NASA si Cisco construiesc platforma de monitorizare a climei
11 martie 2009


NASA si Cisco au anuntat recent incheierea unui parteneriat pentru dezvoltarea unei platforme interactive online de monitorizare a Terrei denumita Planetary Skin care are rolul de a captura, colecta, analiza si raporta date privind conditiile mediului inconjurator in intreaga lume.



Bazandu-se pe acordul numit Space Act Agreement, NASA si Cisco vor colabora pentru a dezvolta Planetary Skin ca platforma online interactiva cu rolul de a captura si analiza date de la sateliti si de la senzori amplasati in aer, in mediul marin si pe uscat in intreaga lume. Aceste date vor fi disponibile pentru publicul larg, guverne si companii pentru a evalua, raporta si verifica aproape in timp real date privind mediul inconjurator si pentru a ajuta la detectarea schimbarilor climatice globale si la adaptarea la acestea.

Cisco si NASA vor inaugura Planetary Skin printr-o serie de proiecte pilot, inclusiv „Rainforest Skin”, al carui prototip va fi lansat in cursul anului urmator. Proiectul Rainforest Skin se va axa pe problema defrisarii padurilor tropicale din intreaga lume si va implica explorarea modului de integrare a unei retele vaste de senzori.

De asemenea, in cadrul acestuia se va examina modul de capturare, de analizare si de prezentare intr-o maniera obiectiva si eficienta a informatiilor despre schimbarile concentratiei de carbon in padurile tropicale. Potrivit oamenilor de stiinta, distrugerea padurilor tropicale determina cresterea si persistenta cantitatii de carbon degajate in atmosfera. Acestea influenteaza semnificativ incalzirea globala.