Cuptor cu microunde: pro sau contra?
- Pro
- Contra
Cuptorul cu microunde, nelipsit din bucătărie
Din dotarea unei bucătării actuale nu lipseşte cuptorul cu microunde. El a devenit indispensabil pentru prepararea mai rapidă a diferitelor tipuri de mâncare, pentru dezgheţarea sau pentru încălzirea unor alimente. Din păcate, există tot mai multe semnale defavorabile privind folosirea cuptorului cu microunde, mai ales dacă apelăm frecvent la el pentru a prepara feluri principale de mâncare.
Cum funcţionează cuptorul cu microunde
Microundele sunt unde foarte scurte de energie electromagnetică care fac parte din spectrul de energie al naturii. Gătitul la cuptorul cu microunde constă într-un schimb al undelor de la pozitiv la negativ în cadrul fiecărui ciclu de undă. Microundele determină moleculele de apă din mâncare să se rotească de câteva miliarde de ori pe secundă. Ca urmare, are loc fricţiunea între molecule, fapt ce asigură o încălzire rapidă a preparatelor.
Ce spun studiile?
La nivel internaţional s-au făcut numeroase cercetări cu privire la efectele microundelor asupra alimentelor şi a sănătăţii. Cercetătorii din Rusia şi Elveţia au urmărit efectele produse de consumul alimentelor preparate la cuptor. Iată concluziile la care s-a ajuns:
Încălzirea alimentelor la cuptor produce molecule noi pe care organismul nu le recunoaşte. Moleculele create sunt considerate toxice şi pe termen lung cancerigene.
Microundele distrug calitatea nutriţională a alimentelor.
Cuptorul cu microunde emite radiaţii care pot produce anomalii limfatice ce provoacă tulburări digestive sau chiar forme de cancer.
Un consum mare de produse gătite la cuptorul cu microunde poate determina pierderi de memorie, lipsă de concentrare, tulburări emoţionale.
Ce măsuri luăm?
Gătitul la cuptorul cu microunde a devenit un subiect controversat. Pe de o parte se blamează efectele radiaţiilor emise, iar pe de altă parte, adepţii acestuia laudă beneficiile pe care le aduce. De ce e benefic cuptorul cu microunde? Pentru că ne scuteşte de timp şi de unele operaţiuni în plus pe care trebuie să le facem atunci când gătim la aragaz sau la cuptorul clasic.
Cum eviţi impactul asupra sănătăţii
Nu găti felurile de mâncare principale la cuptorul cu microunde. Timpul de expunere al alimentelor este foarte mare, iar radiaţiile emise au timp să acţioneze.
Renunţă la obiceiul de a-ţi prepara şi ceaiul la cuptor. Nu e strict necesar.
Foloseşte cuptorul cu microunde doar când eşti foarte grăbit şi timpul chiar nu-ţi permite să găteşti la aragaz.
Nu prepara mâncarea copiilor, mai ales a celor de vârste mici, la cuptorul cu microunde.