- EUR
- 5,0550


- Forum
- Forumnet
- Arhiva Stiri
- Locale Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Craiova cuprinde 77 de proiecteLocale Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Craiova cuprinde 77 de proiecte"/>
-
- Putere Reputatie
- 153
- Reputatie
- 13859
- Puncte CF
- 1339.7
Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Craiova cuprinde 77 de proiecte
Mărinică Dincă, viceprimar al municipiului Craiova, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, care sunt obiectivele pentru acest an, absorbţia banilor europeni de către Primărie situându-se pe primul loc.
Planul Integrat de Dezvoltare (PID) cuprinde 77 de proiecte, dintre care 19 au ca sursă de finanţare Programul Operaţional Regional, Axa 1, alocarea financiară fiind de 95,5 milioane de euro. Cele 19 proiecte finanţate din Axa 1 au fost structurate pe trei categorii: 12 proiecte urmăresc dezvoltarea infrastructurii urbane, trei - sprijinirea infrastructurii de afaceri, iar patru proiecte - reabilitarea infrastructurii sociale. “Avem nişte obiective de atins anul acesta, cu toate neajunsurile lor, pentru că suntem într-o perioadă în care trebuie să avem o gândire managerială de aşa manieră încât banii să fie extrem de bine cheltuiţi. În acest an avem obligaţia să finanţăm un număr important de proiecte europene. Chiar dacă pentru unele dintre ele cofinanţarea este de doi la sută, efortul financiar este mare, pentru că autoritatea locală, beneficiarul, trebuie să suporte şi plata TVA-ului, care este de 24 la sută”, a declarat Mărinică Dincă, viceprimar al municipiului Craiova.
Efort financiar pretenţios pentru Primărie
Cele mai multe dintre proiectele depuse în anul 2010 au o valoare foarte mare. De exemplu, în cazul pasajului suprateran este vorba despre 14 milioane de euro, iar pentru centrul multifuncţional, valoarea este de 20 de milioane de euro. “Aceste două proiecte au primit deja finanţare, contractul a fost semnat cu cei de la Ministerul Dezvoltării şi sunt în procedură de licitaţie. Sperăm ca, până la finele lunii martie, să avem stabilit constructorul care să se şi apuce de treabă”, a precizat Mărinică Dincă, viceprimar al municipiului Craiova.
Proiecte finanţate, contract semnat, se aşteaptă constructorul
Pe lângă acestea două, mai sunt şi alte proiecte - construirea pasajului subteran, reabilitarea a şase străzi (strada Toamnei, bulevardele Olteniei şi Tineretului, străzile Amaradia, Brestei şi Pelendava, reabilitarea a aproximativ 12 kilometri de linie de tramvai şi reabilitarea centrului istoric. “Scopul acestor lucrări este modernizarea municipiului Craiova, care trebuie să arate ca orice alt oraş din UE, oraş care are 300 de mii de locuitori, şi trebuie să ne comparăm, peste câţiva ani, cu oricare dintre oraşele europene”, a spus Dincă.
Şedinţă extraordinară de aprobat bugetul
Dincă mai spune că efortul financiar pentru punerea în practică a acestor proiecte este unul consistent şi că aceia care se ocupă de proiectul de buget vor pleca de la asigurarea tuturor acestor finanţări, şi după aceea vor împărţi banii pentru celelalte activităţi. “Primăria Craiova a început anul cu dreptul în ceea ce priveşte încasarea impozitelor pe venitul global, pentru că în luna ianuarie am încasat o sumă de 16,8 milioane de lei din impozit pe venitul global, în condiţiile în care media pe anul anterior a fost de 12,5 milioane. În aceste condiţii, sperăm ca până pe 10 februarie să avem o şedinţă extraordinară, în care să votăm acest buget”, a precizat Mărinică Dincă, viceprimar al municipiului Craiova.