales având în vedere fierberea care există la ora actuală privind introducerea unei reforme în sistemul sanitar, mă refer în primul rând la localităţile rurale, şi vreau să vă informez că la nivelul fiecărei localităţi asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie, de centre de permanenţă şi de celelalte structuri organizate în ceea ce priveşte urgenţa. Referitor la medicii de familie, la nivelul DSP am făcut o situaţie şi toate localităţile sunt asigurate cu asistenţă medicală începând de la ora 8 dimineaţă şi până la 18, în două ture. Avem aproape în fiecare localitate două ture de medici de familie şi de cabinete medicale, exceptând localităţile care au sate aparţinătoare la o distanţă mai mare de cinci kilometri şi care nu au doi medici, acolo este o singură tură”, susţinea Voinea.

Discursul acestuia a fost însă întrerupt de primarul comunei Tălpaşu, Gheorghe Casiu. „Eu de două luni nu am medic în comună şi am tot făcut apel şi la Colegiul Medicilor şi la Direcţia de Sănătate Publică dar nu s-a rezolvat treaba. Sunt nevoit să apelez la medici din alte comune sau din judeţul învecinat pentru ca aceştia să îmi elibereze documentele necesare pentru constatarea unui deces”, a declarat Casiu. Edilul a fost susţinut şi de primarul din comuna FăRCAş. „De cinci ani de zile, medicul Daniela Tuţu îmi ocupă spaţiul degeaba. Are 100-120 de pacienţi maxim în sat şi restul îi are în Craiova. Vine o dată sau de două ori pe săptămână iar dacă se întâmplă ceva cu pacienţii ei, trebuie să apelez la alt medic de familie ca să elibereze certificatele constatatoare de deces”, a spus Ilie Nemţaru.

Voinea le-a reproşat acestor edili că se confruntă cu aceste situaţii din cauză că nu doresc să îmfiinţeze centre de permanenţă. „Vreau să vă spun că am făcut intervenţii cu foarte mulţi dintre dumneavoastră pentru a înfiinţa aceste centre de permanenţă. Înseamnă că în afara programului de lucru al medicilor de familie, în proximimitatea cetăţenilor, comunităţilor dumneavoastră există posibilitatea de a acorda servcii medicate 24 din 24, zilnic. Aceste centre de permanenţă nu se pot înfiinţa decât cu acordul autorităţii locale, efortul fiind minim pentru asta. Primăria şi Consiliul Local nu asigură decât locaţia, urmând ca restul dotărilor şi salariile medicilor să fie asigurate de Ministerul Sănătăţii prin transferul banilor către Casa de Asigurări de Sănătate. Anul trecut am avut situaţia când aveam bani de la Ministerul Sănătăţii şi nu am reuşit să îi cheltuim pentru că nu existau suficiente centre de permanenţă organizate”, a spus Voinea.

În cele din urmă, prefectul de Dolj Nicolae Giugea le-a solicitat primarilor să îşi dea acceptul pentru crearea acestor centre de permanenţă, rugându-i în acelaşi timp să înainteze toate deficienţele din cabinetele medicilor de familie către Prefectura Dolj.

Sursa: www.lupamea.ro