Sfaturi vanzari - cumparari AUTO (beta) + Inmatriculare auto sh din import UE


 1. #1
  linux freedom Bubu_021's Avatar Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
  Data de inscriere
  30-09-2005
  Locaţie
  Bucuresti
  Varsta
  38
  Sex
  M
  Mesaje
  2,572
  Mesaje bazar
  91
  Putere Reputatie
  42
  Reputatie
  3116
  Puncte CF
  43.0
  Usergroups:

  Sfaturi vanzari - cumparari AUTO (beta) + Inmatriculare auto sh din import UE

  Sfaturi vanzari - cumparari

  Informatiile prezentate in continuare, sunt cu titlu informativ si trebuiesc luate ca sfaturi sau recomandari. Ele vin in urma unor semnalari de talharii care s-au petrecut in timpul tranzactiilor de vanzare cumparare. Decizia finala asupra modului cum se va desfasura tranzactia este in totalitate a dvs, la fel si raspunderea totala asupra modului in care decideti cum sa participati la tranzactie.
  CRAIOVAFORUM.RO NU ISI ASUMA NICI O RESPONSABILITATE pentru incidentele petrecute in timpul tranzactiilor dintre useri.
  craiovaforum.ro, prin sectiunea de mica publicitate ofera in mod EXCLUSIV spatiul de publicitate, nu este implicat sub nici o forma, in nici o tranzactie si nu ofera nici o garantie privind eventuala seriozitate a uneia dintre partile implicate in tranzactie. Orice incercare de a folosi numele craiovaforum.ro ca drept garant al corectitudinii tranzactiei ar trebui sa va nasca suspiciuni.  AUTO

  La cumpararea unui autovehicul :

  Cel mai important este sa verificati ACTELE :
  - daca seria de pe caroserie corespunde cu cea din acte. VIN (Vehicle Identification Number) este un cod unic in lume dupa care masina poate fi gasita in bazele de date ale producatorilor pentru verificarea fisei tehnice, a politiei pentru a verifica starea actelor etc.
  - daca seria motorului corespunde cu cea din acte
  - verificati ca nu existe urme de sudura in jurul seriei de pe caroserie. In general VIN se gaseste in doua locatii la vedere :
  a) in compartimetul motorului (pe traversa din fata, langa “oala” amortizorului sau pe peretele care coboara dinspre parbriz)
  b) intre scaunul din fata (de regula scaunul din dreapta) si pragul usii
  si intr-o a treia locatie, sub masina, care o verifica cei de la RAR cand elibereaza certificatul de autenticitate
  - starea actelor – actele nu trebuie sa fie rupte, sa aibe bucati lipsa sau din cauza folosirii intense, cartea de identitate sau certificatul sa fie in 2 pagini separate si lipite cu scotch
  - la masinile inmatriculate in ROMANIA trecuie sa primiti :
  a) certificatul de inmatriculare (talonul)
  b) carte de identitate a masinii care sa aibe seria de caroserie securizata (un sticker transparent cu inscriptia RAR in reflexie)
  c) asigurare masina (va trebui sa va faceti asigurarea pe numele dvs odata cu trecerea masinii pe numele dvs)
  d) contract de vanzare – cumparare de la punctele de “ACTE AUTO”
  e) fisa fiscala cu stampila administratiei financiare unde isi are domiciliul cel care este in actele masinii (de regula fisa fiscala se da de catre vanzator dupa cateva zile, timp in care o vizeaza la financiar)

  - la masinile inmatriculate in BULGARIA, trebuie sa primiti de la vanzator (vezi atasament):
  a) talon BG (aprox. cat un pachet de tigari ca dimensiuni - culoare maro si plastifiat)
  b) carte de identitate BG a autoturismului (ca dimensiuni – un patrat cu latura cat latimea unei foi A4 - culoare maro si plastifiat)
  c) asigurare : chitanta asigurare, carte verde si talon asigurare (cel cu verde – este compostat anul, luna si ziua cand mai este valabila asigurarea) plus un sticker autocolant patrat de aprox 5 cm cu verde si transparent lipit pe parbriz
  d) cupon ITP (cel cu albastru) – este compostat anul si luna in care mai este valabil; plus un sticker dreptunghiular argintiu cu reflexe de lumini de dimensiuni aprox 2 cm x 7 cm lipit pe parbriz
  e) contract de vanzare cumparare de la proprietarul din actele masinii (bulgarul) catre cel care v-o vinde (vanzatorul roman), tradus si legalizat in lb romana si pe baza acestui act, este recomandat ca tot la notar se faca un contract de vanzare cumparare de la vanzator catre dvs
  f) procura de conducere a masinii sa fie tradusa si legalizata, in baza careia sa va faca dvs o procura prin care sa puteti circula cu masina (care in acte este a unui bulgar).
  ATENTIE – NU toate procurile din BG ii dau dreptul romanului sa faca la randul sau alta procura. De aceea trebuie tradusa si legalizata a lui inainte sa va faca dvs o procura, altfel veti alerga pe la Vidin dupa bulgar.
  g) numarul din spate al masinii trebuie sa aibe un nit (de aluminiu sau plumb - de culoare argintie in orice caz) al KAT-ului (KAT este RAR-ul bulgariei)


  Este important sa verificati starea masinii :
  - cautati urme de accident
  - este indicat sa fiti insotiti de un mechanic sau de o persoana care stie sa caute “bubele” unei masini second hand, pentru a nu va trezi dupa cumparare ca aveti de bagat bani in piese si manopera. Sunt multe cazuri in care masinile sunt “pregatite pentru vanzare”, adica pe o cheltuiala minima sunt mascate viciile si problemele costisitoare ale unei masini de care va veti lovi in scurt timp dupa cumparare.
  - un alt aspect presupune verificarea costului cu taxa de prima inmatriculare pentru masinile second hand din import. Spre exemplu (euro 4) : daca in anunt sau in afisul de pe masina scrie ca este euro 4, nu este neaparat sa fie adevarat, acest lucru este stabilit de catre RAR sau daca in actele masinii scrie D4 sau E4, acestea nu sunt echivalente automat cu norma de poluare Euro 4, ele sunt norme de taxare in Germania. Ca sa fie Euro 4 in Romania, trebuie sa scrie in cartea de identitate a masinii “Euro 4”. Pentru a fi 100% siguri in privinta normei de poluare consultati RAR-ul.  La vanzarea unei masini :

  - au fost facute public la tv cazuri in care potentialul comparator s-a urcat in masina la volan, a inchis usile si a plecat cu masina. Este recomandat sa nu lasati niciodata cumparatorul singur in masina sau cu un complice si dvs afara, cu usile inchise, capota lasata, gata de plecare etc.
  - este recomandat sa fie un minim de benzina necesar unui test cu masina
  - este recomandat sa faceti presiunea la roti inainte de intalnire la o vulcanizare sau la peco
  - este recomandat sa nu mai aveti obiecte personale in masina care urmeaza a fi vanduta
  - este recomandat sa asigurati un minim de curatenie in masina. O masina “jegoasa” va trezi suspiciuni vizavi de modul de intretinere al masinii (in cazul in care sustineti ca masina “a fost intretinuta ca la carte” )
  - este recomandat ca pe langa actele masinii (certificate de inmatriculare, carte de identitate, asigurare) sa aduceti, daca aveti, manualul si cartea service a autoturismului.
  - este recomandat sa veniti insotit de inca o persoana cu masina ca sa nu plecati inapoi pe jos cu teancul de bani dupa dvs. - puteti fi victima unei talharii, pontul fiind dat de catre cumparator.  NOTA - acest ghid sau set de recomandari reprezinta o versiune beta (nefinalizata) si cu ajutorul dvs, dorim sa o finalizam, incercand sa cuprindem cat mai multe aspecte ale unei tranzactii. sfaturile, cometariile si observatiile dvs vizavi de acest ghid va rog sa fie pertinente si la obiect. multumim.

  www.craiovaforum.ro


  UPDATE iulie 2013
  Pasi Inmatriculare auto second-hand din import

  Pasul 1
  Se traduc actele din tara de provenienta in limba romana (in cazul meu nu a fot nevoie de traducere legalizata, ci decat autorizata - doar la traducator, fara notariat)

  Pasul 2
  Se merge la RAR pentru eliberarea Cartii de Identitate a Vehiculului (CIV), a Certificatului de Autenticitate si a dovezii efectuarii Inspectiei Tehnice Periodice (ITP-ul se face la RAR - Atentie ! Masina trebuie sa fie in regula la toate capitolele - noxe, esapament etans, lumini, frane, directie, bucsi etc.). Programarea la RAR se face online pe www.rarom.ro

  Pasul 3
  Cu CIV se merge la Administratia Locala - Directia taxe si impozite locale unde isi are domiciliul stabil noul proprietar, unde se stampileaza fisa de inmatriculare si se elibereaza un certificat ca masina a fost luata in evidenta pe numele noului proprietar.

  Pasul 4
  Se merge la ANAF si se depune dosarul pentru calculul timbrului de mediu - acte traduse, CIV Romania, cerere tip etc.

  Pasul 5
  Se revine la ANAF dupa X zile (in cazul meu 3 zile) - timp in care iti calculeaza valoarea timbrului de mediu.
  Se ia dovada de calcul si se plateste la caserie. Chitanta de plata si dovada calculului se xeroxeaza de mai multe ori (originalele vor ramane la politie - DRPCIV).

  Pasul 6
  Se merge si se face asigurare RCA (minim 6 luni si sa fie valabila in ziua in care se depun actele la DRPCIV). Se plateste la Posta taxa de inmatriculare - 60 ron, se plateste la CEC taxa de certificat de inmatriculare 37 ron.

  Pasul 7
  Xxeroxuri de pe toate actele (CIV, chitanta si dovada plata timbru demediu anaf, asigurare RCA - partea cu cartea verde, nu chitanta; CI proprietar, CI mandatar + imputernicire etc.) cam tot ce este act va trebui si xeroxat.

  Pasul 8
  Se merge la Politie - Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor si se depune dosarul pentru inmatriculare plus numerele de inmatriculare ale masinii din tara de provenienta (placile cu numerele din actele de Germania, Italia, Spania etc). In caz ca nu mai aveti placile, se da o declaratie autentificata la notar cum ca le-ati pierdut.
  La ghiseu se vor mai plati 40 ron taxa placute inmatriculare la rand SAU 85 ron pentru numere preferentiale.

  *NOTA - dureaza 3 zile update-ul in sistemele informatice pentru dovada platii timbrului de mediu la DRPCIV. adica de cand s-a platit la ANAF dureaza 3 zile pana au confirmarea la Politie ca s-a platit timbrul de mediu. Daca plata s-a facut din timp, in 2 ore se elibereaza CIV, Certificatul de Inmatriculare si placutele cu numere. La eliberare trebuie sa aveti buletinul si chitanta de 40 ron (sau 85 ron) data de la ghiseul politiei cand ati depus.
  Sfaturi vanzari - cumparari AUTO (beta) + Inmatriculare auto sh din import UE Fisiere atasate talon BG verso - editat.jpg   talon BG fata - editat.jpg   carte identitate BG fata - editata.jpg   carte identitate BG verso.jpg   carte verde BG fata - editata2.jpg   carte verde BG verso - editata.jpg  


 2. #2
  linux freedom Bubu_021's Avatar Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
  Data de inscriere
  30-09-2005
  Locaţie
  Bucuresti
  Varsta
  38
  Sex
  M
  Mesaje
  2,572
  Mesaje bazar
  91
  Putere Reputatie
  42
  Reputatie
  3116
  Puncte CF
  43.0
  Usergroups:
  continuare - acte BG
  Sfaturi vanzari - cumparari AUTO (beta) + Inmatriculare auto sh din import UE Fisiere atasate chitanta asigurare BG.jpg   cupon ITP BG verso - editat.jpg   cupon asigurare BG fata - editat.jpg   cupon ITP BG fata.jpg   cupon asigurare BG verso.jpg  

 3. #3
  0-day Member liviu0513 reprezinta o cantitate neglijabila
  Data de inscriere
  24-03-2012
  Varsta
  35
  Sex
  M
  Mesaje
  1
  Mesaje bazar
  4
  Putere Reputatie
  0
  Reputatie
  10
  Puncte CF
  0.0
  am si eu o intrebare
  daca dai statul in judecata sa inmatriculezi o masina fara sa platesti taxa, si vrei sa o vinzi dupa inmatriculare cumparatorul e obligat sa platesca taxa pt a o putea trece pe numele lui?

 4. #4
  Newcomer ionalexandru98 reprezinta o cantitate neglijabila
  Data de inscriere
  22-12-2010
  Sex
  M
  Mesaje
  13
  Putere Reputatie
  20
  Reputatie
  10
  Puncte CF
  0.0
  Eu nu inteleg un lucru.Am auzit ca merita mai mult sa inmatriculezi masina in Bulgaria/Germania deoarece taxa este substantial mai mica.Ce trebuie sa fac pentru a inmatricula masina direct in Bulgaria si va intreb daca este chiar o alegere buna sa fac acest lucru.

 5. #5
  linux freedom Bubu_021's Avatar Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati Bubu_021 este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
  Data de inscriere
  30-09-2005
  Locaţie
  Bucuresti
  Varsta
  38
  Sex
  M
  Mesaje
  2,572
  Mesaje bazar
  91
  Putere Reputatie
  42
  Reputatie
  3116
  Puncte CF
  43.0
  Usergroups:
  UPDATE iulie 2013 - Pasi de urmat pentru Inmatriculare in Romania a unui autovehicul second - hand din import (dintr-o tara membra UE)
  *** la sfarsitul primului post din thread.
  Citat Mesaj iniţiat de liviu0513 Vezi mesajele
  am si eu o intrebare
  daca dai statul in judecata sa inmatriculezi o masina fara sa platesti taxa, si vrei sa o vinzi dupa inmatriculare cumparatorul e obligat sa platesca taxa pt a o putea trece pe numele lui?
  da, noul cumparator va trebui sa achite taxa de mediu daca ea nu a fost platita pana atunci indiferent cum s-a numit pana acum taxa de prina inmatriculare.
  mai nou, trebuie platita taxa de inmatriculare indiferent daca masina este inmatriculata in Romania sau nu daca nu se poate face dovada ca aceasta taxa a fost platita si nereculerata.

  Citat Mesaj iniţiat de ionalexandru98 Vezi mesajele
  Eu nu inteleg un lucru.Am auzit ca merita mai mult sa inmatriculezi masina in Bulgaria/Germania deoarece taxa este substantial mai mica.Ce trebuie sa fac pentru a inmatricula masina direct in Bulgaria si va intreb daca este chiar o alegere buna sa fac acest lucru.
  La o masina cu taxa mica (+/- 300 euro) costul intregii inmatriculari in Romania ajunge pe la 600-650 euro si dureaza intre 5 si 10 zile lucratoare.
  Inmatricularea in Bulgaria costa 450 euro si dureaza 1 zi.
  Dezavantajele ulterioare sunt ca masina pe BG va fi vanduta mai greu si pe un pret mai mic decat una inmatriculata in Romania cu taxa platita si nerecuperata.
  La masinile pe Bulgaria se intampla frecvent ca ITP-urile sa fie date pe naspa (actibild + carton valabil si original) dar ea sa nu fie trecuta in registrele KAT-ului (KAT este RAR-ul din Bulgaria). La fel si cu asigurarea, se poate intampla ca sa primesti chitanta si cartea verde, dar asigurarea respectiva sa nu fie trecuta in registrele asiguratorului. Netrecerea acestora in registrele KAT sau ale asiguratorului inseamna ca ITP-ul si/sau asigurarea nu sunt valabile. Politia sanctioneaza asta cu retinerea actelor si a placutelor de inmatriculare. Procedura de recuperare a lor este dificila.

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: