Considerati ca ar trebui comemorata ziua de 23 august?
- Da
- Nu
Ziua de 23 august a ramas in mintea romanilor drept cea mai importanta sarbatoare comunista, atunci cand se organizau tot felul de activitati in „cinstea” lui Nicolae Ceausescu.
„Ziua de 23 aug era sarbatoarea nationala a Romaniei inainte de 1989. Tanara generatie ar trebui sa stie cat de mult se muncea pentru aceste demonstratii care aveau loc pe stadioane. Era un adevarat show de preaslavire a conducatorului”, descrie profesorul de istorie Mihai Manea atmosfera de pe 23 august.
Elevii, artistii, dar si muncitorii din uzine, cu totii erau obligati sa participe la demonstratiile in cinstea cuplului dictatorial de pe 23 august. Insusi profesorul de istorie a participat de multe ori la aceasta sarbatoare in adolescenta sa.
„Imi amintesc ca trebuia sa trec prin Piata Aviatorilor unde era tribuna oficiala imbracat in trening rosu cu un stindard urias in spate. Era atat de mare si de greu ca trebuia sa il tin cu ambele maini. Am repetat de zeci ori traseul si miscarile. Tovarasii activisti erau foarte atenti ca totul sa iasa perfect”, povesteste Manea.
Dupa ce se termina demonstratia, romanii incepeau adevarata petrecere.
„Pe drum erau tonete cu mici, eugenii si Pepsi. Dupa ce s-a terminat totul, am abandonat steagurile si ne-am dus la tonete. Cu toate acestea, nimeni nu ne-a intrebat a doua zi unde erau steagurile. Exista o dedublare: ma duceam la demonstratie, dar in momentul in care simteam ca totul s-a terminat voiam sa ma bucur de acea zi : 23 august dupa amiaza insemna tarafuri si grataruri. Probabil o imagine idilica pentru multi dar cei care au muncit pe stadioane in perioada comunista nu vor uita niciodata aceasta sarbatoare”, afirma Manea.
In prezent, majoritatea tinerilor din Romania nu cunosc semnificatia zilei de 23 august. Profesorul de istorie considera ca romanii si-au pierdut simtul civic.
„Cred ca indiferent de perioada anului, de cat de ocupati suntem, aniversarea unor zile istorice importante trebuie sa ramana o preocupare principala. Va dau niste exemple: In Bulgaria se sarbatoreste ziua slavonismului, o zi sacrosanta in care aniversare presupune mobilizare si interes, pentru maghiari ziua Sfantului Stefan este foarte importanta, pe 3 octombrie, Ziua Unificarii Germane, Tag der Deutschen Einheit, nemtii ies pe strazile Berlinului si ale marilor orase din tara. Cred ca romanii si-au pierdut simtul participarii la o viata civica. El este inca latent, poate un concurs al scolii, al presei si al societatii civile in general, ar putea sa ne ajute sa ne pastram identitatea. nationala. Asadar, ziua de 23 august trebuie comemorata”, sustine Manea.
In opinia istoricului, comemorarile unor zile istorie importante sunt incercarile unui popor de a se afirma. Asadar, orice roman ar trebui sa cunoasca semnificatia zilei de 23 august.
“23 august este important din doua puncte de vedere pentru romani. Pe 23 august 1939 se semneaza la Moscova celebrul pact Ribbentrop Molotov care marcheaza istoria europeana si celebrul protocol secret care ne afecteaza in mod direct fiind vorba de Basarabia. Acest pact pregateste socul psihologic din vara anului 1940 pentru romani. In al doilea rand, pe 23 august 1944 Romania a trecut de partea Aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial, intorcand armele impotriva fostilor aliati, nemtii”, explica Manea.